حلوا هویج
حلوا هویج یکی از حلواهایی ست که می توانید در ایام ماه مبارک رمضان تهیه کنید و طعم جدیدی به حلوای خود بدهید.این حلوا یک از دسرهای قدیمی و خوشمزه ایرانی است که کمتر تهیه می شود و خیلی مقوی است.حلوا هویج یکی از دسرهای سنتی مردم آذربایجان غربی است البته در هر کدام از شهر های آن منطقه (اردبیل ،تبریز و ارومیه)به شیوه خودشان تهیه می شود.این حلوا بسیار پرخاصیت و مفید است و شما به راحتی می توانید حدود دو هفته آن را در یخچال نگه داری کنید بدون آنکه رنگ و طعم آن تغییر کند به علاوه اینکه بافت نرم آن هم نیز تغییری نخواهد کرد.طرز تهیه این حلوا تا حدود زیادی شبیه به حلوا سنتی معروف است تا آنجا که هویج به آن اضافه می شود و روند تهیه تغییر می کند.هویج مهمترین ماده این دسر است که باعث تغییر آن شده است.هویج خوراکی خواستگاه آن آسیای مرکزی است و به احتمال زیاد اولین بار در ایران قدیم یافت شده است.هویج سبزی ای شیرین، خوشمزه، اشتها آور، ادرارآور و از بین برنده یبوست است.درمان کننده خوبی برای بیماری اسهال خونی و بیماری های ناشی از ورود کرم و انگل به بدن است و همچنین برای درمان زخم های عمیق مصرف می شود.هویج منبع غنی بتاکاروتن می باشد. بتا کاروتن مسئول رنگ نارنجی هویج است. هرچه بتا کاروتن زیاد تر باشد، هویج نارنجی تر می شود.بتا کاروتن پیش ساز ویتامین A است، یعنی در بدن تبدیل به ویتامین A می شود.ویتامین A برای تقویت سیستم ایمنی، محافظت از پوست، ریه، لوله گوارشی و همچنین در رشد سلول ها و تولید مثل حائز اهمیت است.بتا کاروتن، یک آنتی اکسیدان است و بیماری های ناشی از پیری را کاهش می دهد.منابع غنی این ویتامین عبارتند از: جگر، روغن جگر ماهی، شیر و لبنیات، کره و تخم مرغ. علاوه بر منابع فوق، ویتامین A در سبزیجات سبز و زرد رنگ نیز یافت می شود، از قبیل: سیب زمینی، اسفناج، هویج، کدو و خردل.از انواع دیگر دسرهای سنتی می توان به : حلوا خرما ، حلوا سیاه،رنگینک خرما و کاچی اشاره کرد.
مواد لازم
- هویج : ۵۰۰ گرم
- آرد : ۱ پیمانه
- شکر : ۱ پیمانه
- آب : ۱ پیمانه
- روغن : ۳/۴ پیمانه
- گلاب : ۱/۴ پیمانه
- زعفران ساییده شده : ۱/۲ قاشق چایخوری
- پودر هل : ۱/۲ قاشق چایخوری
- پودر دارچین : ۱/۲ قاشق چایخوری
مراحل پخت
- مرحله ۱
هویج های تازه و آبدار انتخاب کنید بهتر است هویج ها سایز متوسط باشد تا ساقه آن چوب مانند و خشک نباشد.
- مرحله ۲
هویج ها را ریز رنده کنید و یا با استفاده از بلندر یا دستگاه غذاساز آن را خرد نمایید تا ریز شوند.
- مرحله ۳
آب و شکر را در ظرفی بریزید و روی حرارت بگذارید و هم بزنید تا شکر در آب حل شود.
- مرحله ۴
می توانید از شکر قهوه ای نیز استفاده کنید در این صورت رنگ حلوا تیره تر می شود ولی شکر قهوه ای از شکر سفید سالم تر است در این دستور از شکر قهوه ای استفاده شده است.
- مرحله ۵
بعد از حل شدن شکر در آب هویج های ریز شده را به آن اضافه کنید و با مایه شربت مخلوط نمایید.
- مرحله ۶
هویج را به خوبی با مایه شربت مخلوط کنید و درب ظرف را ببندید و حرارت را کم کنید و ۳۰ دقیقه زمان دهید تا هویج ها در شربت به خوبی نرم شوند.
- مرحله ۷
بعد از گذشت ۱۵ دقیقه شروع به آماده سازی حلوا نمایید تا در زمان آماده شدن هویج مایه اصلی حلوا هم آماده باشد.
- مرحله ۸
تابه ای را روی حرارت بگذارید تا کمی گرم شود سپس آرد را اضافه کنید.
- مرحله ۹
با کفگیر آرد را داخل تابه حرکت دهید تا تمام قسمتهای آن حرارت ببینید و خامی آن برود.
- مرحله ۱۰
آرد را حدود ۱۰ دقیقه روی حرارت کم در تابه هم بزنید تا خامی آن برود و تغییر رنگ دهد.
- مرحله ۱۱
بعد از اینکه آرد کمی تغییر رنگ داد و بوی خامی آن گرفته شد و عطر آرد بو داده شده بلند شد روغن را به آرد اضافه نمایید.
- مرحله ۱۲
سریعا روغن را به تمام آرد برسانید و آرد را هم بزنید دقت کنید که حرارت باید کم باشد.
- مرحله ۱۳
آرد را با روغن سرخ کنید تا کمی قهوه ای شود حدود ۵ تا ۸ دقیقه زمان نیاز است تا آرد به خوبی سرخ شود.
- مرحله ۱۴
در انتها باید ترکیب آرد و روغن سرخ شده خمیر نرم ، طلایی ، خوش عطر و با ظاهر زیبا و چشم نواز حاصل شود.
- مرحله ۱۵
در این مرحله مخلوط شربت و هویج ها که حدود ۳۰ دقیقه با حرارت ملایم پخته و نرم شده اند را به آرد سرخ شده اضافه نمایید.
- مرحله ۱۶
می توانید هویج ها را با کمک دستگاه یا گوشتکوب کاملا نرم و خمیری کنید و سپس به مایه اضافه نمایید در این حالت حلوا در نهایت بافت کاملا یکدستی خواهد داشت.
- مرحله ۱۷
اما اگر طرفدار تکه های کوچک هویج داخل حلوا هستید هویج ها را پوره نکنید و به همان شکل اضافه نمایید.
- مرحله ۱۸
ابتدا شربت هویج را اضافه کنید تا مایه از دما بیافتد سپس هویج ها را نیز بیفزایید و مواد را به خوبی مخلوط کنید.
- مرحله ۱۹
زعفران را از قبل دم و آماده کنید مقدار کمی آب داخل زعفران بریزید و بعد از حدود ۵ دقیقه خیس خوردن گلاب را به آن اضافه کنید و هم بزنید و کنار بگذارید تا عطر و رنگ زعفران آزاد شود.
- مرحله ۲۰
زعفران و گلاب را نیز اضافه کنید.
- مرحله ۲۱
سپس پودر هل و پودر دارچین را اضافه کنید و حلوا را به خوبی هم بزنید.
- مرحله ۲۲
حرارت را کم کرده و حدود ۵ دقیقه حلوا را روی حرارت کم هم بزنید تا قوام یابد و طعم آن به تعادل برسد.
- مرحله ۲۳
حلوا آماده سرو است آن را کنار بگذارید تا از دما بیفتد.
- مرحله ۲۴
حلوا را در ظرف مورد نظر بریزید و روی آن را صاف کنید.
- مرحله ۲۵
برای تزیین رویه حلوا از خلال پسته ، گردوی خرد شده و گلبرگ گل محمدی استفاده کنید.
- مرحله ۲۶
همین طور می توانید از خلال بادام نیز استفاده نمایید.
- مرحله ۲۷
روش سنتی سرو حلوای هویج ریختن مقداری از آن در بشقاب و تزیین ساده با خلال پسته و بادام ، گردو و برگ گل محمدی است.
- مرحله ۲۸
می توانید از قیف و ماسوره هم استفاده کنید و حلوا را در کاغذ های مخصوص شکوفه بزنید