بورانی کدو حلوایی
بورانی، بُرانی و به ندرت بولانی نوعی غذا است که با مخلوط کردن اسفناج یا کدو یا بادنجان با ماست و کشک درست میکنند بورانی کدو حلوایی یکی از پیش غذاهای قدیمی ایران است که مربوط به استان کرمانشاه می باشد نام دیگر این پیش غذا بورانی کدو عدس و یا آش کدو نیز می باشد. نوع دیگری از بورانی وجود دارد که با کدو سبز تهیه می شود. همان طور که می دانید کدو دارای خواص زیادی است. شاید برایتان جالب باشد که بدانید کدو تنبل با کدو حلوایی متفاوت است. شاید در نظر اول یکی به نظر بیایند اما در واقع از لحاظ شکل ظاهری و طعم مقداری با هم تفاوت دارند. کدو حلوایی معمولا شیرین و به رنگ زرد یا نارنجی می باشد و به حالت کشیده است اما کدو تنبل دارای شکلی بیضی شکل است و تخم این کدو معمولا بیشتر استفاده می شود.کدو تنبل نیز شیرین مزه است و پوست آن ظخیم و گوشتی ست و معمولا برای تهیه سوپ و یا کیک کاربرد دارد و تخم کدو معروف که به عنوان تنقلات مصرف می شود از این کدو به دست می آید. کدو حلوایی دارای مقدار کمی کالری است ( ۲۰ کالری انرژی در ۱۰۰ گرم ) و مصرف آن در غذا برای کسانی که وزن خود را کنترل می کنند، مناسب است. همچنین منبع غنی پتاسیم است و برای افراد دچار فشار خون مفید می باشد، ولی برای افراد دچار ناراحتی کلیوی مناسب نمی باشد. جذب آهن و منیزیم آن نیز خوب است. کدو حلوایی منبع غنی بتاکاروتن است و رنگ نارنجی آن به دلیل وجود همین ترکیب است. بتاکاروتن پیش ساز ویتامینA و یک آنتی اکسیدان مهم در بدن می باشد که بدن را از حمله رادیکال های آزاد و اثر تخریبی آنها حفظ می کند. کدو دارای فیبر غذایی نیز می باشد؛ از فیبر موجود در مواد غذایی می توان در درمان بسیاری از بیماری ها مخصوصاً افزایش وزن ( چاقی )، یبوست، افزایش چربی خون، و دیابت استفاده نمود. سازمان بهداشت جهانی توصیه می کند هر فرد در روز به ۳۰ گرم فیبر نیاز دارد که می تواند فیبر مورد نیاز خود را از حبوبات، سبزیجات، انجیر، خرمای خشک، نان های سبوس دار و به خصوص کدو تأمین نماید. در ادامه توجه شما را به طرز تهیه خورش کدو حلوایی استان گیلان و کدو پلو استان سیستان و بلوچستان جلب می کنیم.
مواد لازم
- عدس : ۲ پیمانه
- کدو حلوایی : ۱ کیلو
- کشک غلیظ : ⅕ لیوان
- پیاز متوسط : ۱ عدد
- نعنا خشک : به مقدار لازم
- سیر : به مقدار لازم
- روغن : به مقدار لازم
مراحل پخت
- مرحله ۱
در ابتدا عدس را پاک کرده می گذاریم با مقدار کمی آب پخته شود ، به طوری که وقتی عدس کامل پخته شد ، آب اضافی باقی نمانده باشد.
- مرحله ۲
کدو حلوایی را نیز به همین ترتیب می پزیم.
- مرحله ۳
پس از پخته شدن کدو ، آن را له کرده با عدس پخته شده مخلوط می کنیم.
- مرحله ۴
در مرحله بعد ، کشک مایع را به مخلوط حاصل اضافه می کنیم.
- مرحله ۵
در انتها با نعنا و سیر و پیاز داغ غذا را تزیین می کنیم.
دستور تکمیلی این غذا
- استفاده از انواع جوانه زده حبوبات علاوه بر پیشگیری از نفخ و ناراحتی های گوارشی میزان دسترسی به مواد مغذی را چندین برابر می کند.
- از آن جا که جوانه زدن تا حدودی ترکیبات نفخ ای حبوبات را کاهش می دهد ، افرادی که با خوردن کمی حبوبات نفخ می کنند ، می توانند از انواع جوانه زده آن استفاده کنند.
- حبوبات را حداقل ۶ تا ۸ ساعت قبل از مصرف خیس کنید تا نفخ آن گرفته شود.
- حبوبات را قبل از اضافه کردن به غذا حتما جداگانه بپزید.
- بهتر است از کشک پاستوریزه و کم چرب استفاده کنید.
- برای تهیه پوره کدو حلوایی ، کدو را بپزید یا کباب کنید سپس گوشت کدو را با میکسر بزنید تا یکدست شود.
- این غذا وعده مناسبی برای پیش غذا و یا شام می باشد.
- عدس از منابع مناسب آهن است. برای جذب بهتر این نوع آهن ، توصیه می شود که در کنار غذا منابع حاوی ویتامین C (مانند آبلیمو) مصرف شود.
- کشک جزء گروه شیر و لبنیات بوده حاوی پروتئین ، کلسیم ، نمک و چربی است. مهمترین فایده این ماده غذایی ، پیشگیری از بروز یا پیشرفت پوکی استخوان می باشد.
- این غذا از نظر محتوای ویتامین A و ویتامین های گروه B مورد توجه می باشد.
- این غذا می تواند سهم مناسبی از نیاز روزانه به آهن ، پتاسیم ، سلنیوم ، کلسیم و فسفر را تامین کند.