استامبولی(دمی گوجه)
استامبولی(دمی گوجه) یک غذای ترکیه ایست که در دوران قاجار وارد ایران شده و جز محبوبت ترین و لذیذترین غذاهای ایرانی می باشد. غذاهای هر کشور نشان دهنده ی فرهنگ آن کشور است. استامبولی یکی از آسان ترین غذاها می باشد. سرو این غذا با سالاد شیرازی بسیار عالی و دلپذیر است. استامبولی یکی از ساده ترین غذاهای ایرانی است. اگر شما حتی یک بار آن را امتحان کرده باشید متوجه شده اید که این غذا به صورت دمی می باشد که در آن از موادی مانند گوجه، گوشت و… استفاده کرده اند. این غذا ساده و آسان می باشد و احتیاج به مواد زیادی ندارد. استامبولی از آن دسته غذاهایی است که در آن کثیف کردن ظرف بسیار کم صورت می گیرد زیرا، تمامی مواد آن را می توانید در یک قابلمه تهیه کنید و احتیاج به کثیف کردن ظروف دیگری ندارید.برای اینکه بتوانید این غذا را به صورت سنتی سرو کنید می توانید در کنار آن از سالاد شیرازی و یا ماست استفاده کنید. اگر به خانه خود مهمان دعوت کرده اید و می خواهید برای آنها این غذای خوشمزه را سرو کنید بهتر است در کنار گوجه وسیب زمینی از گوشت چرخ کرده نیز استفاده کنید. به صورت دیگری نیز می توانید آنرا دم کنید به این صورت که مواد استامبولی را لا به لای برنج بریزید و در آخر آن را مخلوط کنید. حتی می توانید برای خوش عطر کردن آن از دارچین در آخر به سس اضافه کنید.
هر برنجی بسته به نوع خود طرز پخت آن متفاوت است. شما باید برنج مصرفی خود را به خوبی بشناسید تا بدانید چه مقدار آب به آن اضافه کنید تا برنج شما شفته نشود. هرگز از برنجی که قبلا مصرف نکرده اید برای پذیرایی استفاده نکنید زیرا امکان خراب کردن برنج را دارد. این به عنوان یک نکته مهم برای هر کدبانویی به حساب می آید. استامبولی(دمی گوجه) به عنوان یک غذای کامل در یک وعده غذایی استفاده می شود. این غذا را می توان برای کسانی که از انواع خورشت ها دلزده شده اند پیشنهاد کرد.از جمله انواع دیگر پلو می توان به پلو مکزیکی ، پلو یونانی، چشم بلبلی پلو و انار پلو نیز اشاره کرد.
مواد لازم
- برنج : ۱۰۰۰ گرم(۱ کیلو کرم)
- گوجه فرنگی : ۳۰۰ گرم
- گوشت مغز ران گوساله :۷۵۰ گرم
- پیاز داغ عسلی : ۴ قاشق سوپخوری
- روغن : ۱۵۰ گرم
- رب گوجه فرنگی : ۱ قاشق سوپخوری
- فلفل : به مقدار لازم
- نمک : به مقدار لازم
مراحل پخت
- مرحله ۱
در ابتدا برنج را خوب پاک کنید سپس با آب به صورت دورانی بشوید.
- مرحله ۲
بعد از آن گوجه فرنگی ها را داخل غذا ساز کاملا نرم کنید و بعد به آن دو یا سه لیوان آب اضافه کنید.
- مرحله ۳
مقدار مواد آبی داخل برنج باید به گونه ای باشد که چهار انگشت بالاتر از برنج قرار بگیرد، اگر آب آن کم بود می توانید به اندازه کافی آب اضافه کنید تا به مقدار ۴ انگشت برسد.
- مرحله ۴
دقت کنید آب زیاد نریزید و اگر مقدار آب آن بیشتر باشد مطمئنا برنج شما شفته می شود، در نتیجه باید در ریختن آب آن دقت کنید.
- مرحله ۵
در نهایت یک قاشق نمک و چهار قاشق سوپ خوری روغن به آن اضافه می کنید، این مواد را کنار میگذاریم تا برنج خیس بخورد.
- مرحله ۶
سپس گوشت مورد نیاز را به صورت قیمه ای خرد می کنیم و همراه با پیاز داخل ماهیتابه با شعله ملایم سرخ می کنیم تا آب گوشت تبخیر شود.
- مرحله ۷
برای اینکه گوشت خوب مغز پخت بشود به آن دو لیوان آب اضافه می کنیم و روی شعله می گذاریم تا کاملا بپزد.
- مرحله ۸
برای تهیه این قیمه به گوشت رب گوجه فرنگی و مقداری نمک اضافه می کنیم تا قیمه مزه دار شود.
- مرحله ۹
بعد مخلوط کردن مواد قیمه آن را روی حرارت می گذاریم تا آب آن خشک شود.
- مرحله ۱۰
همیشه باید در ابتدا قیمه استامبولی را آماده کنید.
- مرحله ۱۱
بعد آماده کردن قیمه استامبولی باید برنج آن را آماده کنیم.
- مرحله ۱۲
مواد برنج را بر روی شعله می گذاریم تا بجوشد بعد از بجوش آمدن زیر شعله را کم می کنیم تا آب برنج تبخیر شود.
- مرحله ۱۳
سپس قیمه را وسط برنج می ریزیم و روی آن رادوباره با برنج می پوشانیم.
- مرحله ۱۴
در آخر در قابلمه را میگذاریم و آن را روی شعله با حرارت کم و یا در فر می پزیم.
- مرحله ۱۵
و در آخر استامبولی شما حاضر است.