آب بنه
آب بنه یا قاتق بنه یکی از غذاهای محلی استان کرمان است. بَنِه یا پسته ی کوهی (در متون طب سنتی حبه الخضراء) (نام علمی: Pistacia atlantica)، درختی از سرده پسته (سرده) بوده که گونه های مختلفی از آن وجود دارد. درختی است دو پایه، دارای برگهای تک شانهای (دارای ۱ تا ٧ برگچه) برگچهها بیضوی تخممرغی شکل، شکل میوه آن کروی به قطر حدوداً ۵ میلیمتر، ابتدا صورتی سپس قرمز و در زمان رسیدن کامل، پوشش میوه سبز رنگ میشود
دانه بنه تقریبا کروی شکل و شبیه عدس است. این دانه ها خوشه ای بوده و داخل یک پوسته چوبی و محکم می باشد این دانه ها زمانی که هنوز نرم هستند و سفت نشده اند جهت تهیه ترشی استفاده می شوند و هر گاه که سفت شده جهت تهیه آب بنه به کار می روند. معمولا بنه ها پس از رسیدن پسته ها و در اواخر تابستان قابل استفاده هستند. درخت بنه در واقع منبع تولید شیره سقز است . این گیاه صمغی به رنگ سبز خیلی روشن، غلیظ و بسیار چسبنده است که استفاده دارویی فراوان داشته و به عنوان یک ملین قوی در درمان یبوست و درمان ناراحتی های گوارشی استفاده می شود. این غذا در واقع از غذاهای سنتی مردم حاجی آباد از توابع استان کرمان می باشد.
از خواص درمانی بنه می توان به این موارد اشاره کرد، بنه مقوی کبد و طحال بوده و مسکن درد کمر، درد پشت و درد قولنج میباشد، ضمن آنکه بنه، ویتامینهای آ و اقسام ب و د را نیز دارد.
بخار پوست درخت بنه برای خلاص شدن از شر حشرات مؤثر است و در صنعت داروسازی با صمغ آن پمادی درست میکنند که از گزش پشه جلوگیری میکند. برای کمردرد و دردهای مفصلی از روغن این گیاه استفاده میشود و کرمانیها بنه را به نوعی تقویتکننده اعصاب میدانند.
از انواع دیگر پیش غذاها می توان به : کاله جوش(کارونی) ، تماتو، کاچی و آش کارده اشاره کرد.
مواد لازم
- پیاز متوسط : ۳ عدد
- بنه(پسته کوهی) کوبیده شده : ۵۰۰ گرم
- نعنا خشک : به مقدار لازم
- فلفل سیاه : به مقدار لازم
- نمک : به مقدار لازم
- آب لیمو : به مقدار لازم
- آب ولرم : ۴ لیوان
مراحل پخت
- مرحله ۱
ابتدا بنه کوبیده شده را با دوقاشق غذاخوری آب جوش خوب ورز می دهیم و این کار را چندین بار تکرار می کنیم تا بنه به روغن بیفتد به طوری که با فشرده شدن بنه ، روغن آن بچکد.
- مرحله ۲
سپس روغن بنه را پس از فشردن در استکان می چکانیم و کنار می گذاریم، پس از آن آب ولرم را به بنه ها اضافه کرده خوب مخلوط می کنیم.
- مرحله ۳
سپس مخلوط به دست آمده را صاف و فلفل ، نمک ، آب لیمو ، پیاز و نعنا را اضافه می کنیم و در آخر روغن بنه را روی مواد می ریزیم تا خوشرنگ و زیبا شود.
دستور تکمیلی این غذا
- این غذا مخصوص فصل پاییز است.زیرا بنه در فصل پاییز موجود است.
- بهتر است پیاز مدت زیادی در معرض هوا قرار نگیرد.
- می توانید نان لواش در آن تلیت کرده و نوش جان کنید.
- این غذا وعده مناسبی برای شام می باشد.
- میوه بنه نفخ معده را کاهش داده برای سرفه ، فلج ، رفع سردرد ، تقویت نیرو، تقویت اعصاب ، صاف کردن صدا ، یرقان ، سختی ترشح ادرار ، درد کمر ، زانو درد و درد مفاصل ، شبکوری و تقویت دستگاه گوارش مفید می باشد و دارای انرژی بسیار بالا و ویتامین A.B است و نرمی استخوان را درمان می نماید.
- برخی خواص لیمو ترش عبارتند ازمحافظت از دندان ها ولثه بهترین دارو برای اسکوربوت(خونریزی لثه ها و تغییر حالت بافت لثه)؛ خاصیت ضد پوکی استخوان دارد و به افزایش جذب کلسیم کم می کند و مصرف آن به افراد در معرض خطر به خصوص زنان یائسه بسیار توصیه می شود.
- بخار پوست درخت بنه برای گریزاندن حشرات مؤثر است و در صنعت دارو سازی با صمغ آن پمادی درست میکنند که از گزش پشه جلوگیری میکند.