حلیم بادمجان
حلیم بادمجان غذایی است ایرانی و از غذاهای سنتی کرمان، شیراز و اصفهان که با استفاده از بادمجان و گوشت (یا مرغ) پخته شده و با کشک و نان خورده میشود حلیم بادمجان یکی از غذاهای معروف استان اصفهان است.همان طور که می دانید با بادمجان غذاهای متنوعی می توان تهیه کرد و دایره استفاده از این ماده غذایی در ایران بسیار زیاد است از انواع خورش گرفته تا انواع پیش غذا و غذاهای سریع .یکی از معروف ترین غذاهایی که می توان به بادمجان تهیه کرد کشک بادمجان است اما ما در اینجا می خواهیم شما را با طرز تهیه حلیم بادمجان آشنا کنیم این غذا در ظاهر شباهت زیادی به کشک بادمجان دارد اما تفاوت بسیاری با این غذا دارد و آن این است که برای پخت این غذا از گوشت و حبوبات نیز استفاده می شود و در واقع یک غذای کامل را تشکیل می دهد.حلیم بادمجان علاوه بر اصفهان در شهرهای کرمان و شیراز نیز دارای تاریخچه است هر چند که امروزه این غذای خوشمزه در اکثر نقاط ایران تهیه می شود.مهم ترین ماده این غذا همان طور که در بالا اشاره شد بادمجان است . این گیاه بومی هندوستان بوده است و در تمام مناطق گرمسیری و نیمه گرمسیری رشد می کند.ارتفاع آن به ۴۰ تا ۱۵۰ سانتی متر نیز می رسد. بادمجان باید تازه و کم تخم و جوان بوده و پوست براق داشته باشد و نوع طویل آن از نوع مدورش بهتر است.از ویتامین های موجود در بادمجان می توان به ویتامین های گروهB ، ویتامین A و C و مواد معدنی مختلف از جمله کلسیم، فسفر، مس، گوگرد، منیزیم، پتاسیم و آهن اشاره کرد.بادمجان دارای فیتونوترینت هایی است که خاصیت آنتی اکسیدانی فوق العاده ای دارند. فیتونوترینت های موجود در بادمجان شامل اجزای فنولیکی مانند کافئیک و کلوروژنیک اسید و فلاوونوئیدها مانند ناسونین می باشند. اجزای فنولیکی دارای خاصیت ضد سرطانی، ضدکلسترول بد خون و ضد ویروسی می باشد.بادمجان به دلیل ذخیره فیبر زیادی که دارد در پیشگیری و درمان سرطان روده بزرگ بسیار موثر است. این خوردنی هنگام عبور از روده ها مواد سمی و شیمیایی را جذب می کند و روده را از این مواد سرطان زا پاکسازی می نماید.از دیگر غذاهایی که می توان با بادمجان تهیه کرد می توان به : بادمجان شکم پر ، آش بادمجان ، میرزاقاسمی و شش انداز اشاره کرد.
مواد لازم
- بادمجان : ۱ کیلوگرم
- گوشت : ۵۰۰ گرم
- برنج : ⅖ پیمانه
- عدس : ۱ پیمانه
- کشک : ۱ لیوان
- گردوی پودر شده : ۲ قاشق غذاخوری
- روغن : ۴ قاشق غذاخوری
- نعنا خشک : ۱ قاشق غذاخوری
- پیاز : ۳ عدد
مراحل پخت
- مرحله ۱
ابتدا ۱ پیاز را به صورت نگینی خرد می کنیم و به همراه مقداری روغن در یک تابه تفت می دهیم تا پیاز نرم شود.
- مرحله ۲
سپس مقداری زردچوبه به پیاز اضافه می کنیم و تفت دادن را ادامه می دهیم تا زردچوبه و پیاز به خوبی مخلوط شوند.
- مرحله ۳
گوشت را به قطعات کوچک تقسیم می کنیم و به تابه اضافه می کنیم.
- مرحله ۴
تفت دادن گوشت را ادامه می دهیم تا رنگ گوشت تغییر کند و کمی پخته شود.
- مرحله ۵
پس از اینکه گوشت کمی پخته شد چند لیوان آب به تابه اضافه می کنیم و با حرارت ملایم اجازه می دهیم تا گوشت بپزد.
- مرحله ۶
عدس را با چند لیوان آب روی حرارت می گذاریم تا بپزد.
- مرحله ۷
برنج را هم خیس می کنیم و پس از اینکه عدس کمی نرم شد برنج را به آن اضافه می کنیم تا با هم بپزند و لعاب بیندازند.
- مرحله ۸
بادمجان ها را پوست می گیریم و یا به صورت سرخ شده یا به صورت آبپز می پزیم.
- مرحله ۹
بهتر است پس از پوست گرفتن بادمجان ها مقداری نمک روی آنها بریزیم و بگذاریم تا علاوه بر گرفتن تلخی بادمجان ها ، رطوبت آنها هم خارج شود تا اگر خواستیم با روغن سرخ کنیم روغن کمتری جذب کنند.
- مرحله ۱۰
پس از اینکه بادمجان ها را پختیم یا سرخ کردیم آنها را با کوشکوب له می کنیم و کنار می گذاریم.
- مرحله ۱۱
در این مرحله کشک را در مقداری آب حل می کنیم و به قابلمه برنج و عدس اضافه می کنیم و خوب مخلوط می کنیم تا مواد یکدست شوند.
- مرحله ۱۲
در این مرحله گوشت را پس از پختن ریش ریش می کنیم و به همراه بادمجان های له شده به قابلمه اضافه می کنیم.
- مرحله ۱۳
پس از اینکار مغز گردو را هم خرد می کنیم و به قابلمه اضافه می کنیم.
- مرحله ۱۴
مواد را روی حرارت به خوبی مخلوط می کنیم تا حلیم بادمجان جا بیفتد.
- مرحله ۱۵
حالا نعناع خشک را به همراه مقداری روغن در یک کاسه کوچک تفت می دهیم تا به عنوان نعناع داغ روی حلیم بادمجان بریزیم.
- مرحله ۱۶
۲ عدد پیاز را به صورت خلالی ریز خرد می کنیم و در روغن تفت می دهیم سپس برای تزیین حلیم بادمجان کنار می گذاریم.
- مرحله ۱۷
پس از اینکه حلیم بادمجان جا افتاد و آماده شد آنرا در ظرف مورد نظر می کشیم.
دستور تکمیلی این غذا
- بادمجان را قبل از مصرف برش داده و تمام قسمت های آن را نمک مالیده، سپس ۲ الی ۳ ساعت در آب سرد قرار دهید تا آب سیاه یا زرد آن خارج گردد و این امر تکرار شود تا دیگر آب سیاه از بادمجان ها خارج نشود.
- بهتر است از کشک پاستوریزه کم نمک و کم چربی استفاده شود.
- بادمجان حاوی اگزالات است ؛ بنابراین افراد مبتلا به بیماریهایی مانند سنگ کلیه یا سنگ کیسه صفرا از مصرف آن خودداری کنند.
- مصرف بادمجان برای افراد مبتلا به آلرژی و مشکلات گوارشی توصیه نمی شود.
- پتاسیم موجود در بادمجان بالا وسدیم آن پایین است و برای مبتلایان به پرفشاری خون مفید می باشد.همه این خواص شرطی درست است که بادمجان سرخ نشود.
- به این دلیل که غذا با کشک مصرف می شود ، می تواند تامین کننده قسمتی از نیاز بدن به کلسیم بوده و در ایجاد آرامش و بهبود کیفیت خواب در افراد بدخواب تاثیرگذار باشد.
- این غذا پرکالری می باشد و برای افراد مبتلا به کم وزنی و سوء تغذیه توصیه می شود و بهتر است افراد مبتلا به چاقی و اضافه وزن با احتیاط و به میزان کم تری از این غذا استفاده کنند.