آش ترش
این غذا به دلیل وجود عدس ، لوبیا (پروتئین گیاهی ) و گوشت (پروتئین حیوانی )منبع خوبی از پروتئین است.در نتیجه برای کودکان در حال رشد، نوجوانان در سنین بلوغ و زنان باردار وشیرده مناسب است.و سرشار از اهن میباشد.
مواد لازم
- لوبیا چیتی : ۱ پیمانه
- عدس : ۱ پیمانه
- آلو: ۱ پیمانه
- چغندر : ۱ عدد
- گوشت : ۳۰۰ گرم
- روغن مایع : به مقدار لازم ( برای سرخ کردن )
- سبزی آش : ۳۶۰ گرم
- پیاز داغ : نصف پیمانه
- رشته آشی : ۲۵۰ گرم
- شکر : ۳ قاشق سوپ خوری
- سرکه : نصف پیمانه
- فلفل سیاه : به مقدار لازم
- زردچوبه : به مقدار لازم
- تخم گشنیز : به مقدار لازم
- نمک : به مقدار لازم
مراحل پخت
- مرحله ۱
حبوبات را ۲۴ ساعت قبل هر کدام را جداگانه خیس کرده و ۲ تا ۳ بار آب آن را عوض کنید.
- مرحله ۲
آلو را هم به مدت ۳۰ دقیقه در آب خیس کنید.
- مرحله ۳
در قابلمه ای جداگانه ، چغندر را به مدت ۲ ساعت آب پز کنید.
- مرحله ۴
در قابلمه دیگر نخود و ۵ پیامنه آب ریخته ، روی حرارت زیاد قرار دهید، پس از جوش آمدن ، حرارت را ملایم می کنیم و در ظرف را بگذارید.
- مرحله ۵
یک ساعت بعد ، لوبیا را اضافه کنید ، زمانی که نیم پز شد عدس و گوشت خرد شده را به آن می افزایید واجازه می دهید کاملا بپزد.
- مرحله ۶
زردچوبه و تخم گشنیز را در تابه ای حاوی روغن تفت داده همراه با سبزی ، نیمی از پیاز داغ ، چغندر خرد شده ، همه را باهم تفت داده و به مواد دیگر در قابلمه اضافه می کنیم.
- مرحله ۷
نمک و فلفل را در نیم ساعت آخر به مواد آش اضافه می کنیم.
- مرحله ۸
در اوخر پخت ، رشته را به آش اضافه کرده ، مرتب هم می زنیم و اجازه می دهیم آهسته بجوشد تا جا بیفتد.
- مرحله ۹
شکر را در سرکه حل کرده وهمراه با آلو به آش اضافه کنید.
- مرحله ۱۰
پس از پخت ، آش را در ظرف مورد نظر ریخته روی آن را با نعنا داغ ، زعفران ، ما بقی پیاز داغ و در صورت تمایل با مواد دیگر تزیین کنید.
دستور تکمیلی این غذا
- خیساندن حبوبات سبب افزایش مواد مغذی موجود در حبوبات می شود.
- بهتر است پیاز را به جای سرخ کردن کمی تفت دهید.
- این غذا به دلیل وجود عدس ، لوبیا (پروتئین گیاهی ) و گوشت (پروتئین حیوانی )منبع خوبی از پروتئین است.در نتیجه برای کودکان در حال رشد، نوجوانان در سنین بلوغ و زنان باردار وشیرده مناسب است.
- به علت وجود گوشت و حبوبات به خصوص عدس این غذا منبع خوبی از آهن به شمار می رود.
- زعفران در گذشته برای درمان افسردگی مورد استفاده قرار می گرفته است و امروزه دریافته اند که این گیاه برای کاهش چربی خون و امراض قلبی می تواند مفید باشد.و همچنین زعفران اثرات ضد سرطانی دارد.
- زردچوبه به دلیل خصوصیات آنتی اکسیدانی قوی خود یکی از موثرترین مواد در جلوگیری از سرطان ی شدن سلول های بدن است.همچنین ماده موثر زردچوبه باعث اثرات ضد التهابی ، جلوگیری از چسبندگی پلاکت ها و کاهش کلسترول خون میشود.
- چغندر مورد استفاده در این غذا از منابع غنی از فیبر و پروتئین و بسیاری از ویتامین هاست و به دلیل وجود آنتوسیانین ها ، خاصیت ضد سرطانی و آنتی اکسیدانی دارد و در پیشگیری از بسیاری از بیماری ها به خصوص انواع سرطان ها و همچنین در بهبود سیستم دفاعی بدن نقش مهمی دارد.چغندر به دلیل فیبر بالا در کاهش کلسترول خون نیز نقش مهمی ایفا می نماید.
- این غذا به دلیل وجود شکر برای افراد دیابتی مناسب نمی باشد.
- سبزیجات از جمله منابع خوب منیزیم می باشد.به همین دلیل در افرادی که روزانه از مقادیر مناسب کلسیم استفاده می کنند ، توصیه می گردد.مصرف سبزیجات باعث ایجاد تعادل مناسب بین کلسیم و منیزیم در بدن می گردد.استفاده از سبزیجات در انواع رژیم های غذایی کاهش وزن و برای بیماران دیابتی ، مادران باردار ، به خصوص در مواردی که مبتلا به دیابت بارداری باشند و بیماران دارایی چربی خون بالا توصیه می شود.
- توجه داشته باشید که مزه این آش باید ملس باشد.
- اگر آش رقیق بود یک قاشق آرد را در کمی اب حا کرده در ۲۰ دقیقه آخر پخت به آش اضافه کنید.
- اگر آش سفت شد ، کمی آب جوشیده به آن اضافه کنید.
- مقدار سبزی داده شده بر مبنای پاک شده است و مقدار پاک نشده آن ۷۲۰ گرم است.
- این غذا وعده مناسبی برای نهار وشام می باشد.
- به عنوان پیش غذا هم می توان این غذا را سرو کرد
- در ایام ماه مبارک رمضان میتواند وعده خوبی برای افطار باشد.