اریح شورباسی(شوربای زردآلو)
اریح شورباسی(شوربای زردآلو) یکی از آش های سنتی استان آذربایجان شرقی می باشد که به آن آش زردآلو نیز می گویند.این آش یکی از سنتی ترین آش های این منطقه است که طرفداران زیادی دارد .ماده اصلی در این غذا زردآلو می باشد.این غذا را هم می توان با زردآلوی تازه و هم با زردآلوی خشک تهیه کرد. زردآلو دارای خواص بسیار است که در اینجا به تعدادی دیگر از آنها اشاره میکنیم. زردآلو برای کسانی که میخواهد وزن اضافه کنند بسیار مناسب است میتوانند از جوشانده این میوه برای افزایش وزن بهره ببرند. این جوشانده اشتها آور بسیار خوبی است. هستهی زردآلو نیز خالی از خاصیت نبوده و از خواص آن میتوان به ضد صرفه بودن و تصفیه کنندگی خون اشاره کرد. جالبی این غذا به این است که هم می توان به عنوان غذای اصلی از آن استفاده کرد و هم به عنوان دسر بر سر سفره گذاشت این بستگی به ذائقه و سلیقه افراد خانه دارد.این آش از مواد بسیار کم و دردسترسی تهیه می شود.برنج ، لپه و زردآلو از مواد اصلی تشکیل دهنده اریح شورباسی می باشد.زردآلو درختی کوچک با میوه های زرد رنگ و خوش طعم است که در فصل تابستان برداشت می شود.این میوه را هم می توان به صورت تازه و به عنوان نوبرانه مصرف کرد و هم در آفتاب گذاشته و خشک کرد و برگه از آن به دست آورد.نوع دیگری از زردآلو که از همین میوه تهیه می شود قیسی است که چیزی بین خود زردآلو و برگه آن است و بسیار نرم و خوش طعم می باشد.زردآلو دارای طبعی سرد و تر است.زردآلو یکی از میوه های خوبی است که ورزشکاران بعد از “ورزش” می توانند بخورند. به شرط آنکه بعد از خوردن، آب ننوشند. در زمستان می توانند از برگه زردآلو استفاده کنند و در تابستان اگر می خواهند همراه آب باشد از برگه زردآلو خیسانده در آب استفاده شود. این میوه مقوی و لذیذ سرشار از ویتامینهای A، C و گروه B است و مواد معدنی مختلفی شامل کلسیم، منیزیم، فسفر، پتاسیم، گوگرد، سدیم و مقدار کمی مس، آهن و روی می باشد.زردآلو به علت دارا بودن ویتامین B برای درمان بیماریهای عصبی، روحی و روانی، خستگی، بیخوابی و فراموشی مفید است. زردآلوی رسیده به علت دارا بودن ویتامین های گروه B برای درمان بیماری های عصبی و روحی ، بی خوابی، خستگی شدید، گیجی، فراموشی و … مفید است.علاوه بر این آش غذاهای دیگری همچون خورش برگه زردآلو سمنان ،قیسی پلو زنجان و کته زردآلو آذربایجان شرقی نیز با این میوه تهیه می شود.
مواد لازم
- زرد آلوی خشک : ۱۲ عدد
- لپه : نصف پیمانه
- برنج : ۲ قاشق غذاخوری
- پیاز تفت داده : ۲ قاشق غذاخوری
- نمک : به میزان لازم
- فلفل : به میزان لازم
- زردچوبه : به میزان لازم
- روغن : ۳ قاشق غذاخور
مراحل پخت
- مرحله ۱
ابتدا پیاز را خرد کرده تفت می دهیم.
- مرحله ۲
نمک ، فلفل و زردچوبه را به آن اضافه می کنیم.
- مرحله ۳
سپس لپه و برنج را در آن می ریزیم تا بپزد.
- مرحله ۴
در آخر زردآلوی از قبل خیس شده را اضافه نموده صبر می کنیم تا جا بیفتد.
دستور تکمیلی این غذا
- به جای سرخ کردن پیاز آن را در کمی روغن تفت می دهیم. تا حد امکان از پیاز داغ کمتری در پخت غذا استفاده شود.
- این آش یک غذای کم کالری محسوب می شود؛ در نتیجه برای افراد دچار اضافه وزن و چاقی و یا افرادی که رژیم های کاهش وزن دارند،یک وعده غذایی مناسب به ویژه برای وعده شام محسوب می شود.
- این غذا منبع غنی پتاسیم می باشد.
- حبوبات حاوی فیتواستروژن ها می باشند که ممکن است در زنان منجر به کاهش عوارض یائسگی شود؛البته زنانی که سابقه خانوادگی سرطان پستان دارند ، باید مراقب میزان استروژن دریافتی باشند.
- زردآلوی خشک در گروه میوه جات قرار دارد؛ بنابراین میزان کالری ی و مواد مغذی آن در هر ۱۰۰ گرم نسبت به میوه تازه بیشتر است ومی تواند در افراد کم وزن یا مبتلا به کمبود ریز مغذی ها مفید باشد.
- زردچوبه به دلیل خصوصیات آنتی اکسیدانی قوی خود یکی از موثرترین مواد در جلوگیری از سرطانی شدن سلول ها می باشد.همچنین ماده موثر زردچوبه اثرات ضدالتهابی ؛ جلوگیری از چسبندگی پلاکت ها و کاهش کلسترول خون دارد.آنتیی اکسیدان ها ترکیباتی مفید برای سلامتی هستند و این ترکیبات بسیاری از بیماریهای مرتبط با افزایش سن را به تاخیر انداخته و از بیماریهای غیر واگیر مثل بیماریهای قلبی ، عروقی ،دیابت و انواع سرطان ها پیشگیری می کنند.
- پیاز در کاهش چربی های خون و تنظیم فشار خون موثر است.
- فیبر موجود در زردآلو از بروز یبوست و بیماریهای روده ای جلوگیری می کند. زردآلو همچنین سرشار از پتاسیم است.مصرف مواد غنی از پتاسیم باعث تنظیم فشار خون می شود.
دیدگاه خود را ثبت کنید
تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟در گفتگو ها شرکت کنید.