آش گندم یزد
آش یکی از خوراکهای اصیل ایرانی است که تقریباً در تمام ایران پخته میشود آش گندم یزد یکی از خوشمزه ترین و راحت ترین آش هایی است که می توانید با گندم تهیه کنید.آش گندم انواع زیادی دارد که هر شهر بنا بر ذائقه خود مواد داخل آن را کم یا زیاد می کند و آن آش به نام آن شهر معروف میشود برخی از حبوبات بیشتری استفاده می کنند و برخی دیگر تنها به وجود گندم در آن بسنده کرده و مواد دیگری را در آن می ریزند.
در آش گندم یزد از حبوباتی همچون لوبیا چیتی و نخود استفاده می شود که باعث مقوی شدن آن می گردد.همچنین شما اگر دوست ندارید در این آش از گوشت استفاده کنید به شما پیشنهاد می کنیم که حتما آب قلم را فراموش نکنید و مورد استفاده قرار دهید تا خاصیت این غذا دو چندان شود.
در این آش برخلاف آش گندم های دیگر از سبزی آش استفاده م یش ود که این امر نیز مجدد باعث متمایز شدن آن می گردد.در واقع این آش یکی از آش های سنتی و معروف استان یزد به حساب می آید که در ایام عزدارای به خصوص ماه محرم و صفر تهیه شده و بین عزادارن حسینی پخش می گردد. در یزد به این آش ، آش امام حسین نیز گفته می شود.
نحوه پخت این آش به صورت نذری جذابیت های خاص خود را دارد که هنوز هم در یزد و در ایام های مختلف این سنت اجرا می شود.زنان در مسجد جمع شده و حبوبات و سبزی را پاک می کنند و برای آش آماده می کنند.دیگ ها از چند روز قبل در تکیه ها گذاشته می شود تا همگان متوجه شوند که در این مکان آش نذری پخته می شود.این آش معمولا با هیزم پخته می شود و هر کس عقیده دارد بنا به حاجت خود هیزمی برای آش تدارک ببیند و جوانان هیئت نیز داوطلب می شوند تا در هنگام شروع پخت آش زیر دیگ را آنها روشن کنند.
این آش مراسم جالبی دارد که ما در اینجا مختصری از آن را برایتان شرح دادیم.
از جمله انواع دیگر آش می توان به : آش پرپوله ، آش کدو حلوایی ، آش ترخینه و آش شله قلم کار اشاره کرد.
مواد لازم
- پیاز داغ: ۵ قاشق غذاخوری
- سیر داغ: ۳ قاشق غذاخوری
- نخود : ۲۵۰ گرم
- لوبیا چیتی: ۲۵۰ گرم
- گندم پوست کنده: ۴۰۰ گرم
- سبزی آش: ۱ کیلوگرم
- نعنا خشک: ۱ قاشق غذاخوری
- کشک: به مقدار لازم
- نمک : به مقدار لازم
- فلفل: به مقدار لازم
مراحل پخت
- مرحله ۱
از شب قبل حبوبات (لوبیا و نخود) را در آب خیس کنید.
- مرحله ۲
درون قابلمه گندم شسته شده و حبوبات خیس خورده شده را بریزید و بگذارید با آب کافی بپزند و نرم شوند.
- مرحله ۳
پس از پختن و نرم شدن حبوبات میتوانید سبزی آشی را که شسته اید و خرد کرده اید (می توانید سبزی های آش را درشت چرخ کرده یا با چاقو ریز کنید) به همراه پیاز داغ و سیر داغ به آش اضافه نمائید
- مرحله ۴
در هنگام سرخ کردن پیاز و سیر، زردچوبه و فلفل را اضافه کنید تا با پیاز و سیر تفت بخورند.
- مرحله ۵
پس از اضافه کردن تمام مواد حرارت گاز را ملایم کنید و اجازه دهید تا آش کاملا جا بیفتد و غلظت پیدا کند.
- مرحله ۶
سپس آش را در ظرف کشیده و با کشک، پیاز داغ، سیر داغ و نعنا داغ تزئین کنید.
دستور تکمیلی این غذا
- سبزی آش شامل تره ، جعفری ، گشنیز و اسفناج است در صورت نبود اسفناج می توان از برگ چغندر استفاده کرد.
- این غذا وعده مناسبی برای شام و پیش غذا می باشد.
- در ماه رمضان غذای مناسبی برای افطار می باشد.
- آش گندم غذای کاملی است که تامین کننده حدوده ۴۰% انرژی روزانه فرد می باشد.
- این غذا می تواند میزان مناسبی از پروتیین ، آهن ، کلسیم ، روی و اسید فولیک را برای بدن تامین نماید.
- در صورت تمایل می توانید در انتهای پخت درون آش مقداری کشک اضافه کنید.
- این آش گوشت ندارد اما اگر دوست داشتید میتوانید کمی گوشت قرمز را جداگانه بپزید و همزمان با اضافه کردن سبزی ها اضافه نمائید.
- برای تهیه نعنا داغ کمی نعنای خشک را در مقداری اب خیس کنید سپس آب اضافه را گرفته و درون روغن تفت دهید تا رنگ نعنا تغییر کند و کمی تیره تر شود.