بزقرمه
بزقرمه از غذاهای سنتی استان کرمان است این غذا به دلیل وجود حبوبات(نخود) و گوشت بسیار مفید است و طرز تهیه آن هم بسیار آسان است.شاید برایتان جالب باشد که نحوه اسم گذاری این غذا به چه صورت بوده است.
برای طبخ این غذای محبوب و خوشمزه در زمان های قدیم از گوشت بزغاله استفاده می کردند ، گوشت بزغاله بر خلاف گوشت بز بسیار خوش طعم و لذیذ است و در تهیه بزقورمه از گوشت بزغاله استفاده می شده است.و به این ترتیب نام این غذا به قرمه بزغاله(بزقمه)معروف شده است. البته تهیه قرمه نیز شرح مفصلی دارد که در اینجا نمی گنجد.
حال در اینجا به معرفی نخود و خواص آن میپردازیم:
نُخود یا نَخود (نام علمی: Cicer arietinum) از دانههای خوراکی (حبوبات) است. نخود سرشار از پروتئین است
نخود هم همانند برخی حبوبات در دنیای امروز خوراکی ها خیلی به کار برده نمی شود اما همانطور که می دانید دارای خواص فراوانی است. نخود نیز مانند سایر حبوبات، فیبر بالایی دارد. فیبر محلول مانند یک برس زبر، سیستم گوارشی را پاک می کند. این نوع فیبر، گلوکز(قند) و کلسترول خون را کاهش می دهد. همچنین نیاز به انسولین را در افراد دیابتی کم می کند.در بین گروههای غذایی؛ نخود، عدس و نخود فرنگی، پروتئین، کلسیم و آهن را به مقدار کافی و لازم برای رفع نیاز بدن فراهم می کنند.
طرز تهیه پخت نخود با حبوبات دیگر متفاوت است از جمله اینکه: نخود را از شب قبل در آب خیس کنید. سپس به مدت ۱/۵ تا ۲ ساعت آن را بجوشانید.۲ برابر مقدار نخود، آب بریزید.کنسرو نخود در مغازه ها موجود است و به راحتی می توانید آن را تهیه کنید.
مواد لازم
- نخود: ۱ پیمانه
- پیاز بزرگ : ۲ عدد
- گوشت بره با استخوان : ۵۰۰ گرم
- کشک غلیظ : ۲ لیوان
- سیر : ۵-۸ حبه
- مغز گردوی نیم کوب شده : نصف پیمانه
- نمک : به مقدار لازم
- فلفل : به مقدار لازم
- زعفران : به مقدار لازم
مراحل پخت
- مرحله ۱
ابتدا نخودی را که از شب قبل خیسانده ایم به مدت دو ساعت جداگانه می پزیم.
- مرحله ۲
پیاز را به صورت خلال ظریف برش داده ، تفت می دهیم.(در قابلمه تفت دهید.زیرا تمامی مواد باید در داخل آن ریخته شود).
- مرحله ۳
سیر ، کمی زردچوبه،نخود پخته شده و گوشت را به پیاز افزوده ، تفت می دهیم.
- مرحله ۴
سپس آب اضافه می کنیم و می گذاریم روی حرارت ملایم بپزد و به روغن بیفتد.
- مرحله ۵
در آخر کشک غلیظ را با مغز گردوی نیم کوب اضافه می کنیم.
- مرحله ۶
پس از کمی غذا را از روی حرارت برداشته با سیر داغ و محلول زعفران تزیین می کنیم.
دستور تکمیلی این غذا
- این غذا همراه با نان به ویژه سنگک استفاده می شود.
- در کنار این غذا از پیاز و سیر خام استفاده می شود.
- بهتر است از کشک پاستوریزه و کم چرب استفاده کنید.
- چربی های قابل روئیت در گوشت را تا حد امکان جدا کنید.
- این غذا وعده مناسبی برای شام می باشد.
- غذایی است سرشار از پروتئین ، کلسیم و فسفر که به خصوص به کودکان در حال رشد و مادران باردار و شیرده توصیه می شود.
- زعفران بر روی سیستم تولید مثل اثر دارد ، بنابراین زنان حامله باید از خوردن آن اجتناب کنند، زیرا ممکن است باعث سقط جنین شود.
- این غذا انرژی زیادی دارد و به افراد کم وزن و دچار سوء تغذیه توصیه می شود.افراد چاق و دارای اضافه وزن باید با احتیاط و به میزان کمتری مصرف نمایند.
- اسیدهای چرب اشباع موجود در گوشت قرمز موجب افزایش کلسترول خون می شود، لذا تا حد امکان بایستی چربی های قابل رویت در گوشت قرمز را جدا کنید.به خصوص افراد دارای LDL بالا از گوشت های لخم مانند راسته و سردست استفاده نمایند.