آش سورولی
آش یکی از خوراکهای اصیل ایرانی است که تقریباً در تمام ایران پخته میشود آش سورولی یکی از آش های سنتی استان تبریز است.این آش با استفاده از یک نوع سبزی کوهی خاص به نام سورولی تهیه می شود.این سبزی در فصل بهار در این شهر رشد می کند.در هر شهری همان طور که در صفحات قبل گفته شد انواع آش با مواد مختلف و سبزی های مخصوص آن شهر تهیه می شود. سبزی سورولی مخصوص نواحی شمال غرب ایران است البته شاید در نقاط دیگر ایران نیز یافت شود.مواد مورد استفاده در آش سورولی نخود ، بلغور،ماست یا کشک ، برنج و سبزی سورولی است.سورولی: نوعی سبزی محلی است که مربوط به آذربایجان شرقی می باشد و البته در مناطق دیگر ایران نیز یافت می شود که قیمت بالایی دارد. این سبزی بسیار معطر است که از ساقه آن برای آش استفاده می شود همچنین گل های این سبزی نیز برای آش مورد استفاده قرار می گیرند.این گیاه بیشتر به صورت پخته در آش استفاده می شود و نام محلی آن همان شوید خودمان است . این سبزی چون خیلی لطیف و سر زنده است به این نام مشهور است و معنی تحت الفظی خود کلمه ( علف یا گیاه پسر) می شود.در این آش علاوه بر سبزی از بلغور نیز استفاده می شود.در آش بلغور با شیر تبریز به تعدادی از خواص این ماده مغذی اشاره شد در اینجا به تعدادی دیگر از آنها اشاره خواهیم کرد.بلغور حاوی مقدار مناسبی فیبر است که میتواند بخشی از نیاز روزانه بدن را تامین کند و به این ترتیب در تنظیم حرکات رودهای و سمزدایی بدن موثر است. فیبر در طول مسیر گوارش باد کرده و آب به خود جذب میکند و به همراه خود، مواد دفعی و تکههای اضافه کلسترول را خارج میکند. افرادی که از دانههای کامل شامل بلغور گندم و سرشار از فیبر مصرف میکنند، وزن ایدهآلشان را بهتر حفظ میکنند و از لحاظ قلبی عروقی سالمترند و حتی عمر طولانیتری دارند.
آش ماش کرمان ،آش کارده چهارمحال و بختیاری و آش لخشک خراسان رضوی گوشه ای از آش های متفاوت کشور ایران هستند.
مواد لازم
- پیاز متوسط : یک عدد
- نخود : نصف پیمانه
- بلغور :نصف پیمانه
- برنج : نصف پیمانه
- آب گوشت : ۲ لیوان
- سبزی سورولی :یک کیلو
- کشک یا ماست : به میزان دلخواه
مراحل پخت
- مرحله ۱
ابتدا پیاز را خورد کرده تفت می دهیم.
- مرحله ۲
نخود ، بلغور و برنج را به همراه آب گوشت به آن اضافه می کنیم و روی شعله ملایم می گذاریم تا بپزد.
- مرحله ۳
در انتهای پخت سبزی کوهی محلی (سورولی) را اضافه می کنیم.
- مرحله ۴
پس از پخت با ماست یا کشک سرو می شود.البته می توانید درانتهای پخت نیز این مواد را به آش اضافه کنید.
دستور تکمیلی این غذا
- استفاده از انواع جوانه زده حبوبات علاوه بر پیشگیری از نفخ و ناراحتی های گوارشی میزان دسترسی به مواد مغذی را چندین برابر می کند.
- از آن جا که جوانه زدن تا حدودی ترکیبات نفخ ای حبوبات را کاهش می دهد ، افرادی که با خوردن کمی حبوبات نفخ می کنند ، می توانند از انواع جوانه زده آن استفاده کنند.
- حبوبات را حداقل ۶ تا ۸ ساعت قبل از مصرف خیس کنید تا نفخ آن گرفته شود.
- پیاز را به جای سرخ کردن ، در حرارت ملایم و روغن کم تفت دهید.
- حبوبات را قبل از اضافه کردن به غذا حتما جداگانه بپزید.
- بلغورهمان گندم یا جو است که کوبیده و شکسته شده است که در واقع آسیاب شده و یا کوبیده شده است.
- سورولینوعی سبزی محلی است که مربوط به آذربایجان شرقی می باشد و البته در مناطق دیگر ایران نیز یافت می شود که قیمت بالایی دارد. این سبزی بسیار معطر است که از ساقه آن برای آش استفاده می شود همچنین گل های این سبزی نیز برای آش مورد استفاده قرار می گیرند.
دیدگاه خود را ثبت کنید
تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟در گفتگو ها شرکت کنید.