آش عباسعلی
آش یکی از خوراکهای اصیل ایرانی است که تقریباً در تمام ایران پخته میشود آش عباسعلی از معروف ترین آش های استان کرمانشاه می باشد. این آش قدمتی ۲۰۰ ساله دارد. در زمان های قدیم آشپزی متدین و ماهر به نام عباسعلی نذر می کند که هر شب در مسجد در ماه رمضان آشی ویژه به مردم بدهد تا روزه خود را با این آش باز کنند. در این آش از انواع حبوبات، سبزی، روغن کرمانشاه و ادویه جات استفاده می شود که طعمی خاص و منحصر به فرد به آش می دهد. سال ها بعد این آش به نام آشپز آن یعنی آش عباسعلی معروف می شود و به یکی از غذاهای مورد علاقه مردم تبدیل می گردد. حالا این آش در ایام ماه رمضان در بین مردم رواج پیدا کرده و به این نیت که متبرک و خوش یمن است آن را نذر می کنند. یکی از خواص این آش کش آمدن آن است که کار هرکسی نمی باشد در واقع کش آمدن این آش چیزی شبیه به پنیر پیتزا می باشد و تهیه این آش مستلزم حوصله زیاد است. در این آش از یک نوع حبوباتی که کمتر استفاده می شود یعنی لوبیا سفید استفاده می کنند. لوبیا سفید از خانوداه لوبیا هاست و این نوع محصول بیشتر در کشورها بریتانیا و امریکا محبوبیت دارد و دارای مقادیر زیادی کربوهیدرات می باشد. یکی از مهمترین خواص لوبیا سفید اینست که موجب کاهش قند خون می شود. همچنین فشارخون را هم کاهش می دهد. چربی پایین و مقدار پروتئین بالای آن یکی دیگر از خواص آن است. لوبیا سفید از نظر طب قدیم معتدل است. با ناراحتی های قلبی عروقی مقابله می کند. مصرف لوبیا سفید یبوست را درمان می کند. لوبیا سفید موجب نوسازی سلول ها شده و همچنین برای درمان کم خونی توصیه می شود. همچنین مصرف آن برای هیچ کدام از گروه های خونی مشکل ساز نیست. یکی دیگر از خواص لوبیا سفید این است که پتاسیم و سدیم زیادی دارد و برقراری تعادل این دو عنصر در بدن میتواند فشار خون و ضربان قلب را تنظیم کند. به شما پیشنهاد می کنیم که در ادامه مطلب با طرز تهیه انواع آش ها مانند: آش گندم خراسان رضوی ،آش جو خراسان شمالی ،آش رشته تهران و شلمین استان کردستان آشنا شوید.
مواد لازم
- لوبیا سفید : نصف پیمانه
- جو : نصف پیمانه
- برنج نیم دانه : نصف پیمانه
- بلغور گندم : نصف پیمانه
- عدس : ⅔ پیمانه
- نخود : ⅓ پیمانه
- پیاز داغ : نصف پیمانه
- گوشت ران گوسفند : ۳۰۰ گرم
- روغن حیوانی : نصف پیمانه
- نمک : به مقدار لازم
- فلفل : به مقدار لازم
- زردچوبه : به مقدار لازم
- دارچین : به مقدار لازم
- آب قلم : به مقدار لازم
مراحل پخت
- مرحله ۱
ابتدا گوشت و پیاز را خرد کرده به همراه مقدار مناسبی از آب قلم ( حدود ۴ پیمانه) خوب می پزیم.
- مرحله ۲
حبوبات را جدا می پزیم .
- مرحله ۳
پس از پخت گوشت و حبوبات ، گوشت را کاملا می کوبیم تا له شود.
- مرحله ۴
سپس همه را با هم مخلوط کرده به همراه نمک ، فلفل و زردچوبه روی حرارت متوسط می گذاریم و مدام آن را هم می زنیم.
- مرحله ۵
وقتی آش کامل جا افتاد و غلیظ شد نصف روغن حیوانی را داخل آش ریخته زیر شعله را خاموش می کنیم.
- مرحله ۶
در پایان آش را به صورت گرم داخل ظرف های مورد نظر ریخته و با پیاز داغ و روغن باقی مانده و دارچین تزیین می کنیم.
دستور تکمیلی این غذا
- استفاده از انواع جوانه زده حبوبات علاوه بر پیشگیری از نفخ و ناراحتی های گوارشی میزان دسترسی به مواد مغذی را چندین برابر می کند.
- از آن جا که جوانه زدن تا حدودی ترکیبات نفخ ای حبوبات را کاهش می دهد ، افرادی که با خوردن کمی حبوبات نفخ می کنند ، می توانند از انواع جوانه زده آن استفاده کنند.
- حبوبات را حداقل ۶ تا ۸ ساعت قبل از مصرف خیس کنید تا نفخ آن گرفته شود.
- حبوبات را قبل از اضافه کردن به غذا حتما جداگانه بپزید.
- بهتر است از کشک پاستوریزه و کم چرب استفاده کنید.
- برای تهیه پوره کدو حلوایی ، کدو را بپزید یا کباب کنید سپس گوشت کدو را با میکسر بزنید تا یکدست شود.
- این غذا وعده مناسبی برای پیش غذا و یا شام می باشد.
- عدس از منابع مناسب آهن است. برای جذب بهتر این نوع آهن ، توصیه می شود که در کنار غذا منابع حاوی ویتامین C (مانند آبلیمو) مصرف شود.
- کشک جزء گروه شیر و لبنیات بوده حاوی پروتئین ، کلسیم ، نمک و چربی است. مهمترین فایده این ماده غذایی ، پیشگیری از بروز یا پیشرفت پوکی استخوان می باشد.
- این غذا از نظر محتوای ویتامین A و ویتامین های گروه B مورد توجه می باشد.
- این غذا می تواند سهم مناسبی از نیاز روزانه به آهن ، پتاسیم ، سلنیوم ، کلسیم و فسفر را تامین کند.