آش کدو حلوایی
آش یکی از خوراکهای اصیل ایرانی است که تقریباً در تمام ایران پخته میشود آش کدو حلوایی از آن دسته آش های خاص است که در استان مازندران تهیه می شود و دستور اصلی آن مربوط به این شهر است. شاید کمتر کسی باشد که به کدو حلوایی علاقه داشته باشد و به این فکر کند که مگر می شود با این میوه غذایی هم تهیه کرد.ولی باید خدمتتان عرض کنم که بله میشود با کدو حلوایی خورش ، دسر ، سوپ و آش تهیه کرد و حتی می توانید از آن به عنوان یک طعم دهنده در برخی غذاها همچون فسنجان استفاده کنید. متاسفانه این میوه در ایران به درستی معرفی نشده است و به همین دلیل است که معمولا کسی تمایلی به استفاده از آن ندارد این میوه حتی برای درمان گلو درد و سرماخوردگی نیز بسیار مفید است.این میوه معمولا دارای طعم شیرین است و یک پوست ظخیم و گوشتی دارد.حتی تخم این میوه نیز در میان تنقلات نیز جایگاه ویژه ای دارد.کدو حلوایی سرشار از کاروتنوئیدهاست. ترکیباتی که سبب رنگ نارنجی کدو حلوایی میشوند؛ ترکیباتی مثل بتاکاروتن که بدن آنها را بهصورت ویتامین A برای تقویت و محافظت حس بینایی بهکار میگیرد.کدو حلوایی یا کدو تنبل دارای ویتامین c زیادی است که در پیشگیری از سرماخوردگی تاثیر زیادی خواهد گذاشت.خواص کدو تنبل برای زنان باردار بسیار مفید است . برای درمان عفونتهای مجرای ادراری و درمان اختلالات آمیزشی از خواص کدو حلوایی استفاده کنید. چون کدو تنبل دارای مقدار زیادی اسید linolenic و امگا ۳ و امگا ۶ می باشد.از خواص کدو تنبل اینست که دارای مقدار زیادی ویتامین C، E، بتاکاروتن است. همچنین کدو کالری خیلی کمی دارد و برای کسانی که میخواهند لاغر شوند بسیار مفید است. کدو تنبل دارای فیبر زیادی است و همچنین سبب کاهش میزان کلسترول شما می شود. یکی از مهمترین خواص کدو حلوایی اینست که کدو خاصیت ضد سرطان دارد. از جمله دیگر غذاهایی که می توان با کدو حلوایی تهیه کرد می توان به : بورانی کدو حلوایی و خورش کدو حلوایی اشاره کرد.
مواد لازم
- پیاز متوسط : ۸ عدد
- برنج : نصف پیمانه
- کدو تنبل کوچک : ۱ عدد
- شیر : ۱ لیوان
- نمک : به مقدار لازم
- فلفل : به مقدار لازم
- روغن : به مقدار لازم
مراحل پخت
- مرحله ۱
ابتدا پیاز را خرد کرده سرخ می کنیم.
- مرحله ۲
سپس کدو تنبل را ریز کرده به آن اضافه می کنیم.(می توانید مقدار کمی آب بریزید برای پخت کدو تنبل).
- مرحله ۳
در حین پخت کدو تنبل برنج را همراه با شیر به آن اضافه کرده و صبر می کنیم تا خوب پخته و جا بیفتد.(برنج کامل باید باز شود و به اصطلاح له شود).
- مرحله ۴
در اواخر پخت نمک و فلفل را در آن می ریزیم.
دستور تکمیلی این غذا
- در حین پخت این غذا ، باید دائم آن را هم بزنید تا تمامی مواد له شود.
- اگر تمایل داشتید می توانید مقداری شکر به این آش اضافه کنید.
- اگر در حین پخت احساس کردید مقدار آب برنج کم است می توانید مقداری به آن اضافه کنید البته دقت کنید که زیاد آبکی نشود.
- در صورت تمایل می توانید ۱-۲ قاشق غذاخوری آرد برنج را در آب حل کرده و در حین پخت به آش بیفزایید تا آش جا افتاده تر شود.
- اگر برنج را به مدت کمتری خیس کنید نیاز به آب بیشتری دارید ولی توجه کنید که یکدفعه آب زیادی در آش نریزید که آبکی شود.
- حتما برنج را از قبل خیس کنید.
- اگر برنج را به مدت کمتری خیس کنید نیاز به آب بیشتری دارید ولی توجه کنید که یکدفعه آب زیادی در آش نریزید که آبکی شود.
- این آش وعده مناسبی برای زمان سرماخوردگی می باشد.
- این غذا وعده مناسبی برای شام و پیش غذا می باشد.
- در ماه رمضان غذای مناسبیی برای افطار می باشد.
- تقریبا یک دهم از کالری مورد نیاز روزانه با مصرف این غذا تامین می شود.
- این غذا حاوی مقدار زیادی فیبر ، پروتئین ، ویتامین E.C ، بتاکاروتن ، آنتی اکسیدان و مواد معدنی مثل منیزیم ، پتاسیم و کلسیم می باشد.
- این غذا برای تمام گروه های سن از جمله کودکان ، زنان باردار و شیرده، سالمندان(در سالمندان به میزان یک لیوان) توصیه می گردد. افراد دارای فشار خون بالا ، بیماری های قلبی – عروقی می توانند به میزان یک لیوان در روز از آن استفاده کنند. بیماران دارای قند خون بالا می توانند در طی دو وعده در روز نصف لیوان از آن را با فاصله ۳ ساعت استفاده کنند.