تاس کباب
تاس کباب یکی از غذاهای ایرانی معروف است که در طبخ آن از آلو، گوشت قرمز، سیب قرمز، سیب زرد، دارچین، پیاز، سیب زمینی، هویج و گوجه فرنگی، استفاده میشود و این غذا را با نان و بعضاً با برنج مصرف میکنند.
این غذای خوشمزه اکثراً در زمستان تهیه می شود و علت این امر آن است که یکی از مواد آن یعنی به تنها در فصل زمستان موجود است. تاس کباب یک غذای اصیل ایرانی است که اکثراً به همراه نان سرو می شود ولی برخی افراد آن را در کنار برنج نیز سرو می کنند.شاید برایتان جالب باشد که علت انتخاب این اسم برای این غذا چیست.تاس در لغت به معنی کاسه است و چون در این غذا از گوشت با تکه های بزرگ استفاده می شود که شبیه کباب است به همین دلیل به آن تاس کباب می گویند یعنی گوشت یا کباب در کاسه.این غذا در قدیم طرفداران زیادی داشته اما رفته رفته و با آمدن غذاهای سریع و فوری امروزی کم کم جایگاه خود را از دست داده به خصوص کودکان که تقریبا کمتر زمانی پیش آمده تا این خوراک خوشمزه را امتحان کنند.این خوراک بسیار راحت تهیه می شود اما صبر زیاد می خواهد تا تمامی مواد آن پخته شوند.چون باید در درجه حرارت کم تهیه شود اما ماحصل آن یک غذای خوشمزه و مقوی است زیرا در آن مواد سرخ نمی شوند بلکه به آرامی مغز پخت شده و تمام خواصشان باقی می ماند. بهترین فصل برای تهیه این غذا پاییز و زمستان است که تقریبا تمامی مواد آن در دسترس است و تازه می باشند.برخی برای آن از گوشت قلوه گاه گوسفند استفاده می کنند و برخی دیگر گوشت گردن که چربی کمتری دارد را ترجیح می دهند .در این غذا می توان از مواد مختلف برای تهیه آن استفاده کرد.می توان از بادمجان و کدو یا کدو حلوایی ،انواع حبوبات ، انواع آلو و یا هر چیزی که به آن علاقه دارید استفاده کنید .می توانید به جای گوشت از گوشت سفید همچون مرغ ، بوقلمون و یا شتر مرغ استفاده کنید. مواد لازم در غذاها را می توانید بر اساس مزاج خود تغییر دهید.از انواع دیگر خوراک می توان به : کوفته ازمیر با سس ، پیازوی زردآلو ، خوراک لوبیا پیله و سرگنجشکی نخود اشاره کرد.
مواد لازم
- به متوسط : ۲ عدد
- سیب زمینی متوسط : ۳ عدد
- پیاز متوسط : ۳ عدد
- هویج متوسط : ۴ عدد
- گوشت : ۱۶ تکه خورشتی
- نمک : به مقدار لازم
- زردچوبه : به مقدار لازم
- گرد لیمو : به مقدار لازم
مراحل پخت
- مرحله ۱
ابتدا پیاز را حلقه حلقه می کنیم.
- مرحله ۲
هویج ، سیب زمینی و به را نیز خرد می کنیم.
- مرحله ۳
مقدار روغن کف قابلمه می ریزیم.
- مرحله ۴
تمامی مواد گفته شده را به همراه گوشت های تکه ای به ترتیب روی هم قرار می دهیم.
- مرحله ۵
به این صورت که ابتدا پیاز سپس گوشت تکه ای بعد از آن هویج سپس به و در نهایت سیب زمینی ها را قرار دهید.
- مرحله ۶
سپس مقداری آب روی مواد می ریزیم و اجازه می دهیم تا پخته شوند.
- مرحله ۷
در نهایت نمک، زردچوبه و گرد لیمو را به آن اضافه می کنیم.
دستور تکمیلی این غذا
- می توانید به جای گرد لیمو از آب لیمو ترش تازه استفاده کنید.
- چربی های قابل رویت در گوشت را از آن جدا کنید.
- این غذا تا آماده شدن نباید آب داشته باشد بنابراین مرتب به غذا سر بزنید. (یعنی آب خیلی کم داشته باشد)
- به هنگام کشیدن غذا در دیس دقت کنید تاس کباب را با کفگیر پهنی که مواد را مخلوط و له نکند بکشید.
- چاشنی این غذا، سبزی خوردن، دوغ محلی و ترشی تازه است.
- تاس کباب را میتوانید با مرغ هم تهیه کنید.
- استفاده از سیر در این غذا سلیقه ای میباشد. در صورت تمایل میتوانید مقدار مواد را بنابر سلیقه تان کم و زیاد کنید.
- سیبزمینی را بهتر است در ساعت آخر پخت اضافه کنید تا له نشود.
- میتوانید ۱۰ دقیقه قبل از سرو کمی چاشنی ترش مانند آب نارنج یا لیموترش به غذا اضافه کنید یا برعکس یکی، دو قاشق غذاخوری شکر در تاسکباب بریزید.
- این غذ وعده مناسبی برای شام می باشد.
- در ماه رمضان غذای مناسبی برای افطار است.
- این غذا حدود ۲۵% کالری روزانه ، ۶۵% آهن مورد نیاز و ۳۵% روی مورد نیاز یک فرد بزرگسال را تامین می کند.
- این غذا همچنین به علا داشتن به و هویج حدود ۷۰% ویتامین A مورد نیاز روزانه یک فرد بزرگسال را تامین می کند.
- گوشت موجود در این غذا می تواند حدود ۵۰% پروتیین مورد نیاز روزانه یک فرد بزرگسال را تامین کند.
- هویج حاوی مقادیر بالایی ویتامین A است که ب دلیل نقش این ویتامین در عملکرد طبیعی سیستم ایمنی بدن ، بینایی ، رشد و تکثیر طبیعی سلول ها ، می تواند بسیار مفید باشد.
- میوه به دارای مقدار زیادی فیبر غذایی ، پتاسیم ، قند و ویتامین C می باشد. بیشترین املاح موجود در به ، پتاسیم و فسفر و بیشترین ویتامین ها در به ، ویتامین C وبعد از آن ویتامین A می باشد.