جگر شورباسی
چغور پغور یا جَغور بَغور غذای محلی در مناطق مختلف ایران است جگر شورباسی،”‘جَغول بَغول،واویشکا، حمیسه یا هگیس، غذایی است که از دل و جگر و قلوه گوسفند و در برخی موارد روده گوسفند تهیه میشود. جغور بغور در بسیاری از شهرهای ایران مانند زنجان، رشت، ساری، اردبیل و کرمانشاه رایج است و در گذشته بخاطر اینکه قیمت چندان بالایی نداشته در واقع فست فودی برای اقشار متوسط و پایین جامعه به حساب میآمده است.
نام معروف این غذا جغور بغور است و اکثرا به این نام آن را می شناسند اما در زنجان این غذا را با نام جگرشورباسی می شناسند.در واقع این غذا منبع خوبی از ویتامین و پروتین های مختلف است . اگر کسی جگر را به صورت کبابی دوست ندارد می توانید با این طرز تهیه به این ماده غذایی علاقه مندشان کنید.
از مهمترین خاصیت های جگر این است که برای کسانی که دچار کم خونی هستند مناسب است و به شدت توصیه می شود.و این غذا یعنی تهیه جگر و قلوه به صورت خوراک می تواند حالت زیبایی به غذا دهد چون در این غذا شما تقریبا طعم آن را متوجه نمی شوید و طعمی شبیه به گوشت احساس می کنید.
این غذا را هم می توان با جگر گوسفند و هم با جگر گوساله تهیه کرد.پیشنهاد می کنم حتما این غذا رو امتحان کنید.
مواد لازم
- پیاز متوسط : ۱ عدد
- لپه : نصف پیمانه
- جگر ، دل ، قلوه گاو یا گوسفند : ۵۰۰- ۶۰۰ گرم
- رب گوجه فرنگی : ۱ قاشق غذاخوری
- نمک : به مقدار لازم
- زردچوبه : به مقدار لازم
- فلفل سیاه : به مقدار لازم
- روغن : به مقدار لازم
مراحل پخت
- مرحله ۱
پیاز را خرد کرده در روغن تفت می دهیم.
- مرحله ۲
جگر و دل و قلوه را خرد کرده در روغن تفت می دهیم .
- مرحله ۳
پس از تفت ، ادویه ، نمک و رب گوجه فرنگی را اضافه می کنیم.
- مرحله ۴
سپس لپه را که از قبل خیس کرده ایم همراه با ۴ لیوان آب به آن اضافه کرده شعله اجاق را زیاد می کنیم تا بجوشد.
- مرحله ۵
در نهایت شعله را کم می کنیم و صبر می کنیم تا غذا کاملا بپزد.
دستور تکمیلی این غذا
- استفاده از انواع جوانه زده حبوبات علاوه بر پیشگیری از نفخ و ناراحتی های گوارشی میزان دسترسی به مواد مغذی را چندین برابر می کند.
- از آن جا که جوانه زدن تا حدودی ترکیبات نفخ ای حبوبات را کاهش می دهد ، افرادی که با خوردن کمی حبوبات نفخ می کنند ، می توانند از انواع جوانه زده آن استفاده کنند.
- حبوبات را حداقل ۶ تا ۸ ساعت قبل از مصرف خیس کنید تا نفخ آن گرفته شود.
- حبوبات را قبل از اضافه کردن به غذا حتما جداگانه بپزید.
- جگر را با آب سرد می شویید و در آبکش می ریزید.
- این غذا وعده مناسبی برای شام می باشد.
- از آنجا که جگر محل جمع آوری و دفع مواد سمی بدن است مصرف زیاد آن توصیه نمی شود.
- این غذا حدود ۸۶%-۶۲% پروتئین روزانه یک فرد بزرگسال را تامین می کند.
- این غذا ترکیبی از پروتئین حیوانی (جگر، دل، قلوه) و پروتئین گیاهی است؛ بنابراین برای کودکان در حال رشد، نوجوانان در سنین بلوغ و زنان باردار و شیرده تامین کننده پروتئین با ارزش بیولوژیکی بالا می باشد.