دلمه برگ ختمی
دُلْمه خوراکی در خاورمیانه و مناطق اطراف آن مانند بالکان، قفقاز، روسیه و آسیای مرکزی است. دلمه کلمهای ترکی به معنی «پُرشده»است. دلمه را میتوان با برگ انگور (متداولترین آن) فلفل دلمه، کدو گوجه فرنگی و بادمجان درست کرد دلمه برگ مو از پیش غذا ها یا غذاهای مرسوم ما ایرانی هاست و در خیلی از نقاط کشورمون محبوبه و زیاد درست میشه. در این مطلب سعی میکنم طرز تهیه این دلمه خوشمزه رو مرحله به مرحله براتون قرار بدن.
مواد لازم
- عدس : نصف پیمانه
- لپه : نصف پیمانه
- نخود : نصف پیمانه
- برنج : ۵۰۰ گرم
- گوشت چرخ کرده : ۲۰۰ گرم
- پیاز متوسط : ۱ عدد
- سبزی (تره ، جعفری ، شوید ، گشنیز): ۱ کیلو گرم
- فلفل : به مقدار لازم
- نمک : به مقدار لازم
- روغن مایع : به مقدار لازم
- برگ گل ختمی : ۵۰۰ گرم
مراحل پخت
- مرحله ۱
ابتدا پیاز را تفت داده و گوشت را نیز به همراه پیاز تفت می دهیم.
- مرحله ۲
سبزی هارا نیز مقداری تفت می دهیم تا پخته شود.
- مرحله ۳
سپس حبوباتی را که از قبل خیسانده و مقداری پخته شده است و سبزی ها را به پیاز و گوشت در حال پخت اضافه می کنیم و تمامی مواد را با هم مخلوط می کنیم.
- مرحله ۴
مواد مخلوط شده را در برگ ها ریخته و می پیچیم، در قابلمه ای گذاشته برای مدت ۱.۵ الی ۲ ساعت اجازه می دهیم تا بپزد.
دستور تکمیلی این غذا
- بهتر است برگ های گل ختمی را بعد از شستشو در آب جوش بگذاریم تا تلخی آن گرفته شود.
- برگ گل ختمی خاصیت دارویی دارد و برای همه افراد در هر شرایط جسمی و سنی مناسب است.
- چاشنی این غذا بر حسب ذائقه متفاوت است .این غذا هم می تواند شیرین باشد ، هم ترش و هم ملس.که در این صورت با توجه به ذائقه افراد مقدار مواد لازم در چاشنی کم و زیاد می شود. البته مقدار سرکه باید نصف مقدار آب باشد که گلو رو نزند.
- اگر سرکه را در هنگام دم گذاشتن اضافه کنید باعث سفت شدن برگ ها می شود.
- برای پیچیدن دلمه روشهای مختلفی وجود دارد که مرسوم ترین آنها بقچه ای و رولی می باشد. اگر برگهایی که استفاده میکنید تازه است باید دو سه دقیقه در آب جوش بجوشد تا نرم شود و هنگام پیچیدن نشکند. برگهایی را که آماده کردید، پهن کنید و مواد را داخل آنها بریزید و بپیچید.
- این غذا وعده مناسبی برای شام و پیش غذا می باشد.
- به علت وجود انواع سبزیجات و برگ گل ختمی ، این غذا منبع خوبی از املاح مصرفی به خصوص پتاسیم و منیزیم می باشد. در نتیجه به دفع اسیدیته عضلات بعد از ورزش و فعالیت بدنی و رفع خستگی کمک می کند.
- همچنین در کنترل پرفشاری خون می تواند موثر باشد.
- برگ گل ختمی دارای خاصیت کاهش دهنده قند خون ، محرک سیستم ایمنی بدن ، ملین و مسهل می باشد.بنابراین برای کسانی که دچار یبوست هستند غذایی مفید می باشد.
- مصرف همزمان غلات ، برنج و حبوبات باعث کامل تر شدن پروتئین غذا شده در افرادی که گوشت مصرف نمی کنند مفید است.
- استفاده از انواع جوانه زده حبوبات علاوه بر پیشگیری از نفخ و ناراحتی های گوارشی میزان دسترسی به مواد مغذی را چندین برابر می کند.
- از آن جا که جوانه زدن تا حدودی ترکیبات نفخ ای حبوبات را کاهش می دهد ، افرادی که با خوردن کمی حبوبات نفخ می کنند ، می توانند از انواع جوانه زده آن استفاده کنند.
- حبوبات را حداقل ۶ تا ۸ ساعت قبل از مصرف خیس کنید تا نفخ آن گرفته شود.
- حبوبات را قبل از اضافه کردن به غذا حتما جداگانه بپزید.