دمپخت ماش
دمپخت ماش یک پلو گیاهی و خوشمزه است که مربوط به استان چهارمحال و بختیاری می باشد.و طعمی بینظیر دارد.این پلو خوشمزه را می توانید به تنهایی خورده و یا در کنار آن از انواع گوشت های سفید و قرمز نیز استفاده کنید که این بستگی به سلیقه شما عزیزان دارد.متاسفانه امروزه از ماش خیلی کم و به ندرت استفاده می شود و اکثر مردم نمیدانند که به چه صورت باید با ماش غذا درست کنند. اما ما امروز و در اینجا به شما می گوییم که خود ماش به تنهایی چقدر خاصیت دارد تا این ماده خوشمزه را در غذاهای خود قرار دهید و از آن بیشتر استفاده کنید.ماش گیاهیست که بومی هندوستان است اما امروزه در برخی از نقاط ایران نیز کشت می شود. در ایران معمولا این گیاه پس از برداشت جو یا گندم کاشته می شود.فصل برداشت این گیاه پاییز است زمانی که دانه های آن سفت و غلاف آن سیاه یا زرد شده اند.استفاده از ماش به چهار هزار سال پیش و در جنوب هند باز می گردد. در تایلند آثاری از استفاده و کشت ماش در ۲۲۰۰ سال پیش، کشف شدهاست. ماش در چین به سویای سبز معروف است. مصرف ماش آمریکا سالانه بیش از ده میلیون تن میباشد که بیش از ۷۵% ماش مصرفی این کشور از خارج وارد میشود.
یکی از مهمترین خواص ماش، کاهش میزان کلسترول بدن است. مطالعات نشان داده اند، آنتی اکسیدان های موجود درماش از ایجاد رادیکالهای آزاد در خون جلوگیری می کنند.از دیگر خواص ماش، کنترل و کاهش میزان التهاب است که می تواند از قلب در برابر بیماری های قلبی محافظت کند. ماش دارای آنتی اکسیدان های قوی است که به کاهش استرس اکسیداتیو و مبارزه با سرطان کمک می کند. مطالعات نشان می دهند که این دانه دارای خاصیت ضد توموری است و از DNA در برابر آسیب ها و جهش ها محافظت می کند.
از انواع دیگر پلو می توان به : کاری پلو ،ماش پلو ، پلو مکزیکی و دمپختک با ماش اشاره کرد.
مواد لازم
- ماش : یک پیمانه
- برنج : ۲ پیمانه
- نمک : به مقدار لازم
- آب : ۲.۵ پیمانه
مراحل پخت
- مرحله ۱
ابتدا ماش از قبل خیس خورده را در نیم لیتر آب و کمی نمک روی آتش ملایم میپزیم.
- مرحله ۲
پس از پخت دانههای ماش یک پیمانه آب سرد اضافه میکنیم.
- مرحله ۳
پوست ماش را که روی آب شناور میشود با کفگیر میگیریم و آبکش میکنیم و کنار میگذاریم.
- مرحله ۴
برنج را مانند چلو ساده آبکش میکنیم.
- مرحله ۵
سپس ماش پخته شده را با برنج مخلوط می کنیم.
- مرحله ۶
مخلوط برنج و ماش را با کفگیر روی آبروغن میریزیم و دیگ را روی شعله میگذاریم تا دَم بکشد .
- مرحله ۷
در نهایت نیم پیمانه آبروغن روی برنج میدهیم.
- مرحله ۸
دَمکنی میگذاریم و شعله را ملایم میکنیم.
- مرحله ۹
بعد از ۴۵ دقیقه ماشپلو دم کشیده است.
- مرحله ۱۰
گاهی کمی زیره به این پلو اضافه میکنند.