خورش قلیه ترش

خورش قلیه ترش

خورش قلیه ترش یکی از غذاهای سنتی استان لرستان است . این غذا طعمی بینظیر دارد.این غذا شاید با توجه به اسمش فکر کنید که همان قلیه معروف است اما باید بگوییم خیر این غذا هیچ شباهتی به قلیه ماهی معروف ندارد و مواد به کار رفته در آن گوشت قرمز ، سیب زمینی و رب انار یا رب گوجه فرنگی می باشد.در ایران بسیار از غذاها دارای نام قلیه هستند اما به همین نسبت دارای طرز پخت های متفاوتی می باشند که تعدادی از آنها را در صفحات مختلف سایت دیده اید.معروف بودن نام قلیه به این دلیل است که از دوران صفویه تا آخر دوران قاجاریه به همه خورش ها نام قلیه را می گذاشتند.اما بعدها به دلایلی نام قلیه به خورش تبدیل شد ولی تعدادی از غذاها همین نام را تا به امروز با خود یدک کشیده اند.نام دیگر این غذا قلیه لری می باشد.این غذا در واقع دارای طعمی ترش است و این به دلیل وجود استفاده از رب انار در این غذا می باشد.رب انار دارای سه طعم متفاوت هستند که عبارتند از : رب انار شیرین : انار شیرین دارای طبع سرد و مایل به اعتدال است و نسبت به انار ترش و ملس فواید درمانی کمتری دارد. با این وجود رب انار شیرین برای اصلاح و تصفیه خون بسیار مفید است. رب انار ملس: طبع رب انار ملس یا در اصطلاح میخوش سرد و تر و نزدیک به اعتدال است و به دلیل مزه خاصی که دارد، طرفداران زیادی دارد. به طور کلی انار ملس (ترش و شیرین) خواص بیشتری نسبت به انار شیرین داشته و در کاهش صفرا، غلیان و جوشش خون مفیدتر از انار شیرین است. رب انار ترش: انار ترش که از آن برای تهیه رب انار استفاده شود، دارای سردی و تری بیشتر است و باعث ایجاد یبوست خفیف می‌شود. مصرف رب انار ترش در کاهش حالت تهوع در دوران بارداری بسیار مفید است و اشتهای زنان باردار به خوردن مواد غیر طبیعی را کاهش می‌دهد. همچنین مصرف انار ترش و فراورده‌های جانبی تهیه شده از آن مانند رب انار، کنسانتره و آب انار باعث کاهش صفرا، کاهش حرارت معده و کبد می‌شود. از انواع دیگر غذاهایی که با نام قلیه شناخته می شوند می توان به : سیر قلیه ، قلیه ، قلیه دزفولی و قلیه ماهی اشاره کرد.

مواد لازم

  • گوشت : ۳۰۰ گرم
  • سیب زمینی متوسط : ۳ عدد
  • پیاز متوسط : ۱ عدد
  • آب انار ترش یا رب انار : به مقدار لازم
  • فلفل : به مقدار لازم
  • نمک : به مقدار لازم
  • زردچوبه : به مقدار لازم
  • روغن : به مقدار لازم

مراحل پخت

  • مرحله ۱

    ابتدا سیب زمینی ها را شسته همراه با مقداری آب و نمک روی حرارت قرار می دهیم تا بپزد.

  •  مرحله ۲

    گوشت ها را نگینی خرد کرده می گذاریم جداگانه پخته شود.

  •  مرحله ۳

    پس از پخت سیب زمینی ها، آن ها را پوست گرفته رنده می کنیم و به گوشت اضافه می کنیم.

  •  مرحله ۴

    اگر نخواستید می توانید سیب زمینی ها ب هصورت نگینی خرد کرده و به گوشت اضافه کنید.

  •  مرحله ۵

    سپس پیاز را تفت داده همراه با زردچوبه و فلفل به غذا اضافه می کنیم و صبر می کنیم تا غذا جا بیفتد.

  •  مرحله ۶

    در آخر آب انار یا رب انار را به آن اضافه می کنیم و میگذاریم تا غذا چند قل بخورد تا رب انار به خورد مواد برود.

  •  مرحله ۷

    در نهایت غذا آماده سرو است.

  • زمان مهیا کردن:۲۰دقیقه

  • زمان پخت:۲ساعت ۳۰دقیقه

  • زمان آماده سازی:۲ساعت ۵۰دقیقه

  • مناسب برای:۴نفر

  • ملل:لرستان

دستور تکمیلی این غذا

  • رنگ غذا مانند فسنجان کمی سیاه است.
  • چربی های قابل رویت در گوشت را حتما جدا کنید.
  • با جای سرخ کردن پیاز بهتر است آن را تفت دهید.
  • میزان ترشی این غذا به ذائقه شما بستگی دارد؛ اگر آن را ترش تر ترجیح می دهد، میزان آبمیوه های ترش را بیشتر کنید، اگر آن را شیرین تر دوست دارید، ترشی اش را کم کنید یا کمی شکر، یک قاشق عسل یا حتی چند آلو به آن اضافه کنید. نوع آلو می تواند به ترش یا شیرین تر شدن خورش تان کمک کند.
  • در بعضی دستور پخت ها این خورش به جای گوشت با مرغ پخته می شود. اگر آن را با مرغ بپزید، خورش شما زودتر آماده خواهدشد.
  • اگر وقت پخت قلیه لرستان یا به قول بعضی، قلیه لری هیچ کدام از آبمیوه های ترش در دسترس نداشتید، می توانید به جای آن ها از آب غوره هم استفاده کنید.
  • این خورش را می توانید با برنج سرو کنید.
  • این غذا وعده مناسبی برای نهار می باشد.
  • به دلیل ترش بودن این غذا وعده مناسبی برای ماه رمضان نیست.
  • این غذا حاوی آهن زیادی می باشد که به دلیل وجود رب انار موجود در آن است. ولی قابلیت جذب آن زیاد نمی باشد. از خواص آب انار می توان به خاصیت آنتی اکسسیدانی آن اشاره کرد که به دلیل وجود ترکیبات فلاونوییدی موجد در آن بوده تاثیر بسیار زیادی در پیشگیری از سرطان ها دارد.
  • ویتامین A موجود در غذا به دلیل وجود سیب زمینی ، بالا می باشد . همچنین به دلیل وجود سیب زمینی غذا حاوی ویتامین B6 زیادی است. این ویتامین در بیشتر آنزیم های موجود در سنتز پروتیین شرکت دارد و همچنین برای تولید سلول های جدید بدن مورد نیاز می یباشد. این ویتامین به ویژه در ورزشکاران برای آمادگی و بازسازی بدن مورد نیاز است.
  • میزان روی موجود در این غذا نیمی از نیاز روزانه یک فرد بزرگسال را تامین می کند.
  • فلفل سیاه از جمله ادویه های غذا می باشد که به دلیل وجود ماده موثر کپسایین دارای خواص ضد درد در بیماری های آرتروز و آرتریت روماتویید می باشد.

مطالب مرتبط

چلو ماهیچه

چلو ماهیچه

آبگوشت به

آبگوشت به

نخود پلو

نخود پلو