زیره پلو
زیره پلو یکی از غذاهای معروف مردم کرمان میباشد.زیره از ادویه ها و دانه های گیاهی بسیار معطر و مفید است که در زمینه تغذیه ارزش بسیار فراوانی دارد و جزو پر استفاده ترین ادویه ها در کشورهای اروپایی محسوب می شود .این گیاه علاوه بر کشت در کشورهای اروپایی در برخی مناطق ایران با شرایط آب و هوایی خاص نیز کشت می شود.دانه های گیاه زیره ضد نفخ است و هم به صورت دانه در انواع چای ها و دمنوش های گیاهی و هم به صورت کوبیده و پودر شده در انواع سالادها در آشپزی مورد استفاده قرار می گیرد.متخصصان بهترین زمان استفاده از زیره را یک یا دو ساعت قبل و بعد از غذا دانسته اند، هرچند که این محصول را به خاطر خواص فراوانش در غذاها نیز می توان استفاده کرد. زیره با عطر خاصی که دارد در انواع غذاها به خصوص خورش ها و همراه با پلو مصرف می شود و مفید است. زیره طبع گرم و خشکی دارد و نوعی از آن که به زیره سیاه معروف است، بیشتر در ایران کشت می شود. زیره علاوه بر کاربرد تغذیه ای در زمینه های بهداشتی و درمانی نیز فواید بسیاری دارد، ازجمله این که برای درمان بیماری چاقی , بیماری های روده, تقویت استخوانها, درمان بی اشتهایی, مشکلات گوارشی, گرفتگی عضلات , تقویت قوای جنسی,کاهش آلرژی ها و تسکین سرفه موثر است. ارزش غذایی زیره شامل مواد معدنی متفاوتی از جمله منیزیم, پتاسیم, آهن, مس و کلسیم می باشد. علاوه بر این زیره برای درمان بیماری های پوست و مو نیز مفید می باشد و می توان آن را برای درمان این بیماری ها بصورت ضماد، ماسک و یا جوشانده استفاده کرد.در طب سنتی زیره کاربرد های بی شماری دارد به طوری که می توان آن رابه صورت خام برای جلوگیری از سوء هاضمه استفاده کرد و یا آن را به صورت دمنوش و چای برای درمان نفخ معده, سرماخوردگی و آسم میل کرد. از انواع دیگر پلو می توان به : برنج لیمو ترش ، ماش پلو ، یارمه پلو و کدو پلو اشاره کرد.
مواد لازم
- گوشت: ۵۰۰ گرم
- نمک : به مقدار لازم
- فلفل :به مقدار لازم
- برنج: ۴ پیمانه
- پیاز :۱ عدد
- رب گوجه فرنگی : ۲ قاشق غذا خوری
- زیره: ۲ الی ۳ قاشق
مراحل پخت
- مرحله ۱
ابتدا برنج را از قبل به همراه آب و نمک خیس می کنیم.
- مرحله ۲
سپس مقداری آب در قابلمه ای میریزیم تا بجوشد.
- مرحله ۳
بعد از جوشیدن آب برنج را داخل آن می ریزیم و روغن را به آن اضافه می کنیم .
- مرحله ۴
ببرای آنکه از زمان آبکش کردن برنج مطمئن شوید، یک دانه برنج در حال جوش را بردارید و بین دو انگشتتان له کنید یا داخل دهانتان بگذارید. برنج باید کمی میان انگشتانتان له شود و خشک نباشد اما مغز آن مقدار کمی سفت باشد.
- مرحله ۵
بعد از آبکش کردن برنج، آن را در قابلمه ای ریخته و روی حرارت قرار می دهیم.
- مرحله ۶
زیره شسته شده را به آن اضافه می کنیم و اجازه می دهیم تا پلو دم بکشد.
- مرحله ۷
بعد از ۴۰ الی ۴۵ دقیقه پلو آماده میل کردن است.
- مرحله ۸
تهیه گوشت:
- مرحله ۹
گوشت را با مقداری پیاز و نمک و فلفل به همراه مقداری آب روی حرارت میگذاریم تا بجوشد.
- مرحله ۱۰
بعد ازپخته شدن گوشت و کم شدن آب آن، گوشت را به همراه مقداری ادویه و رب در تابه ای می گذاریم تا سرخ شود و طعمی خوب داشته باشد.
- مرحله ۱۱
بعداز سرخ شدن مواد مقداری آب گوشتکه در ابتدا داشتیم را به آن اضافه می کنیم و چند دقیقه ای اجازه می دهیم تا حرارت ببیند.
- مرحله ۱۲
بعد از حرارت این خورش آماده سرو با زیره پلو است.