ترخینه یا کشکنه دشتی
تهرخینه، تهرخنه و تهرخوانه Terxîne/Terxine/Terxwane / دوینه (کردی)، ترخینه، آش ترخینه دوغ (فارسی)، کشگینه (لری)، Tarhana (ترکی)، trachanas/trahanas (یونانی)، trahana (آلبانیایی)، трахана/тархана (بلغاری)، kishk (مصری)، kushuk (عراقی)، غذایی است آبکی که از دوغ یا شیر تخمیر شده به دست میآید و در ایران در استان های لرستان ،کردستان ،ایلام، کرمانشاه و همدان از این خوراک بسیار استفاده میکنند اهالی دشتی غذای کشکنه ماهی را در فصل تابستان پس از چین خرما به همراه کاکل یا منگگ تازه و نان محلی می خوردند.برای تهیه غذای کشکنه ماهی ابتدا بایستی کشکنه مورد نیاز را فراهم کرد
مواد لازم
مواد لازم جهت کشکنه خشک :
- ماست : ۱ لیوان
- للک: نصف لیوان
مواد لازم :
- ماهی : ۱ کیلوگرم
- پیاز متوسط : دو عدد
- روغن : نصف قاشق غذاخوری (به مقدار کم)
- فلفل : یک قاشق چای خوری
- زردچوبه : یک قاشق چایخوری
- نمک : به مقدار دلخواه
- آب : ۲ تا ۳ لیوان
مراحل پخت
روش تهیه ماده خشک اولیه :
- مرحله ۱
للک و ماست را مخلوط کرده به شکل خمیری شل درآوردهمی گذاریم حداقل ۲ روز در دمای اتاق باقی بماند و تخمیر گردد.وقتی خمیر کمی ورآمد آن را به شکل چانه درآورده به اندازه کف دست پهن می کنیم و در آفتاب خشک می کنیم.این ماده خشک حداقل تا یک سال قابل نگهداری است.
روش پخت :
- مرحله ۱
ابتدا ماده خشک را کوبیده پودر می کنیم و۱ تا ۲ ساعت در آب خیس می کنیم.
- مرحله ۲
ماهی را آبپز کره و خار(تیغ) های آن را می گیریم.
- مرحله ۳
در قابلمه کمی پیاز خرد کرده تفت می دهیم و ماهی را که از قبل پخته و خارکش کرده ا یم اضافه کرده کمی تفت می دهیم .
- مرحله ۴
سپس زردچوبه و فلفل به همراه مواد خیس خورده(در قسمت بالا گفته شد) و کمی آب به ماهی اضافه می کنیم و خوب هم می زنیم.
- مرحله ۵
زمان پخت تا موقعی ادامه می یابد که یک مخلوط یکنواخت و جاافتاده به دست آید.
- مرحله ۶
در نهایت هنگام مصرف می توان کمی نمک به آن اضافه کرد.
دستور تکمیلی این غذا
- به این مخلوط در صورت تمایل می توان سبزیجات خرد شده و تازه یا جوانه غلات و حبوبات ، یا خود حبوبات از جمله لوبیا چشم بلبلی (که قبلا پخته شده )نیز اضافه کرد.
- مخلوط نباید خیلی آبکی یا خیلی سفت باشد.قوام آن مانند آش یا سوپ خیلی غلیظ می باشد.
- این غذا جهت مصرف کودکان مناسب است.
- این غذا به عنوان پیش غذا و شام مناسب است.
- این غذا تهیه شده با ماهی ، جهت مصرف افراد دیابتی و مبتلایان به بیماریهای قلبی – عروقی مناسب می باشد.
- این غذا حاوی ۲۸۲۸ کالری انرژی ریال ۲۵۲ گرم پروتئین ، ۱۳/۷ میلی گرم روی ، ۲۲۴ میلی گرم ویتامین A، ۱۶/۵ میلی گرم آهن ، ۵۲۶ میلی گرم کلسیم و ۱۵۶ میلی گرم اسید فولیک می باشد.
- این غذا به علت نرم بودن و عدم نیاز به جویدن برای سالمندان توصیه می شود.
دیدگاه خود را ثبت کنید
تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟در گفتگو ها شرکت کنید.