آش اوماج
آش یکی از خوراکهای اصیل ایرانی است که تقریباً در تمام ایران پخته میشود اوماج آشی(آش اوماج) یکی از آش های سنتی استان تبریز است .این آش به روش خاصی تهیه می شود و همین امر باعث متمایز شدن آن از سایر آشها می باشد.در این آش از گلوله های کوچک آردی استفاده می شود .اوماج از ریشه آذری تکه کردن گرفته شده است.در واقع در این آش از نوعی پاستا استفاده می شود اما نه پاستاهای آماده امروزی ، بلکه در زمان های قدیم بانوان خوش ذوق تبریزی موادی را با هم مخلوط می کرده و حاصل آن گلوله هایی شبیه به پاستا تهیه می شده است.آش اوماج تنها مختص آذربایجان شرقی نیست بلکه در شهرهای دیگر همچون قم ، همدان و خیلی از شهرهای ترک نشین این آش تهیه می شود.با ما همراه باشید تا طرز تهیه اوماج را به شما آموزش دهیم:
ابتدا آرد را در ظرف مسطحی( مثل سینی) می ریزیم و روی آن کم کم آب می پاشیم و سینی را تکان می دهیم تا حدی که آرد کمی مرطوب شود.سپس آرد را با نوک انگشتان مالش می دهیم تا گلوله های خیلی کوچک از خمیر تشکیل شود.علت متمایز شدن این آش وجود گلوله های کوچک آرد درون آش است.اوماج ها را کامل روی سینی پراکنده می کنیم تا کمی خشک شوند سپس آش را بار می گذاریم.
یکی از سبزی هایی که در این آش استفاده می شود تره است.تره همانند سایر سبزی ها طبعی گرم دارد و از نظر خواص غذا و شفا و درمان شبیه سیر و پیاز است، ولی طعم و بوی آن ملایم تر از آنهاست و دهان را خوشبو می کند.مصرف تازه تره برای رفع یبوست دائمی، ترش کردن غذا و سوء هاضمه، رفع چاقی و تسکین درد مفاصل و نقرس مفید است.مالیدن آب تره یا له کرده آن بر روی پوست برای درمان کهیر و رفع خارش مخصوصاً اگر با سماق مخلوط شود مؤثر است.
آش اُماج قم یکی دیگر از انواع آش اوماج است.آش دنگو چهارمحال و بختیاری از انواع دیگر آش هاست.
مواد لازم
- تره ، شوید ، اسفناج ، گشنیز و ریحان : یک کیلوگرم
- سیب زمینی متوسط : ۳ عدد
- عدس : ۱ پیمانه
- آرد : ۲ پیمانه
- نمک : به میزان لازم
- فلفل : به میزان لازم
- زردچوبه : به میزان لازم
- پیاز درشت : ۲ عدد
- فلفل سبز : ۲ عدد
- آب مرغ : ۴ تا ۵ لیوان
- روغن : ۳ قاشق غذاخوری
مراحل پخت
- مرحله ۱
ابتدا پیاز را خلال کرده با کمی روغن تفت می دهیم .
- مرحله ۲
سپس زردچوبه ، نمک ، فلفل ، آب مرغ وعدس را به آن اضافه می کنیم .
- مرحله ۳
پس از جوشیدن ، سبز ی های خرد شده را اضافه می کنیم .
- مرحله ۴
پس از پخت عدس ، سیب زمینی ها را خرد کرده اضافه می کنیم.
- مرحله ۵
پس از ۸ یا ۹ دقیقه اوماج ها را اضافه می کنیم ومرتب هم می زنیم تا گلوله های خمیر درون قابلمه به هم نچسبند.
- مرحله ۶
آب آش را کنترل می کنیم تا اوماج ها خمیر نشوند.به علت وجود آرد وخمیر ،آب باید کمی بیشتر باشد.
- مرحله ۷
پس از چند دقیقه هم زدن شعله را کم میکنیم و صبر می کنیم تا سیب زمینی کامل بپزد و آش جا بیفتد.
- مرحله ۸
طرز تهیه اوماج:
ابتدا آرد را در ظرف مسطحی( مثل سینی) می ریزیم و روی آن کم کم آب می پاشیم و سینی را تکان می دهیم تا حدی که آرد کمی مرطوب شود.سپس آرد را با نوک انگشتان مالش می دهیم تا گلوله های خیلی کوچک از خمیر تشکیل شود.علت متمایز شدن این آش وجود گلوله های کوچک آرد درون آش است.اوماج ها را کامل روی سینی پراکنده می کنیم تا کمی خشک شودند (پس از تهیه اوماج سروع به پخت آش می کنیم).
دستور تکمیلی این غذا
- جهت جلوگیری از ایجاد نفخ ، حبوبات را باید ۸ تا ۹ ساعت قبل در آب خیسانده آب ان را دور بریزید وسپس استفاده کنید.
- بهتر است درزمان پخت آش، مخصوصا بعد از اضافه کردن سبزی ، در ظرف زیاد باز وبسته نشود ؛ زیرا ویتامین های محلول در آب از طریق بخار از غذا خارج می شود.
- تقریبا یک سوم کالری و حدود کل پروتئین مورد نیاز روزانه یک فرد بزرگسال با خوردن این غذا تامین می شود.
- این غذا منبع خوبی از اسیدفولیک می باشد.اسیدفولیک یکی از اشکال ویتامین های گروه B است که در خون سازی ، بهبود عملکرد قلب و پیشگیری از سرطان ها مفید می باشد.
- این غذا منبع بسیار خوبی از آهن ، کلسیم ، فسفر و پتاسیم می باشد ودرصد بالایی از نیاز روزانه به این مواد مغذی را تامین می کند.
- این غذا به دلیل محتوای زیاد کلسیم ، آهن و اسید فولیک برای مادران باردار مفید می باشد.همچنین به دلیل محتوای زیاد پروتئین برای کودکان در حال رشد ومادران باردار وشیرده توصیه می شود.
- به علت وجود سبزی آشی که مخلوطی از انواع سبزیجات است ،این غذا منبع خوبی از منیزیم ، پتاسیم و سایر املاح و الکترولیت هاست که برای تعدیل فشار خون می تواند بسیار مفید باشد.
- به افراد مبتلا به دیابت توصیه می شود که در صورت مصرف این غذا ،سیب زمینی استفاده شده در آن را استفاده نکنند تا از نوسانات قند خون این افراد پیشگیری گردد.
- زردچوبه به دلیل خصوصیات آنتی اکسیدانی قوی خود یکی از موثرترین مواد در جلوگیری از سرطانی شدن سلول ها می باشد. ماده موثر زردچوبه باعث اثرات ضد التهابی ، جلوگیری از چسبندگی پلاکت ها و کاهش کلسترول خون می باشد.