حلیم شیر
حلیم شیر یکی از حلیم های معروف مردم استان اصفهان است. در فرهنگ غذایی کشور ما حلیم به دلیل مقوی و مغذی بودن بیشتر در وعده صبحانه به مصرف می رسد. حلیم ها به جهت ارزش غذایی بالا و انرژی بخشی که دارند برای ماه مبارک رمضان نیز بسیار مناسب می باشند. انواع حلیم در شهرها با دستور های پخت متفاوتی با انواع حبوبات، گوشت، ادویه و … پخته می شوند. استفاده از ادویه ها و چاشنی هایی از قبیل دارچین، شکر و پسته باعث چند برابر شدن بو و طعم این غذا می شود. یکی از انواع آن ها که دستور پخت و مواد بسیار کمی دارد و تنها نیازمند زمان پخت بسیاری است، حلیم شیر می باشد. حلیم شیر به دلیل داشتن مقدار زیاد شیر کالری و کلسیم فراوانی را در خود گنجانده است. این غذا مقوی ترین وعده صبحانه برای مصرف کودکان جهت رشد و تقویت بدن آنان می باشد. به دلیل طرفداران بسیاری که حلیم دارد، این غذای خوش طعم را می توان بر سر تمام سفره ها مشاهده کرد.
در اینجا شیر ماده اصلی این حلیم است که از نوشیدنی های مورد علاقه کودکان و نیز بزرگسالان به شمار می رود. شیر دارای انواع ویتامین ها، پروتئین و قند طبیعی مناسبی است که برای رشد بدن به آنها احتیاج داریم. شیر منبع غنی کلسیم محسوب می شود و برای رشد استخوان ها و تقویت دندان ها مفید می باشد. از خواص زیاد شیر می توان به تامین انرژی بدن، کنترل فشار خون، کاهش وزن مناسب، کاهش استرس، تامین کلسیم بدن و کاهش خطر ابتلا به دیابت اشاره داشت.
از انواع حلیم ها که در نوع خود فواید بسیاری را به خود اختصاص داده اند می توانیم به حلیم گندم، حلیم عدس خراسانی، حلیم بادمجان نیز اشاره کرد.
مواد لازم
- گندم پوست کنده، خیسانده : ۵۰۰ گرم
- گوشت گوسفندی با استخوان : ۵۰۰ گرم
- شیر : ۲ لیتر
- پیاز : ۱ عدد
- کره آب کرده : به میزان لازم
- نمک : به میزان لازم
- پودر دارچین : به میزان لازم
- شکر : به میزان لازم
مراحل پخت
- مرحله ۱
گوشت را با پیاز چهار قاچ و اندکی نمک در ۶ پیمانه آب بر روی حرارت زیاد قرار دهید تا به جوش آید.
- مرحله ۲
وقتی آب به جوش آمد، کف گوشت را بگیرید و سپس حرارت را کم کنید.
- مرحله ۳
درب قابلمه را ببندید و اجازه دهید تا گوشت به مدت ۳ ساعت بپزد.
- مرحله ۴
گندم را با ۳ لیتر آب در قابلمه جاداری بریزید و روی حرارت ملایم قرار دهید.
- مرحله ۵
درب قابلمه را نیمه باز بگذارید و حرارت را به اندازهای تنظیم کنید که ریزجوش بزند، ولی سر نرود.
- مرحله ۶
در این مرحله گندم را در ظرف دیگری ریخته و اجازه دهید آن هم با آب کافی بپزد.(نسبت به حجم گندم دو برابر آن آب بریزید.)
- مرحله ۷
۳ ساعت فرصت دهید تا گندم خوب بپزد.
- مرحله ۸
در این فاصله گاهی هم بزنید و اگر آب آن کم شد، کمی آب جوش اضافه کنید.
- مرحله ۹
گندم پخته را با گوشت کوب یا غذاساز به شکل پوره درآورده و شیر را کم کم به آن اضافه کنید و هم بزنید تا حالت کشدار پیدا کند، سپس روی حرارت ملایم قرار دهید.
- مرحله ۱۰
گوشت را از آب بیرون آورده، استخوان و رگ و ریشه آن را بگیرید.
- مرحله ۱۱
سپس با گوشت کوب بکوبید تا ریش ریش شود (گوشت را هرگز چرخ کنید).
- مرحله ۱۲
گوشت ریش ریش شده را به گندم اضافه کنید و با قاشق هم بزنید تا حلیم باز به جوش آید.
- مرحله ۱۳
آب و نمک حلیم را اندازه کنید؛
- مرحله ۱۴
چون حلیم معمولا با شکر خورده میشود باید کم نمک باشد.
- مرحله ۱۵
اگر حلیم شل بود حرارت را کمی زیاد کنید و حلیم را هم بزنید تا سفت شود.
- مرحله ۱۶
پس از پخت کامل مواد و غلظت دلخواه حلیم را در ظرف سرو بکشید و آن را با کره آب کرده و پودر دارچین تزیین کنید و همراه با یک ظرف شکر سر سفره بگذارید.
دستور تکمیلی این غذا
- در تهیه حلیم شیر اگر تمایل داشتید می توانید گوشت را حذف کنید.
- گندمی که در تهیه حلیم به کار می رود بهتر است گندم شکسته باشد تا سریع تر پخته شود.
- در صورت تمایل دارچین را علاوه بر تزئین، می توانید همراه هل در زمان پخت آخر به حلیم اضافه کنید.
- در تهیه این حلیم از گوشت دنده گوسفندی استفاده میشود.
- حلیم شیر غذایی مقوی، پرکالری و دیرهضم است و اگر چه منبع غنی از پروتئین و آهن است، ولی افراد مبتلا به دیابت و چربی خون باید این غذا را با احتیاط و به میزان کم مصرف کنند.