آغوز کوکو
کوکو یکی از غذاهای معروف در آشپزی ایرانی است آغوز کوکو یا کوکو گردو نوعی کوکو مربوط به خطه شمال ایران و استان مازندران است.این کوکو به دلیل سبزیجات خاصی که در آن استفاده می شود معروف است. سبزی های شمال به دلیل تنوع خاص و عطری که دارند برای تهیه بسیاری از غذاها مناسبند به علاوه اینکه طعم خاصی به غذاها می دهند که شاید کمتر کسی طعم این غذاها را از یادش ببرد. فکر نکنید که اگر این سبزی ها در دسترس نبود شما نمی توانید این کوکو خوشمزه را تهیه کنید بلکه با پیشرفت تکنولوژی و ورود پیج ها و سایت های گوناگون که در زمینه فروش مواد اولیه فعالیت می کنند می توانید به راحتی به این مواد دسترسی پیدا کنید و مهمتر از همه اینکه شما می توانید با سبزی کوکویی که همه جا در دسترس است این کوکو را تهیه کنید. در این غذا از مواد پرخاصیتی همچون گردو استفاده می شود . گردو دارای یک پوست سخت است که پس از شکستن آن مغز گردو به دست می آید. مغز گردو در واقع نوعی خشکبار است که سرشار از امگا۳ است.منشأ درخت گردو را آسیای غربی و نواحی هیمالیا میدانند. ایران رکورد دار بیشترین تولید گردوی جهان است که شهرستانهای تویسرکان همدان و بافت در استان کرمان بیشترین سطح زیر کشت گردو را در ایران دارا هستند. کهنسالترین درخت گردو در منطقهٔ گوغر شهرستان بافت وجود دارد. ۱۵ درصد از چربیهای مغز گردو از نوع غیر اشباع است که برای سلامتی بدن بسیار مفید و سودمند هستند.در مناطق مختف کشور انواع غذاها با طبخ گردو حاصل میشود. در برخی از غذاها این ماده به صورت تزئین یا مواد افزودنی است و در برخی از غذاها به عنوان ماده اصلی آن غذا یا خورشت بکار میرود. یکی از غداهایی که مغز گردو بعنوان ماده لازمه و اصلی آن است، خورشت فسنجان میباشد. گردو بهترین منبع منگنز و مس میباشد.در آن منیزیم و فسفر نیز وجود دارد. مقداری روی، آهن، کلسیم و سلنیوم نیز در آن پیدا شدهاست.به علاوه حاوی بیشترین مقدار ویتامینهای B6, B۱ و B۵(پانتوتنیک اسید) میباشد و ویتامینهایی نظیر E , B۳ و B۲ نیز وجود دارد. از انواع دیگر کوکو می توان به : کوکو عدس ، کوکو باقلا ، کوکو پیازچه و کوکو پاغازه اشاره کرد.
مواد لازم
- سبزی کوکو : ۱ پیمانه
- مغز گردوی آسیاب شده : ۲ پیمانه
- سیب زمینی متوسط : ۲ عدد
- پیاز متوسط : ۱ عدد
- تخم مرغ : ۳ عدد
- نمک : به مقدار لازم
- فلفل : به مقدار لازم
- زردچوبه : به مقدار لازم
- روغن : به مقدار لازم
مراحل پخت
- مرحله ۱
ابتدا سیب زمینی و پیاز را پوست می کنیم.
- مرحله ۲
سپس آنها را رنده می کنیم.(رنده درشت بهتر است اما باز هم سلیقه ایست).
- مرحله ۳
سپس تخم مرغ ، سبزی کوکو ، مغز گردو و ادویه های گفته شده را به آن اضافه می کنیم و هم می زنیم.
- مرحله ۴
در نهایت آن را در ماهیتابه ریخته به صورت کوکو سرخ می کنیم.
دستور تکمیلی این غذا
- در زبان شمالی به گردو آغوز می گویند به همین دلیل این نام را برای این کوکو انتخاب کرده اند.
- این غذا معمولا با نان سرو می شود.
- از سبزی های شمالی که می توانید در تهیه این غذا از آنها استفاده کنید چوچاق، وارانبو و جعفری هستند.
- این غذا وعده مناسبی برای شام می باشد.
- بهتر است قبل از استفاده تخم مرغ آن را یک ساعت در دمای محیط خانه بگذارید.
- اگر سفیده و زرده را جداگانه هم بزنید باعث می شود کوکو شما پف بیشتری بکند.
- در ماه رمضان غذای مناسبی برای افطار است.
- گردو دارای مقادیر خوبی از اسیدهای چرب امگا ۳ می باشد و برای رشد و تکامل مغزی کودکان مناسب است.
- گردو به علت دارا بودن نسبت خوبی از اسیدهای چرب غیر اشباع برای پیشگیری و درمان بیماران قلبی توصیه می گردد.