آش دوغ ارومیه
آش یکی از خوراکهای اصیل ایرانی است که تقریباً در تمام ایران پخته میشود آش دوغ ارومیه یکی از آش های استان آذربایجان غربی(ارومیه) است.آش دوغ ارومیه شباهت خیلی زیادی به آش دوغ اردبیل دارد.این آش در شهرهای مختلف به صورت های مختلف تهیه می شود. این آش همانند آش اردبیل طرفداران خاص خود را دارد و خواص بسیار دارد و مهمترین آنها این است که باعث تقویت قلب می شود و موجب رفع یبوست حاد و مزمن می گردد.این غذا به علت داشتن ۳ نوع سبزی در آن دارای خاصیت های فراوان می باشد.نخود موجود در این غذا دارای ویتامین هایی از جمله آهن ، فسفر،سدیم ، پتاسیم ، نشاسته و مس است. مصرف نخود نیز همانند سبزی ها موثر در تقویت قلب و موجب رفع یبوست حاد و مزمن می شود.نخود عضلات اسکلتی بدن را تقویت نموده و به همین دلیل به ورزشکاران توصیه می شود که از این ماده حتما در رژیم غذایی خود استفاده کنند. این ماده برای تقویت سیستم ایمنی بدن به خصوص در افرادی که دچار ام اس هستند مناسب است.تره یکی از سبزیجاتیست که در این غذا به کار می رود. خواص تره با خواص سیر و خواص پیاز شباهت زیاده داشته و هم خانواده پیاز است و تفاوت کلی آنها در طعمشان است که تره مزه و طعم ملایم تری دارد. خواص تره شامل خاصیت ضد میکروب، ضد سرطان، ضد چربی، ضد فشار خون و ضد التهاب میباشد و مصرف آن درمان مناسبی برای رفع یبوست دائمی، ترش کردن غذا و سوء هاضمه، رفع چاقی و تسکین درد مفاصل و نقرس است.از مهمترین خواص تره خاصیت ضد عفونی کنندگی آن است که از بدن در برابر آلودگی و هرگونه عفونت محافظت می کند.تره باعث کاهش کلسترول بد خون شده و به همین جهت مصرف آن در پیشگیری از بروز بیماری های قلبی عروقی موثر است.خوردن تره به افراد دیابتی توصیه می شود زیرا می تواند قند خون را در حد متعادل نگه دارد.از خواص تره و فواید مصرف آن تامین کلسیم و پتاسیم مورد نیاز بدن است، پتاسیم موجود در تره برای کودکان رنجور و کماشتها بهترین داروست. ازجمله دیگر آش ها که شباهت زیادی به آش دوغ دارند می توان به ماسوا(آش دوغ) و آش ترخینه شیر اشاره کرد.
مواد لازم
- نخود : ⅖ پیمانه
- سبزی ( تره ، جعفری ، شوید ): ۷۰۰ گرم
- برنج : یک پیمانه
- دوغ : ۲ لیتر
- نمک : به میزان لازم
- فلفل : به میزان لازم
- سیر تازه خرد شده : به میزان لازم
مراحل پخت
- مرحله ۱
نخودها را از قبل خیس می کنیم و چند بار آب آن را عوض می کنیم.
- مرحله ۲
برنج را نیز از قبل با آب و مقداری نمک خیس می کنیم.
- مرحله ۳
سپس نخود ها را در ظرف مناسبی می ریزیم و همرا با ۶ لیوان آب می پزیم .
- مرحله ۴
پس از اینکه نخود ها نرم شد(تقریبا پخته شد )برنج را اضافه می کنیم و صبر می کنیم تا برنج کاملا مغز پخت شود .
- مرحله ۵
سبزی خرد شده را به آش می افزاییم و در ظرف را نیمه باز میی گذاریم تا سبزی رنگش تیره نشود.
- مرحله ۶
۱۵ دقیقه قبل از آماده شدن آش ، دوغ را به آن اضافه میکنیم و مرتب هم می زنیم تا کاملا با آش مخلوط شود.
- مرحله ۷
زمانی که دوغ را اضافه کردیم، در ظرف باید کاملا باز باشد تا دوغ دچار تغییرات شیمیایی نشود(اصطلاحا نبرد).
پس از ۱۵ دقیقه ، نمک و فلفل را به غذا اضافه می کنیم و موقع صرف کردن ، سیر تازه خرد شده را به آن اضافه می کنیم.
دستور تکمیلی این غذا
- جهت جلوگیریی از ایجاد نفخ ، نخود را از ۶ الی ۸ ساعت قبل خیس کرده آب آن را دور می ریزیم و بعد مصرف می کنیم.
- جهت حفظ ویتامین های محلول در آب بهتر است سبزیجات در اواخر پخت به غذا اضافه شود.
- توجه داشته باشید سبزی مورد استفاده در پخت آش خیلی ریز خرد نشود و قطعات آن درشت تر باشد تا ویتامین ها واملاح موجود در سبزی بیشتر حفظ شود.
- بهتر است در زمان پخت آش مخصوصا پس از اضافه کردن سبزی در ظرف پخت غذا زیاد باز وبسته نشود ، زیرا در این صورت ویتامین های محلول در آب از طریق بخار از غذا خارج می شود.
- بهتر است از دوغ کم نمک در تهیه این غذا استفاده شود تا از ایجاد بیماری پر فشاری خون جلوگیری گردد.
دیدگاه خود را ثبت کنید
تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟در گفتگو ها شرکت کنید.