ترشی بندری
اگر چه امروزه واژه ترشی تنها به انواع سبزیجات و صیفی جات ترشی شده گفته میشود، در گذشته از انواع خوراکها ترشی تهیه میکردند (مخصوصاً مردم آسیایی). ترشی بندری یکی از ترشی های فوق العاده خوشمزه ای است که علاوه بر ترش بودن مزه تندی دارد و پر از مواد پرخاصیت و مفید است. همان طور که در بخش مواد لازم و طرز تهیه دیدید این ترشی از مواد متنوعی تشکیل شده است. از جمله این مواد می توان به تمبر هندی ،گوجه فرنگی ، کرفس ، گل کلم ، بادمجان ، فلفل سبز، سیر ، رب انار ، خیار ، موسیر ، سیر و … اشاره کرد. علاوه بر این که در این ترشی از گوجه فرنگی خرد شده استفاده می شود مقداری آب گوجه فرنگی غلیظ هم به مواد ترشی اضافه می شود. البته همان طور که در بخش نکات به آن اشاره شد شما می توانید به جای آب گوجه فرنگی غلیظ سه قاشق غذاخوری رب گوجه فرنگی را در یک لیوان آب جوش حل کرده و به مواد اضافه کنید. اما قطعا استفاده از آب گوجه فرنگی غلیظ در این ترشی طعم بهتری به آن خواهد داد. شما می توانید برای بدست آوردن آب گوجه فرنگی غلیظ تعدادی گوجه فرنگی را داخل آبکش صاف کنید. همچنین در این ترشی از تمبر هندی هم استفاده می شود که طعم ویژه ای به این ترشی می دهد. نحوه اضافه کردن تمبر هندی به مواد ترشی در بخش طرز تهیه ترشی توضیح داده شد. همان طور که اشاره شد ابتدا باید تمبر هندی داخل مقداری سرکه رقیق شود. سپس برای جدا شدن هسته های تمبر هندی باید مخلوط سرکه و تمبر هندی را چندین بار از صافی ریز رد کنید. زمان لازم برای جا افتادن این ترشی خوشمزه ۲ هفته است. ترشی باید در این مدت در جای خنک یا یخچال نگهداری شود. همان طور که گفتیم در تهیه این ترشی از آب گوجه فرنگی استفاده می شود که به برخی از آنها اشاره می کنیم. آب گوجه فرنگی خام حاوی مواد معدنی و انواع ویتامین هاست از این جهت می توان گفت که آب گوجه فرنگی حاوی مواد مغذی ضروری بدن است.
از انواع دیگر ترشی می توان به : ترشی بادمجان فوری ، ترشی خرفه ،ترشی آلبالو و ترشی بامیه اشاره کرد.
مواد لازم
- آب گوجه فرنگی: ۱ پیمانه (غلیظ)
- گوجه فرنگی: ۵ عدد
- ادویه ترشی: ۲ قاشق سوپ خوری
- سیب زمینی ترشی: ۵۰۰ گرم
- کرفس: ۳ شاخه
- فلفل سبز تند: ۵۰ گرم
- گل کلم: ۱ کیلوگرم
- سیر: ۱ بوته
- رب انار: ۱ پیمانه
- خیار: ۳ عدد
- بادمجان: ۳ عدد
- موسیر: ۵۰ گرم
- هویج: ۳ عدد
- تمر هندی: ۱ بسته
- سرکه: به مقدار لازم
- سبزی خرد شده: ۱ پیمانه (شامل ترخون- نعنا- مرزه و گشنیز)
مراحل پخت
- مرحله ۱
ابتدا فلفل های سبز تند شسته شده را درسته در مخلوط آب و سرکه و نمک کمی بجوشانید.
- مرحله ۲
پس از نرم شدن فلفل سبز ها آنها را خرد کنید.
- مرحله ۳
درون یک ظرف مناسب تمبر هندی را درون مقداری سرکه حل کنید.
- مرحله ۴
مخلوط سرکه و تمبر هندی را از صافی ریز رد کنید تا هسته های تمبر هندی جدا شوند.
- مرحله ۵
پس از پوست گرفتن گوجه فرنگی ها و خرد کردن آنها بصورت نگینی سیب ترشی ، سیر و هویج را پوست گرفته و خرد کنید.
- مرحله ۶
پس از جدا کردن برگ های کرفس آنرا به اندازه ی هویج ها ریز کنید.
- مرحله ۷
درون یک آبکش خیارها را بدون اینکه پوست کنید خرد کرده و روی آنها نمک بریزید.
- مرحله ۸
باید سه ساعت زمان بدهید تا آب اضافی خیار گرفته شود.
- مرحله ۹
موسیرهای شسته شده را به اندازه دلخواه خرد کنید.
- مرحله ۱۰
پس از جدا کردن بوته های گل کلم آنها را خرد کنید.
- مرحله ۱۱
سبزی های معطر را خرد کنید.
- مرحله ۱۲
تمامی مواد غیر از تمبر هندی را با هم مخلوط کنید.
- مرحله ۱۳
بادمجانهای پوست کنده را نگینی خرد کنید و برای اینکه نرم شوند در یک ظرف مناسب با مقدار کمی سرکه مخلوط کرده و روی حرارت قرار دهید.
- مرحله ۱۴
پس از جوشیدن سرکه و نرم شدن بادمجانها ظرف را از روی حرارت برداشته و تا زمانیکه هنوز داغ هستند با مواد مخلوط کنید.
- مرحله ۱۵
مخلوط تمبر هندی و سرکه و آب گوجه فرنگی غلیظ و رب انار و ادویه ترشی را به مواد اضافه کرده و خوب مخلوط کنید.
- مرحله ۱۶
مواد را داخل ظرف مخصوص ترشی ریخته و روی آن سرکه بریزید تا زمانیکه سرکه کاملا روی مواد را بپوشاند.
- مرحله ۱۷
فلفل و نمک ترشی را اندازه کنید.
- مرحله ۱۸
به مدت ۲ هفته ظرف ترشی را در جای خنک قرار داده تا جا بیفتد.
دستور تکمیلی این غذا
- میتوانید ترشی را در یخچال قرار دهید تا جا بیفتد.
- در صورت تمایل ۲ یا ۳ قاشق سوپ خوری پودر موسیر و پودر سیر به ترشی اضافه کنید.
- استفاده از رب انار در ترشی بندری باعث بهتر شدن طعم آن می شود.
- بجای استفاده از آب گوجه فرنگی غلیظ می توانید ۳ قاشق غذاخوری رب گوجه فرنگی را داخل یک لیوان آبجوش حل کنید.