بادمجان شکم پر
بادمجان شکم پر (لونگی بادمجان) یک خوراک خوشمزه است که مواد اصلی آن بادمجان و گوشت است. این خوراک یکی از غذاهای خوشمزه استان گیلان است.همان طور که می دانید با بادمجان انواع و اقسام غذاهای خوشمزه را می توان تهیه کرد مخصوصا مردم شمال ایران که در تهیه انواع غذاها با بادمجان درجه استادی در این زمینه را دارا می باشند.
بادمجان گیاه ظریف پایا و گرمسیری است که اغلب به عنوان یک گیاه حساس و نیمه مقاومِ یکساله در مناطق معتدل کاشته میشود. ساقه اغلب خاردار است. گل بادمجان برنگ سفید تا بنفش و دارای پنج گلبرگ و پرچمهایی به رنگ زرد است.
هر آنچه که با بادمجان تهیه شود خوشمزه است و تنوع غذایی این ماده غذایی بسیار بالاست از جمله این غذاها می توان به کوکو بادمجان، خوراک گوشت و بادمجان،قیمه بادمجان با عدس و کلم، دلمه بادمجان و کشک بادمجان اشاره کرد.
مواد لازم
- بادمجان متوسط : ۴-۶ عدد
- گردوی خرد شده : ۲۰۰-۲۵۰ گرم
- پیاز متوسط : ۱ عدد
- رب آلوچه : ۱ قاشق غذاخوری
- نمک : به مقدار لازم
- فلفل : به مقدار لازم
- گلپر : به مقدار لازم
- روغن : به مقدار لازم
مراحل پخت
- مرحله ۱
ابتدا بادمجان را پوست کنده و یک شیاری را در آن ایجاد می کنیم و به آن مقداری نمک اضافه کرده و می گذاریم کنار تا تلخی آن گرفته شود.
- مرحله ۲
سپس در قابلمه ای مقداری آب ریخته و می گذاریم تا جوشش بیاید.
- مرحله ۳
پس از جوش آمدن بادمجان ها را در آن ریخته تا کمی آب پز شوند.
- مرحله ۴
پس از اینکه آب پز شدند از قابلمه خارج کرده در ظرفی قرار می دهیم تا آبش گرفته شود.
- مرحله ۵
سپس دو گردو آسیاب شده ، پیاز و رب آلوچه را کاملا با هم مخلوط می کنیم ، تا یکدست شود.
- مرحله ۶
مخلوط حاصل را داخل بادمجان ها قرار داده و سپس بادمجان ها را با روغن سرخ می کنیم.
دستور تکمیلی این غذا
- در مناطقی از استان گیلان از سبزیجات معطر(نعناع، گشنیز، چوچاق، کاکوتی) نیز استفاده می کنند و به مخلوط داخل بادمجان اضافه می کنند.
- در برخی مناطق بادمجان ابتدا پخته نمی شود بلکه پس از سرخ کردن آن ،با حرارت کم مغز پخت می شود.
- در منطقه آستارا از رب ازگیل ترش به جای رب انار استفاده می شود.
- می توان بادمجان ها را به جای سرخ کردن در فر به صورت تنوری و با روغن کمتر آماده نمود.
- بادمجان به علت داشتن نوعی ماده سمی به نام سولانین برای افرادی که سابقه حساسیت دارند مضر است.
- بادمجان حتما باید به حالت کاملا رسیده مصرف شود.
- با توجه به این مسئله که در طبخ این غذا ابتدا ، بادمجان ها را در آب ، آب پز می کنیم لذا در مرحله نهایی بهتر است بادمجان ها را در روغن کم از نوع روغن مخصوص سرخ کردنی و در حرارت ملایم تفت دهیم.
- مهمترین نکته در زمینه خرید بادمجان ، انتخاب بادمجان با تخم کم و مزه شیرین است.
- بهتر است جهت حفظ مواد مغذی گردو و پیشگیری از فساد اسیدهای چرب غیر اشباع ، آن را با پوست چوبی تهیه کرده و هنگام مصرف از پوست جدا کنید.
- در صورت استفاده از مغزز گردوی پودر شده آن را حتما در ظرف تیره و در جای خشک و خنک نگهداری کنید تا از اکسیداسیون اسیدهای چرب غیر اشباع موجود در آن جلوگیری شود.
- در صورت استفاده از مواد معطر و طعم دهنده مناسب در این غذا می توان از نمک کمتری استفاده نمود. ضمن اینکه رب انار مورد استفاده در طبخ این غذا محتوی مقدار قابل توجهی نمک می باشد.
- این غذا را هم میتوان با نان و هم با برنج سرو کرد.
- می توانید مقداری از مواد میانی داخل بادمجان را نگه دارید و با مقداری آب مخلوط کنید و پس از گذاشتن بادمجان ها داخل ماهیتابه این مواد را روی بادمجان ها ریخته و به جای سرخ شدن آ نها اجازه دهید با این مواد مغز پخت شوند و فراموش نشود که در ماهیتابه را حتما بگذارید.
- این غذا وعده مناسبی برای نهار و شام می باشد.
- در ماه رمضان غذای مناسبی برای سحر می باشد.
- مواد تشکیل دهنده این غذا کاملا گیاهی است و برای افرادی که رژیم های گیاهخواری دارند ، به عنوان غذای مفید توصیه می شود.
- یکی از ویژگی های بادمجان کم کالری بودن آن است لذا اگر به جای سرخ کردن در فر به صورت تنوری و با روغن کمتر آماده شود انتخاب مناسبی برای افرادی که تمایل به کاهش وزن دارند است.
- گردو منبع خوبی از آهن و روی می باشد و نیز منبع خوبی برای تامین امگا ۳ است ، لذا در بهبود وضعیت چربی های خون و در نتیجه محافظت در برابر بیماری های قلبی و افزایش قدرت ذهن و هوش کودکان موثر است.
- در صورتی که از روش پخت در فر استفاده شود می تواند گزینه مناسبی برای بیماران قلبی و دیابتی باشد.
- گرچه فواید زیادی در گردو پنهان است ولی به دلیل بالا بودن کالری آن ، به افراد چاق یا دارای اضافه وزن توصیه می شود که روزانه بیش از ۲ عدد گردو مصرف نکنند.
- بادمجان دارای شاخص گلیسمیک پایینی است لذا به کنترل قند خون کمک می کند. همچنین مصرف بادمجان به صورت آب پز دارای کالری کمی می باشد.
- بادمجان حاوی اگزالات است ؛ بنابراین افرادی که دارای سنگ کلیه از نوع اگزالات می باشند باید از مصرف آن اجتناب کنند.
- بادمجان در برخی از افراد حساسیت زا می باشد که علائم این حساسیت عمدتا شامل سوزش دهان ، گلو و گاهی بروز احساس خارش در همین اندام ها ، ناراحتی های مقطعی گوارشی و حساسیت های پوستی است. لذا مصرف آن در افراد مبتلا به آلرژی توصیه نمی شود.