آش بلغور

آش بلغور

آش بلغور یکی از آش های مخصوص استان آذربایجان غربی(ارومیه) می باشد.این آش انواع مختلفی دارد که به صورت های مختلفی تهیه می شود مانند: آش بلغور با شیر استان تبریز، آش بلغور شیر استان کرمان ، آش بلغور استان قزوین و آش بلغور استان البرز.در تمامی این آش ها ماده اصلی بلغور می باشد ولی مواد دیگر در آن متفاوت است به این صورت که مثلا در بعضی از آنها از شیر استفاده می شود و در برخی دیگر رب می ریزند تا رنگ قرمزی پیدا کنند.بلغور در واقع از جو و گندم نیم کوب شده به دست می آید در واقع بلغور به ماده ای گفته می شود که پودر نشده بلکه خرد شده است و اندازه آن تقریبا به درشتی ماش و شاید کوچکتر و بزرگتر باشد.علت تنوع در آش بلغور به این دلیل است که در زمان های قدیم از برنج خیلی کم و شاید سالی ۲ الی ۳ بار بیشتر استفاده نمیشده است و بیشتر غذاها آبکی و نانی تهیه می شد به همین دلیل تنوع در این آش بسیار زیاد است وهم اینکه اکثر مردم بلغور را جزء مواد اصلی غذایی خود قرار داده بودند.بلغور عطر و طعمی همانند آجیل (مغزهای موجود در آجیل) دارد و بسیار مغذی است. این اش برای کودکان هم بسیار مفید است.این نوع از غلات کالری و چربی کمی دارد اما سرشار از پروتئین و فیبر می‌باشد. این امر آن را به یک غذای ایده آل برای جایگزینی غلات تصفیه شده نظیر برنج سفید ، که دارای شاخص قند خون بالا می‌باشد ،تبدیل نموده‌است.بلغور چربی و کالری کمی دارد اما سرشار از پروتئین و فیبر است به همین علت گزینه مناسبی برای کاهش وزن می‌باشد.بلغور حاوی مقدار قابل توجهی فیبر نامحلول است که به سلامت دستگاه گوارش کمک می‌نماید. این فیبر نامحلول عبور غذا و مواد زائد از طریق دستگاه گوارش را برای کمک به جلوگیری از یبوست تسریع می‌نماید. این سبب حفظ سلامت روده بزرگ شده و خطر ابتلا به سرطان روده بزرگ را کاهش می‌دهد

مواد لازم

  • بلغور : یک پیمانه
  • لپه : یک چهارم پیمانه
  • سیب زمینی متوسط : ۲ عدد
  • بادمجان : یک عدد
  • گوجه فرنگی بزرگ : ۲ عدد
  • سبزی ( تره ونعنا ): به مقدار لازم
  • پیاز بزرگ : یک عدد
  • رب گوجه فرنگی : یک قاشق غذا خوری
  • نمک : به میزان لازم
  • فلفل : به میزان لازم
  • زردچوبه : به میزان لازم

مراحل پخت

  • مرحله ۱

    ابتدا پیاز را خرد کرده تفت می دهیم .

  •  مرحله ۲

    سپس بلغور و لپه را به همراه گوجه فرنگی خرد شده و رب اضافه می کنیم وبا کمی آب می پزیم.

  •  مرحله ۳

    سپس سیب زمینی و بادمجان را نگینی خرد کرده همراه با سبزی خرد شده به مواد اضافه می کنیم وصبر می کنیم تا آش جا بیفتد.

  •  مرحله ۴

    در آخر آش را با آبغوره ترش می کنیم.(این مرحله بر حسب ذائقه است).

  • زمان مهیا کردن:۲۰دقیقه

  • زمان پخت:۲ساعت

  • زمان آماده سازی:۳ساعت ۱۰دقیقه

  • مناسب برای:۴نفر

  • ملل:آذربایجان غربی

دستور تکمیلی این غذا

  • به جای سرخ کردن پیاز بهتر است آن را با اندکی روغن در حرارت ملایم کمی تفت دهیم.
  • جهت جلوگیریی از ایجاد نفخ ، لپه را از ۳ الی ۴ ساعت قبل خیس کرده آب آن را دور می ریزیم و بعد مصرف می کنیم.
  • نمایه گلیسمی این غذا تقریبا کم است؛ در نتیجه از نوسانات شدید قند خون جلوگیری می کند وبرای افراد مبتلا به دیابت مفید است.
  • حبوبات ، سبزیجات وغلات موجود در این غذا از منابع خوب تامین کننده فیبرهای گیاهی بوده و در پیشگیری از یبوست و سرطان های روده بزرگ بسیار مفید است.
  • پیاز از نظر ارزش غذایی به دلیل دارا بودن قند ها ، ویتامین ها به ویژه ویتامین ث ، مواد معدنی به خصوص کلسیم ، فسفر وپتاسیم دارای اهمیت است.از سوی دیگر پیاز به دلیل داشتن خاصیت ضد میکروبی از جنبه دارویی پراهمیت است ، به گونه ای که باعث تقویت سیستم دفاعی بدن در پیشگیری از بیماریهای عفونی موثر می باشد.همچنین پیاز باعث ـآرامش می شود ودر کاهش فشار خون و چربی خون موثر است.پیاز سرشار از گوگرد است وگوگرد موجود در آن برای ضدعفونی کردن خون ، شش ها وبرطرف کردن آسم ، ورم گلو وبرونشیت موثر است.مصرف پیاز به طور کامل از فعالیت مضر چربی برای ایجاد لخته در خون جلوگیری می کند.
  • گوجه فرنگی سرشار از ویتامین های A,C گروه B شامل B1,B2,B3,B5 وهمچنین دارای مواد معدنی مختلف شامل کلسیم ، فسفر ، پتاسیم ، سدیم ، گوگرد ، کمی آهن ، مس و روی نیز می باشد.
  • از ویتامین های موجود در بادمجان می توان به ویتامین های گروه Bمخصوصا B1,B6 ، ویتامین A, C ومواد معدنی مختلف از جمله کلسیم ، فسفر ،مس ، گوگرد ، منیزیم ، پتاسیم و آهن اشاره کرد.تحقیقات نشان داده است که بادمجان دارای ماده ای ضد تشنج است ودر درمان صرع اثر بسیار خوبی دارد.
  • بهتر است لپه در برنامه غذایی هفتگی لااقل یک یا دو بار مصرف شود.البته لپه هم همانند دیگر حبوبات نفاخ است اما چون پوست آن گرفته می شود به مراتب نفخش کمتر از سایر حبوبات بوده وخیلی نیاز به خیساندن ندارد.

مطالب مرتبط

کاله جوش (کارونی)
آش جو با کشک

آش جو با کشک

/
آش بلغور

آش بلغور

/