سالاد تَبوله
سالاد تَبوله یکی دیگر از سالادهای معروف لبنان و کشورهای عربی ست که بر خلاف سالاد فَتوش که خیلی درشت باید خرد میشد ، این سالاد باید بسیار ریز تهیه شود.در این سالاد می بایست از بلغور گندم استفاده شود وتقریبا کمتر سالادیست که از این ماده در آن استفاده شود ، اما بیس این غذا با بلغور گندم وجعفری ست. اهمیت این غذا در کشور لبنان به حدی بالاست که روزی به عنوان سالاد تبوله در تقویم ملی خود دارند.بلغور عطر و طعمی همانند آجیل (مغزهای موجود در آجیل) دارد و بسیار مغذی است. این نوع از غلات کالری و چربی کمی دارد اما سرشار از پروتئین و فیبر میباشد. این امر آن را به یک غذای ایدئال برای جایگزینی غلات تصفیه شده نظیر برنج سفید ـ که دارای شاخص قند خون بالا میباشد ـ تبدیل نمودهاست. بلغور دارای خواص زیادی است که در اینجا به چند مورد از آن اشاره خواهیم کرد.افرادی که از دانههای کامل شامل بلغور گندم و سرشار از فیبر مصرف میکنند، وزن ایدهآلشان را بهتر حفظ میکنند و از لحاظ قلبی-عروقی سالمترند و حتی عمر طولانیتری دارند.
بلغور عطر و طعمی همانند آجیل (مغزهای موجود در آجیل) دارد و بسیار مغذی است. این نوع از غلات کالری و چربی کمی دارد اما سرشار از پروتئین و فیبر میباشد که میتواند بخشی از نیاز روزانه بدن را تامین کند و به این ترتیب در تنظیم حرکات رودهای و سمزدایی بدن موثر است. فیبر در طول مسیر گوارش باد کرده و آب به خود جذب میکند و به همراه خود، مواد دفعی و تکههای اضافه کلسترول را خارج میکند.بلغور گندم شاخص گلیسمی پایینی دارد بهخصوص در مقایسه با کربوهیدراتهای فرآوری شده یا حتی غنی شده. چون بلغور حاوی مقدار زیادی فیبر است که روند گوارش کربوهیدرات و ترشح قند خون در رگها را کاهش میدهد. سطح PH بدن را متعادل میکند: بلغورها منابع فشردهای از فیبر هستند که از گوارش در روده کوچک فرار میکنند و در روده بزرگ تخمیر شده، زنجیرههای کوتاهی از اسیدهای چرب میسازند. این زنجیرهها به تعادل سطح PH بدن کمک میکنند و مانع از زیادی اسیدی شدن بدن به خاطر مصرف غذاهایی مثل قند، محصولات حیوانی کمکیفیت و غلات فرآوری شده میشوند. از انواع دیگر سالاد می توان به : سالاد ماکارونی ، سالاد اندونزی ، سالاد کلم و سالاد سزار اشاره کرد.
مواد لازم
- بلغور گندم :۱ پیمانه
- جعفری ساطوریشده :۱-۲ پیمانه
- نعناع تازه : ۳ قاشق غذاخوری
- پیازچه : ۵ عدد
- گوجه فرنگی : ۴ عدد
- آبلیمو : نصف پیمانه
- روغن زیتون : نصف پیمانه
- نمک : به مقدار لازم
- فلفل قرمز : به مقدار لازم
مراحل پخت
- مرحله ۱
ابتدا بلغور گندم را به مدت پنج تا شش ساعت در آب ولرم بخیسانید.
- مرحله ۲
بلغور خیس خورده را داخل صافی بریزید تا آب اضافی آن خارج شود.
- مرحله ۳
سبزیجات شامل؛ پیازچه و گوجهفرنگی را نگینی ریز خرد کنید.
- مرحله ۴
جعفری و نعناع را نیز ساطوری و خیلی ریز خرد کنید.
- مرحله ۵
در یک کاسه بزرگ همه سبزیجات ریز خردشده را با هم مخلوط کنید.
- مرحله ۶
بلغور آبکششده، آبلیمو، نمک، فلفل و روغن زیتون را به آنها اضافه کنید و خوب هم بزنید.
- مرحله ۷
سالاد شما آماده است.
دستور تکمیلی این غذا
- در این سالاد از بلغور خام استفاده میشود پس خیساندن طولانی مدت بلغور گندم ضروری است.
- بلغوری که این سالاد را با آن درست میکنند از بلغور ایرانی نرمتر است (تقریبا به نرمی شکر)، اما بلغور معمولی هم در این سالاد میتوان به کار برد .
- اگر بلغور نرم در دسترس نداشته باشید بلغور درشت را هم میتوان در این سالاد به کار برد. گرچه زمان خیساندن آن باید بیشتر باشد.
- بلغور درشت را میتوان با گرداندن در مخلوط کن به بلغور نرم مبدل کرد.
- به جای جعفری میتوانید از گشنیز و یا ترکیب هردو استفاده کنید.
- به طور معمول این سالاد را در برگهای بزرگ کاهو همراه با چند برش لیموترش سرو میکنند.
- سالاد تبوله را یا میتوانید فورا میل کنید یا به مدت یک روز درون یخچال نگه دارید.
- در این معمولا خیار ریخته نمی شود ولی اگر خیلی دوست داشتید می توانید یک خیار کوچک استفاده کنید.