خوراک بامیه و تماته
خوراک بامیه و تماته (گوجه فرنگی) یکی از خورشت های معروف استان کرمانشاه است این خوراک بدون گوشت و فقط با بامیه و گوجه فرنگی تهیه می شود و برای گیاه خواران غذای مناسبی است. گوجه فرنگی سرشار از ویتامین سی و لیکوپن است انواع دیگری از خورش بامیه وجود دارد که به مدل های مختلف در شهرهای مختلف ایران تهیه می شود از جمله خوراک بامیه و گوشت که مربوط به استان کردستان است. نیمی از مردم بامیه را دوست ندارد و آن هم به دلیل لزج بودن و تخمهای داخل آن است اما اگر به شیوه صحیح پخته شود نه تنها دیگر بد نیست که حتما از مشتری های پر و پا قرص این گیاه دوست داشتنی و پر خاصیت خواهید شد. بامیه گیاهی است که در نقاط گرمسیری بیشتر رشد می کند و مردم اروپای شرقی در اطراف دریای مدیترانه بیشتر از نقاط دیگر دنیا از آن استفاده می کنند. بامیه با داشتن مواد مغذی با ارزشی مانند ویتامین های C ,A و گروه B و عناصری از قبیل منگنز، کبالت، کلسیم، فسفر و پتاسیم، فیبر و ماده لزج خواص فراوانی بر سلامت انسان دارد. فیبر موجود در بامیه به حفظ قند خون کمک می کند؛ بدین ترتیب که سرعت جذب قند را کاهش می دهد، و برای افراد مبتلا به دیابت مفید است. بسیاری از متخصصان معتقدند که بیشتر بیماری ها از روده شروع می شوند. فیبر موجود در بامیه با جذب آب کافی، از بروز یبوست جلوگیری کرده و ابتلا به بیماری هایی چون بواسیر و دیورتیکولیت را بشدت کاهش می دهد. معمولاً برای افزایش حجم مدفوع و رفع یبوست، مصرف سبوس گندم توصیه می شود که امکان دارد دیواره روده را حساس کند. ولی موسیلاژ موجود در بامیه روده را نرم کرده و خروج مدفوع را آسان می سازد. این سبزی دارای ماده لزجی است که کمک فوق العاده ای به دفع مواد زائد و سموم در سیستم گوارشی می کند. در ادامه شما را با خوراک زبان و خوراک لوبیا پیله آشنا می کنیم.
مواد لازم
- بامیه : ۵۰۰ گرم
- گوجه فرنگی : ۱ کیلو
- روغن : به مقدار لازم
- نمک : به مقدار لازم
- زردچوبه : به مقدار لازم
- فلفل : به مقدار لازم
مراحل پخت
- مرحله ۱
ابتدا بامیه را پاک کرده می شوییم.
- مرحله ۲
پیاز را خرد کرده روی شعله می گذاریم و کمی تفت می دهیم .
- مرحله ۳
سپس بامیه را به پیاز تفت داده شده اضافه می کنیم و تفت می دهیم.
- مرحله ۴
آب گوجه را گرفته به بامیه وپیاز تفت داده شده اضافه می کنیم
- مرحله ۵
نمک ، فلفل و زردچوبه را اضافه کرده و غذا را روی شعله ملایم می گذاریم تا قوام یابد.
دستور تکمیلی این غذا
- این غذا به همراه نان سرو می شود.
- تماته در زبان محلی همان گوجه فرنگی است.
- در حین طبخ غذا ، در ظرف را زیاد باز و بسته نکنید تا اتلاف ویتامین ها به حداقل برسد.
- میزان آب اضافه شده جهت طبخ زیاد نباشد ، در حدی که پخت غذا کامل شده آب زیادی باقی نماند وشبیه سس باشد.
- در صورت تمایل می توانید به این غذا آبلیمو اضافه کنید.
- بهترین نوع بامیه نوع ریز و یک دست آن می باشد.
- این غذا وعده مناسبی برای شام می باشد.
- در صورت اتخاذ روش طبخ مناسب ، محتوای ویتامینی بالایی دارد.
- بامیه منبع غذایی خوبی از ویتامین A، اسید فولیک ، ویتامین C و نیز پتاسیم می باشد.
- محتوای انرژی کم و فیبر بالا در بامیه ، سبب توصیه آن در افراد مبتلا به یبوست(افزایش حجم مدفوع) و نیز چاقی می باشد.
- بامیه منبع خوبی از فیبر غذایی است. موسیلاژ ( یک نوع فیبر) موجود در بامیه به کلسترول غذا متصل شده جذب آن را کاهش می دهد. همچنین باعث دفع سموم از بدن می شود. اثر بامیه در کاهش کلسترول خون ، یکی از خصوصیات بسیار مفید این سبزی است و در عین حال مثل داروهای کاهنده کلسترول اثرات جانبی ندارد.
- زردچوبه از مواد غذایی دارای محتوای بالای آنتی اکسیدانی بوده در پیشگیری از سرطان بیماریهای قلبی عروقی مفید است.