دلمه گوجه فرنگی
دلمه گوجه فرنگی یکی از دلمه های معروف در ایران است که معمولا در تابستان به دلیل فراوانی گوجه تهیه می شود.
گوجه فرنگی یا در فارسی افغانستان بادنجان رومی (نام علمی: Solanum lycopersicum) یکی از سبزیجات و با میوهای سرخرنگ و خوشبو و آبدار است. این گیاه بومی آمریکای جنوبی و مرکزی است که طی دورهٔ استعماری اسپانیا به سایر نقاط جهان منتقل شد.
دلمه در واقع یک پیش غذای معروف در بین مردم خاورمیانه است. شاید برایتان جالب باشد که در زبان ترکی دلمه به معنای پر شدن است. و به همین دلیل غذاهایی که موادی داخل آنها گذاشته می شوند به دلمه معروفند. گوجه خود یکی از صیف جات است و به میزان فراوانی بین مردم در انواع غذاها، خورش ها و حتی سالادها استفاده می شود. دلمه گوجه فرنگی بین بسیاری از افراد حتی کودکان نیز طرفدار دارد. کودکان به دلیل رنگ قرمز آن و تنوع طعم و رنگ و موادی که داخل دلمه ریخته می شود جذب این غذا می شوند. در بسیاری از رستوران ها و میهمانی ها نیز از دلمه گوجه فرنگی استفاده می کنند. این نوع از دلمه ها را می توان به عنوان یک وعده ناهار و یا شام میل کرد. این غذا در ماه رمضان و در وعده افطار نیز به مصرف می رسد. گوجه فرنگی طبعی سرد دارد و از ویتامین هایی از جمله ویتامین a سرشار می باشد. گوجه فرنگی هضم مناسبی دارد و از این جهت دستگاه گوارش را دچار مشکل نمی کند. گوجه فرنگی به دلیل ارزش غذایی فراوانش در بازارها و فروشگاه ها به بیشترین میزان خریداری می شود. انواع دلمه ها از جمله دلمه گوجه فرنگی در بسیاری از موارد به دلیل سبک بودن و هضم راحت نه به عنوان غذای اصلی بلکه به عنوان پیش غذایی مناسب سرو می شوند.
از انواع دلمه های مشابه می توان به دلمه بادمجان، دلمه هویج، دلمه کلم برگ و دلمه پیاز اشاره کرد.
مواد لازم
- گوجه فرنگی: ۵ عدد
- گوشت چرخ کرده : ۱۵۰ گرم
- برنج : ۲ پیمانه
- لپه خام : ۳ پیمانه
- رب گوجه فرنگی: ۲ قاشق غذاخوری
- پیاز : ۲ عدد
- سبزی خشک شده: ۳ قاشق غذا خوری
- پیاز داغ:۲ قاشق غذاخوری
- آبغوره: به مقدار لازم
- نمک : به مقدار لازم
- فلفل : به مقدار لازم
- زرچوبه: به مقدار لازم
مراحل پخت
- مرحله ۱
در اولین مرحله لپه ها را از ساعاتی قبل بخیسانید.
- مرحله ۲
بهتر است که دو الی سه بار آب لپه ها را عوض کنید.
- مرحله ۳
بعد از خیس شدن لپه ها آن ها را در قابلمه ای ریخته، مقداری نمک به آن اضافه کنید و سپس بعد از پخته شدن آن را آبکش کنید.
- مرحله ۴
همزمان با پختن لپه برنج را نیز که از قبل خیس کرده اید و در آب نمک گذاشته اید را آبکش کنید.(بهتر است برنج نیم پز باشد.)
- مرحله ۵
گوشت، پیاز داغ و ادویه های گفته شده را با مقداری روغن در تابه ای ریخته و سرخ کنید.
- مرحله ۶
بعد از سرخ شدن مواد لپه و برنج نیم پز شده را نیز اضافه کنید.
- مرحله ۷
بعد از ۵ دقیقه تفت دادن مواد سبزی خشک شده( در صورت تمایل سبزی تازه) را نیز به آن اضافه کنید.
- مرحله ۸
برای تهیه سس دلمه :
- مرحله ۹
در تابه ای پیاز را با کمی فلفل، نمک، زردچوبه و رب گوجه فرنگی تفت دهید و برای رقیق شدن یک لیوان آب جوش به آن اضافه کنید.
- مرحله ۱۰
برای طعم دار شدن سس مقداری سبزی و آبغوره نیز به آن اضافه کنید.
- مرحله ۱۱
مهم ترین و آخرین مرحله از تهیه دلمه :
- مرحله ۱۲
ابتدا گوجه فرنگی را از قسمت بالایی برش دهید و داخل آن را خالی کنید.
- مرحله ۱۳
سپس مواد داخل دلمه را با قاشق درون گوجه فرنگی بریزید و روی آن را با سس بپوشانید.
- مرحله ۱۴
بعد از پر شدن تمام گوجه ها از مواد، آنها را در قابلمه ای بچینید و به مدت ۱۵ دقیقه اجازه دهید تا بپزند.
- مرحله ۱۵
بعد از گذشت ۱۵ دقیقه دلمه های گوجه را بیرون آورده و می توانید نوش جان کنید.
دستور تکمیلی این غذا
- در صورت تمایل می توانید به مواد دلمه در هنگام پخت یک قاشق شکر اضافه کنید.
- اگر به سبزی های تازه دسترسی دارید می توانید به جای سه قاشق سبزی خشک شده، از چهار قاشق سبزی تازه استفاده کنید.
- توجه کنید که زمان پخت دلمه گوجه نسبت به دیگر دلمهها کمتر است پس در صورتی که چند مدل دلمه درست میکنید، گوجهها را در ظرفی جداگانه قرار دهید و حواستان به ساعت باشد.
- برای سس این غذا می توانید به مواد گفته شده در سس یک فنجان آب گوجه فرنگی نیز اضافه کنید و اجازه دهید مواد به خورد هم روند و سپس این سس را روی دلمه و یا در کف آن بریزید تا غذا طعم آن را به خود بگیرد.
- سبزی دلمه شاملگشنیز، ترخون، نعنا و جعفری می باشد