آش گندم اصفهان
آش یکی از خوراکهای اصیل ایرانی است که تقریباً در تمام ایران پخته میشود آش گندم یکی از آش های استان اصفهان است.آش گندم انواع مختلفی دارد و در هر شهری بنا بر ذائقه و طبع مردم آن شهر تهیه می شود و مواد گوناگونی در آن به کار می رود.این آش را هم می توان بدون گوشت تهیه کرد که در این صورت یک غذای گیاهی در پیش رو دارید و هم می توانید در تهیه آن از گوشت استفاده کنید که مواد مغذی بیشتری را وارد بدنتان کنید.گندم یکی از مهمترین مواد غذایی ست که ما انسان ها تقریبا هر روز و به گونه های مختلف از آن استفاده می کنیم.مواد غذایی همچون ماکارونی ، بیسکوییت ، کیک ، کلوچه ، شیرینی و … تنها چند نمونه رایج از خوراکی هایی هستند که با گندم تهیه می شوند.خواص گندم حتی پس از تبدیل شدن به آرد همچنان باقی می ماند و از بین نمی رود.گندم، غنی از عناصر کاتالیزوری، نمکهای معدنی، کلسیم، منیزیم، پتاسیم، گوگرد، کلر، آرسنیک، سیلیکون، منگنز، روی، ید، مس، ویتامین B و ویتامین E است .مسائلی مانند کمخونی، کمبود مواد معدنی، سنگ کیسهصفرا، سرطان پستان، التهاب مزمن، چاقی، سستی و ضعف، سل، مشکلات دوران بارداری و شیردهی مشکلات به سرعت با مصرف گندم کامل، بهبود یافته است. همچنین برای درمان نازایی توصیه میشود. از آنجا که جوانه گندم دو یا سه برابر بیشتر شامل ویتامین B هستند، برای درمان دستگاه گوارش، بیماریهای پوستی، بیماریهای تنفسی و قلبی و عروقی استفاده میشود و به تعادل سطح کلسترول و محافظت از قلب کمک میکند.چربیهای اشباع و ترانس شانس ابتلا به بیماریهای قلبی و عروقی را افزایش میدهند، در حالی که اسیدهای چرب امگا ۳ باعث کاهش خطر ابتلا به بیماریهای قلبی و عروقی میشوند. غلات کامل مثل گندم در بیماران مبتلا به اختلالات سوخت و ساز بدن موثر است.گندم به عنوان یک عامل ضد سرطان(به خصوص در زنان) عمل میکند. سبوس گندم باعث افزایش میزان سوخت و ساز بدن میشود. افزایش استروژن، که اغلب به سرطان پستان منجر میشود، با مصرف گندم، میتوان کنترل کرد.این آش برای ایام ماه رمضان نیز می تواند گزینه خوبی باشد. از انواع دیگر آش می توان به شله ماشکی ، آش عباسعلی ، آش بلغور و آش ترخینه شیر اشاره کرد.
مواد لازم
- گندم : نصف لیوان
- عدس : نصف لیوان
- برنج : نصف لیوان
- گوشت کم چرب : ۲۰۰ گرم
- پیاز : به میزان لازم
- شلغم : ۲ عدد
- نمک : به میزان لازم
- فلفل : به میزان لازم
- زردچوبه : به میزان لازم
مراحل پخت
- مرحله ۱
ابتدا حبوبات را از شب قبل خیس می کنیم تا نفخ آن گرفته شود.
- مرحله ۲
سپس پیاز را خرد کرده و کمی با روغن تفت می دهیم.
- مرحله ۳
سپس مقداری زردچوبه به پیاز اضافه کرده و هم می زنیم تا رنگ پیاز طلایی شود.
- مرحله ۴
گوشت را به دو نوع می توانید استفاده کنید یا آن را به تکه های ریز تبدیل کنید و یا با یک عدد پیاز مخلوط کرده و قلقلی کنید.که برای اولی از گوشت تکه ای و دومی از گوشت چرخ کرده باید استفاده کنید.
- مرحله ۵
گوشت های قلقلی شده را مقداری همراه با پیاز تفت می دهید تا خودش را بگیرد.
- مرحله ۶
پس از این مراحل آب را به گوشت در حال پخت اضافه می کنید.
- مرحله ۷
سپس حبوبات و برنج را که از قبل خیس خورده اند به مواد اضافه می کنید و اجازه می دهید تا آب شورع به جوشیدن کند.
- مرحله ۸
زیر قابلمه را کم کرده و شلغم ها را مواد در حال پخت می افزایید.
- مرحله ۹
حدود ۳ الی ۴ ساعت زمان لازم است تا مواد خوب با هم مخلوط شوند و پخته شوند.
- مرحله ۱۰
پس از پخت کامل مواد نمک را اضافه می کنید.
- مرحله ۱۱
در نهایت پس از ۱۰ دقیقه آش شما آماده است.
دستور تکمیلی این غذا
- شلغم نفاخ و دیر هضم است وبهتر است این غذا را با آویشن یا زیره مصرف کنید.
- مصرف شلغم در تقویت تخمدان ها نقش اساسی دارد.و رحم را برای پرورش نوزادی سالم و قوی ،تقویت می کند .
- به علت داشتن فیبر ، برای کبد مفید بوده وپاک کننده قوی روده هاست.
- شلغم نقش مهمی در پیشگیری و درمان سرماخوردگی دارد وبرای مبتلایان به سنگ کلیه بسیار مفید است.
- استفاده از انواع جوانه زده حبوبات علاوه بر پیشگیری از نفخ و ناراحتی های گوارشی میزان دسترسی به مواد مغذی را چندین برابر می کند.
- از آن جا که جوانه زدن تا حدودی ترکیبات نفخ ای حبوبات را کاهش می دهد ، افرادی که با خوردن کمی حبوبات نفخ می کنند ، می توانند از انواع جوانه زده آن استفاده کنند.
- حبوبات را حداقل ۶ تا ۸ ساعت قبل از مصرف خیس کنید تا نفخ آن گرفته شود.
- پیاز را به جای سرخ کردن ، در حرارت ملایم و روغن کم تفت دهید.
- حبوبات را قبل از اضافه کردن به غذا حتما جداگانه بپزید.