آش آلو ترش
آش یکی از خوراکهای اصیل ایرانی است که تقریباً در تمام ایران پخته میشود آش آلو ترش زنجان از گذشته های دور زینت بخش سفره زنجانی ها بوده است. این آش در بین گردشگران و میهمانان نیز طرفداران زیادی دارد.در پخت این آش علاوه بر حبوبات از آلوچه خشک، آلبالو و برگه زردآلو استفاده می شود و پس از پخت همراه با شیره و سرکه انگور سرو می شود.
آش ترش علاوه بر زنجان ، مختص شهرهای ملایر و همدان و بروجرد و نهاوند نیز هست.
این آش مثل آش رشته تهیه می شود و علاوه بر اسفناج و لوبیا و نخود،زردآلوی خشک و آلوچه خشک نیز اضافه می کنند. به این صورت که زرد آلو و آلوچه خشک شده را جداگانه پخته و در هنگام جا افتادن آش به آن اضافه می کنند.
مواد لازم
- عدس : یک پیمانه
- لپه : نصف پیمانه
- رشته آش : یک پیمانه
- سیب زمینی متوسط : ۲ عدد
- پیاز متوسط : ۲ عدد
- چغندر لبو متوسط : ۱ عدد
- آلو ترش خشک : ۸ عدد
- روغن : به مقدار لازم
- نمک : به مقدار لازم
- فلفل : به مقدار لازم
- زردچوبه : به مقدار لازم
مراحل پخت
- مرحله ۱
ابتدا پیاز ، سیب زمینیی و چغندر نگینی شده را در ماهی تابه با کمی روغن روی شعله تفت می دهیم .
- مرحله ۲
سپس آنها را به محتوای قابلمه ای که عدس و لپه در آن خیس خورده به همراه ۶ لیوان آب و آلو ترش اضافه می کنیم و روی شعله قرار می دهیم.
- مرحله ۳
اجازه می دهیم مواد خوب با هم پخته شوند.
- مرحله ۴
پس از آنکه مواد خوب با هم مخلوط شد و پخت رشته آشی را به آن اضافه می کنیم.
- مرحله ۵
در نهایت ادویه و نمک مورد نیاز را به غذا اضافه می کنیم و اجازه می دهیم تا چند جوش بزند تا آش جا بیفتد.
دستور تکمیلی این غذا
- به عنوان چاشنی این غذا می توان از یک استکان سرکه و یا چند قاشق شکر نیز استفاده کرد.
- این غذا وعده خوبی برای پیش غذا و شام می باشد.
- این غذا به علت فیبر بالای چغندر ، آلو ترش ، عدس ، سیب زمینی و پیاز برای پیشگیری از یبوست می تواند مفید باشد.
- به علت وجود حبوبات و غلات ، اسیدهای آمینه ضروری بدن بدون نیاز به منابع پروتئین حیوانی فراهم می شود و در نتیجه از نظر اقتصادی مقرون به صرفه است.
- این غذا حدود ۱۰۰ % نیاز روزانه به آهن و ۵۰ % نیاز روزانه به اسید فولیک را برای یک مرد و همچنین حدود ۷۰ % نیاز روزانه به آهن و ۵۰ % نیاز روزانه به اسید فولیک را برای یک خانم جوان تامین می کند.
- چغندر به دلیل دارا بودن مقدار زیادی آنتی اکسیدان برای درد مفاصل و نقرس مفید است. چغندر حاوی مقدار زیادی عنصر پتاسیم ، فسفر ، کلسیم ، گوگرد ، ید ، آهن و مس می باشد.
- استفاده از انواع جوانه زده حبوبات علاوه بر پیشگیری از نفخ و ناراحتی های گوارشی میزان دسترسی به مواد مغذی را چندین برابر می کند.
- از آن جا که جوانه زدن تا حدودی ترکیبات نفخ ای حبوبات را کاهش می دهد ، افرادی که با خوردن کمی حبوبات نفخ می کنند ، می توانند از انواع جوانه زده آن استفاده کنند.
- حبوبات را حداقل ۶ تا ۸ ساعت قبل از مصرف خیس کنید تا نفخ آن گرفته شود.
- حبوبات را قبل از اضافه کردن به غذا حتما جداگانه بپزید.