دال عدس
عدس، مَرجو یا مَرجُمَک،به فارسی تاجیکستان نسک (نام علمی: Lens esculinaris)، گیاهی کوچک شبیه به نخود و دانهٔ آن از دانههای خوراکی (حبوبات) است که معمولاً در خاکهای فقیری که برای کاشت دیگر محصولات مناسب نیست، کاشته میشود. عدس در انواع و رنگهای گوناگونی وجود دارد که عدس قهوهای، سبز، نارنجی از آن جملهاند. از عدس قرمز برای تهیه شوربایرنگی استفاده میشود عدس قرمز به لحاظ رنگ نارنجی اش حاوی مقادیر زیادی بتاکاروتن(پیش ساز ویتامین A)بوده جهت تقویت سیستم ایمنی و بینایی بسیار مفید است.عدس قرمز برای قلب بسیار مفید است و دشمن سرطان است.
مواد لازم
- عدس قرمز : نصف لیوان(پاک شده و خیسانده شده )
- پیاز متوسط : یک عدد
- سیر : ۳ تا ۴ حبه
- گوجه فرنگی متوسط : ۱ عدد یا (۲ قاشق غذاخوری رب )
- سیب زمینی متوسط : ۲ عدد
- فلفل : ۱-۲ قاشق چای خوری
- زردچوبه : یک قاشق مربا خوری
- دارچین : به مقدار لازم
- آب : به مقدار لازم
- نمک : به مقدار لازم
- روغن مایع : ۱-۲ قاشق غذاخوری
مراحل پخت
- مرحله ۱
ابتدا پیاز را به صورت ری خرد کرده آن را سرخ می کنیم.
- مرحله ۲
سیر را کوبیده ، گوجه فرنگی رنده شده و سیب زمینی های خرد شده را به آن اضافه می کنیم و آن ها را کمی تفت می دهیم.
- مرحله ۳
سپس عدس قرمز را که از قبل خیسانده ایم و آب آن را خالی کرده ایم به همراه دارچین ، زردچوبه ، فلفل و روغن به مخلوط اضافه می کنیم و در ظرف را می گذاریم تا رنگ عدس تغییر کند و زرد رنگ شود.
- مرحله ۴
سپس آب را اضافه کرده و بعد از آن که جوش آمد رب گوجه و نمک را اضافه می کنیم و می گذاریم خوب بپزد.
- مرحله ۵
وقتی عدس پخته شد، غذا را می کوبیم تا غلیظ شود و می گذاریم جا بیفتد.
- مرحله ۶
این غذا را هم با برنج و هم با نان می توان سرو کرد.
دستور تکمیلی این غذا
- بهتر است از روغن های هسته انگور (جهت پیشگیری از سرطان و بیماری قلبی و تنظیم قند خون ) یا روغن کانولا (پیشگیری از بیماری قلبی عروقی )جهت ارتقای کیفیت اسیدهای چرب دریافتی استفاده شود وتا حد ممکن در پخت غذا از حداقل روغن استفاده گردد.
- نمک را تا حد امکان در مراحل آخر پخت به غذا اضافه کنیم تا ید آن بیشتر حفظ شود.
- این غذا وعده مناسبی برایی شام می باشد.
- در ماه رمضان برای افطار مناسب است.
- عدس قرمز به لحاظ رنگ نارنجی اش حاوی مقادیر زیادی بتاکاروتن(پیش ساز ویتامین A)بوده جهت تقویت سیستم ایمنی و بینایی بسیار مفید است.
- عدس قرمز برای قلب بسیار مفید است و دشمن سرطان است.
- این غذا حاوی ۲۱۴۸ کالری، ۸۰/۶۳ گرم پروتئین و ۲۲/۷ میلی گرم آهن و ۲۳۱/۵ میلی گرم کلسیم و ۳۶۰۸ میلی گرم پتاسیم است.