آش گندم یزد
آش یکی از خوراکهای اصیل ایرانی است که تقریباً در تمام ایران پخته میشود آش گندم یزد یکی از خوشمزه ترین و راحت ترین آش هایی است که می توانید با گندم تهیه کنید.آش گندم انواع زیادی دارد که هر شهر بنا بر ذائقه خود مواد داخل آن را کم یا زیاد می کند و آن آش به نام آن شهر معروف میشود برخی از حبوبات بیشتری استفاده می کنند و برخی دیگر تنها به وجود گندم در آن بسنده کرده و مواد دیگری را در آن می ریزند.
در آش گندم یزد از حبوباتی همچون لوبیا چیتی و نخود استفاده می شود که باعث مقوی شدن آن می گردد.همچنین شما اگر دوست ندارید در این آش از گوشت استفاده کنید به شما پیشنهاد می کنیم که حتما آب قلم را فراموش نکنید و مورد استفاده قرار دهید تا خاصیت این غذا دو چندان شود.
در این آش برخلاف آش گندم های دیگر از سبزی آش استفاده م یش ود که این امر نیز مجدد باعث متمایز شدن آن می گردد.در واقع این آش یکی از آش های سنتی و معروف استان یزد به حساب می آید که در ایام عزدارای به خصوص ماه محرم و صفر تهیه شده و بین عزادارن حسینی پخش می گردد. در یزد به این آش ، آش امام حسین نیز گفته می شود.
نحوه پخت این آش به صورت نذری جذابیت های خاص خود را دارد که هنوز هم در یزد و در ایام های مختلف این سنت اجرا می شود.زنان در مسجد جمع شده و حبوبات و سبزی را پاک می کنند و برای آش آماده می کنند.دیگ ها از چند روز قبل در تکیه ها گذاشته می شود تا همگان متوجه شوند که در این مکان آش نذری پخته می شود.این آش معمولا با هیزم پخته می شود و هر کس عقیده دارد بنا به حاجت خود هیزمی برای آش تدارک ببیند و جوانان هیئت نیز داوطلب می شوند تا در هنگام شروع پخت آش زیر دیگ را آنها روشن کنند.
این آش مراسم جالبی دارد که ما در اینجا مختصری از آن را برایتان شرح دادیم.
از جمله انواع دیگر آش می توان به : آش پرپوله ، آش کدو حلوایی ، آش ترخینه و آش شله قلم کار اشاره کرد.
مواد لازم
- بادمجان متوسط : ۱ عدد
- گوجه فرنگی کوچک : ۱ عدد
- نخود : نصف پیمانه
- بلغور گندم : نصف پیمانه
- عدس : ۱.۴ پیمانه
- لوبیا : ۱.۴ پیمانه
- سبزی آش(تره ، جعفری ، گشنیز ) : ۱ لیوان خرد شده
- پیاز کوچک : ۱ عدد
- روغن مایع : به مقدار لازم
- نمک : به مقدار لازم
- فلفل : به مقدار لازم
- زردچوبه : به مقدار لازم
مراحل پخت
- مرحله ۱
ابتدا حبوبات از قبل خیس شده را در ظرفی ریخته و می پزیم.
- مرحله ۲
سپس سبزی را به آن اضافه کرده و اجازه می دهیم تا بپزد.
- مرحله ۳
گوجه و بادمجان را تکه تکه کرده سرخ می کنیم و به حبوبات در حال پخت اضافه می کنیم.
- مرحله ۴
سپس آرد را که به صورت آماج تهیه کرده ایم همراه با بلغور و ادویه به سایر مواد اضافه می کنیم و با حرارت ملایم به مدت ۳ الی ۴ ساعت می گذاریم بپزد.
- مرحله ۵
طرز تهیه اماج :
آرد را با آب مخلوط کرده نمک و زردچوبه به آن اضافه کرده ، ورز می دهیم.بعد از اینکه خمیر سفت شد آن را از الک درشت رد می کنیم تا به صورت گلوله های کوچک در بیاید.سپس در مجاورت هوا قرار می دهیم تا خشک شود.
دستور تکمیلی این غذا
- این غذا به علت محتوای بالای حبوبات و سبزیجات تازه از منابع عالی پروتیین گیاهی و فیبر به شمار می رود.
- سبزیجات تازه و متنوع به کار رفته در این غذا حاوی مقادیر بالای ویتامین A می باشد و با توجه به نقش ویتامین A در عملکرد سیستم ایمنی و استخوان می تواند در این زمینه مفید باشد.
- مقادیر پایین چربی اشباع و کلسترول در این غذا آن را به عنوان غذایی مفید برای بیماری های قلبی و عروقی و فشار خون معرفی می کند.
- مقدار فلفل به کار رفته در این غذا بیشتر می باشد که باعث کاهش اثرات نفخ زایی آن و افزایش اثرات ضدالتهابی ، چسبندگی پلاکت و آنتی اکسیدانی می شود.
- از اجزای اصلی این غذا بلغور گندم و آرد گندم(به صورت اماج) می باشد که از مهمترین تامین کننده های ویتامین B1 در رژیم غذایی به شمار می رود.
- استفاده از انواع جوانه زده حبوبات علاوه بر پیشگیری از نفخ و ناراحتی های گوارشی میزان دسترسی به مواد مغذی را چندین برابر می کند.
- از آن جا که جوانه زدن تا حدودی ترکیبات نفخ ای حبوبات را کاهش می دهد ، افرادی که با خوردن کمی حبوبات نفخ می کنند ، می توانند از انواع جوانه زده آن استفاده کنند.
- حبوبات را حداقل ۶ تا ۸ ساعت قبل از مصرف خیس کنید تا نفخ آن گرفته شود.
- حبوبات را قبل از اضافه کردن به غذا حتما جداگانه بپزید.
دیدگاه خود را ثبت کنید
تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟در گفتگو ها شرکت کنید.