آبغورا آشی (بامادور آشی)
آش یکی از خوراکهای اصیل ایرانی است که تقریباً در تمام ایران پخته میشود آبغورا آشی (بامادور آشی) یکی از آش های سنتی استان تبریز است نام دیگر این آش ،آش گوجه فرنگی ست که تقریبا در تمام شهرهای ترک زبان آن را تهیه می کنند و از محبوبیت خاصی میان آنها برخوردار است.نوعی که در تبریز تهیه می شود بسیار آسان است و تنها مواد مهم آن برنج، گوجه فرنگی و آبغوره می باشد.اما در شهرهای دیگر از انواع حبوبات در تهیه این آش استفاده می کنند.آش گوجه انواع مختلفی دارد و در هر شهری به یک نام خوانده می شود .یکی از مواد مورد استفاده در این آش گوجه فرنگی است.این گیاه بومی امریکای جنوبی و مرکزی ست که طی دوره استعماری اسپانیا به سایر نقاط جهان راه یافته است .این گیاه بسیار خوشرنگ ، آبدار و خوش عطر است.این گیاه در دسته سبزیجات قرار دارد.گوجه فرنگی سرشار از ویتامین سی و لیکوپن است.این گیاه به صورت های مختلف خام و پخته در انواع سالاد و غذاها استفاده می شود و در اکثر غذاها خود آن و یا پوره آن که رب نامیده می شود مورد استفاده قرار می گیرد.گوجه فرنگی خاصیت اسیدی دارد و به همین دلیل ذخیره و نگاهداری آن در انبار به صورت خام، سس و رُب آسان میباشد. این میوه همچنین میتواند به صورت ورقههای نازک خشکشده در روغن زیتون نگاهداری و مصرف شود.گوجه فرنگی حاوی ویتامینهای آ، ث و لیکوپن است. رنگ قرمز گوجه فرنگی از لیکوپن موجود در آن ناشی میشود. این ماده آنتیاکسیدان بسیار قویای محسوب میشود، تحقیقات نشان میدهد که مصرف بسیار بالای گوجه فرنگی خام خطر ابتلا به سرطان پروستات را کاهش میدهد.با مصرف گوجه فرنگی هم لاغر می شوید و هم دچار بیماری های قلبی نخواهید شد. گوجهفرنگی بخش مهمی از رژیمهای غذایی مدیترانهای را تشکیل میدهد. در بسیاری از غذاهای مدیترانهای از گوجهفرنگی یا سس آن استفاده میشود.
به شما پیشنهاد می کنیم که در ادامه با انواع آش همچون :اوماج آشی(آش اوماج)،آش ترش البرز،تماتو ( تماتاو ) ایلام و آش گوجه خراسان شمالی نیز آشنا شوید.
مواد لازم
- برنج : یک پیمانه
- آبغوره : یک پیمانه
- گوجه فرنگی متوسط : ۲ تا ۳ عدد
- پیاز متوسط : یک عدد
- روغن : ۳ قاشق غذاخوری
- نعنا خشک : به میزان لازم
- جعفری : ۲۵۰ گرم
- تره : ۲۵۰ گرم
مراحل پخت
- مرحله ۱
ابتدا پیاز را خورد کرده و در داخل قابلمه تفت می دهیم.
- مرحله ۲
سپس برنج را با آب کافی به آن افزوده صبر میکنیم تا کاملا پخته وله شود.
- مرحله ۳
لوبیا را جداگانه می پزیم،سپس سبزی ها را به آش اضافه می کنیم
- مرحله ۴
پس از پختن سبزی لوبیاها ،گوجه فرنگی ونمک را اضافه می کنیم وصبر می کنیم تا آش جا بیفتد.
- مرحله ۵
در پایان نعنا خشک را روی آش می ریزیم وحدود یک ربع در حالی که زیرش خاموش است روی قابلمه را با دم کنی می پوشانیم.
- مرحله ۶
استفاده هم زمان از گوجه فرنگی ورب بهتر است.
- مرحله ۷
در آخر آبغوره را اضافه می کنیم.
دستور تکمیلی این غذا
- این آش یک غذای کم کالری محسوب می شود و برای افراد دچار اضافه وزن و چاقی و یا افرادی که رژیم های کاهش وزن دارند ، یک وعده غذایی مناسب به ویژه برای وعده شام محسوب می شود.
- این غذا منبع خوبی از اسیدفولیک می باشد.اسیدفولیک یکی از ویتامین های گروه B می باشد که در خون سازی ، بهبود عملکرد قلب و پیشگیری از سرطان ها مفید می باشد.
- این غذا همچنین منبع بسیار خوبی از ویتامین C، آهن و پتاسیم می باشد و درصد بالایی از نیاز روزانه را این مواد تامین می کنند.
- این غذا به دلیل محتوای زیاد ویتامین C سبب افزایش جذب مواد مغذی به ویژه آهن می گردد.
- رنگدانه لیکوپن موجود در گوجه فرنگی به عنوان آنتی اکسیدان عمل میکند و سلول های بدن را از آسیب مواد سمی محافظت می کند ؛در نتیجه برای افزایش قدرت دفاعی بدن ، جلوگیری از رشد تومور و ایجاد سرطان و حفظ سلامت قلب می تواند مفید باشد.
- به دلیل وجود حبوبات ، نمایه گلیسمی(مربوط به افراد دیابتی می باشد) این غذا نسبتا پایین است و در نتیجه ازنوسانات شدید قند خون در افراد دیابتی پیشگیری می کند.
- جهت جلوگیری ازایجاد نفخ ،حبوبات را باید از ۸ تا ۹ ساعت قبل در آب خیسانده آب آن را دور بریزیم وسپس استفاده کنیم.
- بهتر است به منظور حفظ سلامتی و پیشگیری از بروز بیماریهای مختلف به جای روغن حیوانی از روغن مایع وبا حرارت ملایم استفاده شود.
- به جای سرخ کردن پیاز آن را در روغن تفت می دهیم و تا حد امکان از پیاز داغ کمتری در پخت غذا استفاده می کنیم.
- اضافه کردن آبغوره در مرحله آخر پخت،سبب حفظ ویتامین ها به ویژه ویتامین C می شود.
دیدگاه خود را ثبت کنید
تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟در گفتگو ها شرکت کنید.