خورش ماشو یا گل گندم

خورش ماشو یا گل گندم

خورش ماشو یا گل گندم یکی از غذاهای سنتی استان سمنان است که در آن از سبزی گل گندم استفاده می شود در گلستان نیز خورشی شبیه به این غذا وجود دارد با این تفاوت که سبزی به کار رفته درآن اسفناج است که به آن خورش ماش پتی یا ماش و اسفناج می گویند. در اینجا به تعدادی از خواص ماش اشاره می کنیم تا علاقه مندی شما به این غذا بیشتر شود.غذایی خوشمزه و بینظیر .
ماش یکی از حبوبات بسیار مفید و غنی است. با این که زادگاه اولیه ی آن ایران است ولی روز به روز کمتر استفاده می شود و در حال فراموش شدن است. شاید اگر از خواص فراوان آن مطلع شوید، به مصرف بیشتر آن راغب شوید.این دانه غنی ، حاوی بسیاری از مواد مورد نیاز بدن است و در عین حال کالری کمی دارد ؛ یعنی پرخاصیت و غیر چاق کننده است. از این رو بهتر است در دوران رژیم لاغری حداقل هفته ای یک بار از ماش استفاده کنید زیرا بسیار زود هضم و غیر نفاخ است و به علت دارا بودن ویتامین A و D نیازهای بدن ما را تأمین می کند و برای تقویت اعصاب و بینایی مفید است.اگر میزان کلسترول خونتان بالا است استفاده از ماش را به شما توصیه می‌کنیم. دانه‌های ماش دارای کلسترول پایین و مقدار زیادی فیبر رژیمی محلول هستند.ماش و دیگر حبوبات ماده‌ای به نام مهار‌کننده پروتئاز دارند که می‌تواند در برابر سرطان سینه اثر محافظ داشته باشد. مهار‌کننده پروتئاز تقسیم سلول‌های سرطانی را کند کرده و به این ترتیب از تشکیل تومور جلوگیری می‌کند.ماش از جمله حبوباتی است که دارای شاخص قند پایینی است و مصرف آن برای افراد مبتلا به دیابت توصیه می‌شود.مصرف ماش هیچ‌گونه ممنوعیتی برای هیچ‌کس ندارد اما کسانی که اسیداوریک یا نقرس دارند، باید موادغذایی پروتئین‌داری را که پورین گیاهی دارند،‌محدود کنند.بهتر است که این ماده غذایی به صورت جوانه مصرف ‌شود.
و در آخر یادتان باشد که استفاده از ماش به این شکل خواص آن را چند برابر می‌کند زیرا فرآیند جوانه زدن باعث می‌شود همه مواد مغذی به‌خصوص آهن در دسترس، افزایش یابد پس برای مبتلایان به کم‌خونی بسیار مفید است.

مواد لازم

  • سیب زمینی متوسط : ۲ عدد
  • ماش : ۱ پیمانه
  • لوبیا : نصف پیمانه
  • قلم گوسفندی : چند تکه
  • پیاز متوسط : ۱ عدد
  • سبزی گل گندم : ۳۰۰ گرم
  • روغن : به مقدار لازم
  • آرد : ۱ قاشق غذاخوری
  • رب : ۱ قاشق غذاخوری
  • نمک : به میزان لازم
  • فلفل : به میزان لازم
  • زردچوبه : به میزان لازم

مراحل پخت

  •  مرحله ۱

    قلم گوسفندی و لوبیا را در ظرفی ریخته کمی آب به آن اضافه می کنیم و روی حرارت قرار می دهیم تا نیم پز شود.

  •  مرحله ۲

    سپس ماش را اضافه کرده و صبر می کنیم تا همه مواد کاملا پخته شود.

  •  مرحله ۳

    بعد از پختن مواد ، گل گندم ریز شده و سیب زمینی را که به صورت نگینی خرد کرده ایم به مواد اضافه می کنیم.

  •  مرحله ۴

    در ظرف دیگر ، آرد و پیاز را در روغن تفت می دهیم و رب ، نمک ، فلفل و زردچوبه را به آن اضافه می کنیم.

  •  مرحله ۵

    در نهایت آرد و پیاز تفت داده شده را به مواد اصلی اضافه می کنیم.

  •  مرحله ۶

    بعد از ۳۰ دقیقه حرارت غذا حاضر است.

  • زمان مهیا کردن:۱ساعت ۳۰دقیقه

  • زمان پخت:۳ساعت

  • زمان آماده سازی:۴ساعت ۳۰دقیقه

  • مناسب برای:۴نفر

  • ملل:سمنان

دستور تکمیلی این غذا

  • استفاده از انواع جوانه زده حبوبات علاوه بر پیشگیری از نفخ و ناراحتی های گوارشی میزان دسترسی به مواد مغذی را چندین برابر می کند.
  • از آن جا که جوانه زدن تا حدودی ترکیبات نفخ ای حبوبات را کاهش می دهد ، افرادی که با خوردن کمی حبوبات نفخ می کنند ، می توانند از انواع جوانه زده آن استفاده کنند.
  • حبوبات را حداقل ۶ تا ۸ ساعت قبل از مصرف خیس کنید تا نفخ آن گرفته شود.
  • حبوبات را قبل از اضافه کردن به غذا حتما جداگانه بپزید.
  • بهتر است قلم گوسفند جداگانه پخته شود و چربی روی آن گرفته شود و غذا با آب قلم بدون چربی طبخ شود. زیرا چربی قلم حاوی چربی اشباع و اسید چرب ترانس می باشد که از ریسک فاکتورهای افزایش کلسترول خون می باشد.
  • از نگهداری سیب زمینی و پیاز در کنار هم خودداری کنید ؛ کنار هم بودن آنها باعث فساد زودتر ر دو محصول می شود.
  • مصرف ماش به صورت جوانه زده خواص آن را چند برابر می کند و سبب می شود همه مواد مغذی به خصوص آهن در دسترس سلول ها قرار گیرد.
  • این غذا وعده مناسبی برای نهار می اشد.
  • در ماه رمضان غذای مناسبی برای سحر می باشد.
  • میزان پتاسیم ماش بالاست.بنابراین مصرف آن در افرادی که مبتلا به فشار خون می باشند مفید است. از دیگر خواص ماش می توان به کاهش کلسترول خون و مفید در درمان کم خونی اشاره کرد.

مطالب مرتبط

خورش به

خورش به

خورش قارچ و گوشت

خورش قارچ و گوشت

یرکوکی خوروشی(خورش هویج)