آش جوش
آش یکی از خوراکهای اصیل ایرانی است که تقریباً در تمام ایران پخته میشود آش جوش یا جوش بره یکی از آشهای محلی استان سمنان است که البته در این شهر به این نام خوانده می شود شبیه این آش با نام های مشابه در شهرستان های دیگر نیز موجود است که در ادمه مطلب به آن اشاره می کنیم.
همان طور که گفته شد از انواع دیگر این آش ،آش جوش پره یا آش جوشواره است که در خراسان بویژه در خراسان جنوبی از پختن سمبوسه دارای حبوبات و ادویه در آب درست میشود و نیازی به گوشت ندارد. در شهرهای شمال غربی ایران همانند اردبیل،با نام آش گوشواره معروف بوده و از آش های بسیار قدیمی و سنتی آن منطقه نیز محسوب میشود که بعلت فرایند طبخ زمان بر و سختش،امروزه کمتر رواج دارد.
وجه متمایز آش جوش نوع مواد به کار رفته و خمیری است که در تهیه آن استفاده می شود.در واقع در طرز تهیه این آش از خمیری استفاده می شود که تمامی مواد مربوط به آش در داخل آن قرار می گیرید و این خمیر شکلی شبیه به سمبوسه های معروف اما خیلی کوچکتر دارد. خمیر مورد نظر از آرد گندم و آب و خمیر مایه تهیه می شود ، پس از به دست امدن خمیر به آن کمی استراحت می دهند تا خمیر به صورت مورد نظر در آید و پس از آن مراحل پهن کردن و به قطعات کوچک در آوردن خمیر را انجام می دهند و در نهایت تمامی مواد را داخل این خمیر گذاشته و آن را می پیچند و داخل آب می گذارند ، چیزی حدود ۲۰ دقیقه زمان لازم است تا این خمیر پخته شود نباید این خمیر بیش از حد نرم شود چون در این صورت وا می رود و باید قبل از این اتفاق آن را از آب درآورده و ما بقی مراحل پخت را طیق دستور العمل زیر انجام دهید.
مواد لازم
- آرد گندم : ۳ پیمانه
- آب : به مقدار لازم
- خمیر مایه : به مقدار لازم
- لوبیا : ۱ پیمانه
- نخود : ۱ پیمانه
- گوشت چرخ کرده : ۱ پیمانه
- کشک : به مقدار دلخواه
- سبزی آش : به مقدار دلخواه
- فلفل : به مقدار دلخواه
- نمک : به مقدار دلخواه
مراحل پخت
- مرحله ۱
روش تهیه خمیر:
- مرحله ۲
ابتدا آرد را با آب ورز می دهیم تا زمانی که به دست نچسبد.
- مرحله ۳
سپس خمیر را روی سینی پهن می کنیم و به شکل قالب های مربعی شکل برش می دهیم.
- مرحله ۴
سپس گوشت چرخ کرده را که با پیاز سرخ شده همراه با سیزی خرد شده داخل قالب های مربعی شکل می ریزیم و قالب خمیر را می بندیم.
- مرحله ۵
روش پخت :
- مرحله ۶
نخود و لوبیا را به ظرف آب در حال جوش اضافه می کنیم و وقتی نخود و لوبیا کمی نرم شدخمیرهای درست شده را هم به آن اضافه می کنیم.
- مرحله ۷
بعد از ۴۰ دقیقه جوشیدن مقداری کشک به آن اضافه می کنیم .
- مرحله ۸
پس از ۱۰ دقیقه غذا حاضر است.
- مرحله ۹
برای تزیین مقداری نعنا خشک را در روغن تفت داده همراه با پیاز سرخ شده روی غذا می ریزیم.
دستور تکمیلی این غذا
- استفاده از انواع جوانه زده حبوبات علاوه بر پیشگیری از نفخ و ناراحتی های گوارشی میزان دسترسی به مواد مغذی را چندین برابر می کند.
- از آن جا که جوانه زدن تا حدودی ترکیبات نفخ ای حبوبات را کاهش می دهد ، افرادی که با خوردن کمی حبوبات نفخ می کنند ، می توانند از انواع جوانه زده آن استفاده کنند.
- حبوبات را حداقل ۶ تا ۸ ساعت قبل از مصرف خیس کنید تا نفخ آن گرفته شود.
- حبوبات را قبل از اضافه کردن به غذا حتما جداگانه بپزید.
- بهتر است به جای افزایش فیبر غذا از آرد سبوس دار استفاده کنید.