سالاد فَتوش
سالاد (به فرانسوی: Salade) غذایی است که قبل از غذا به عنوان پیشغذا، بعد از غذای اصلی به عنوان یک وعده مجزا، همراه با غذای اصلی، یا خود به عنوان یک وعده غذای اصلی مصرف میشود.
سالاد فَتوش یکی از سالادهای معروف کشور لبنان است .این سالاد از معروفیت خاصی برخوردار است و در داخل آن از نان پیتا استفاده می شود. این سالاد ریشه عربی و ترکی دارد . این سالاد ترکیبی از سبزیجات تازه است که در آن نان سرخ شده و گاهاً مرغ پخته شده نیز در آن دیده می شود.این سالاد میتواند به عنوان یک شام سبک و یا یک پیش غذای خوشمزه مورد استفاده قرار گیرد.در این سالاد همانند سالادهای دیگر می توان مواد و سبزیجات داخل آن را بسته به فصل تغییر داد و لزومی ندارد حتما از یک سری مواد خاص استفاده شود تنها آنچه که مهم است سس استفاده شده و نان سرخ شده در آن است که آن را از بقیه سالادها متمایز کرده است.در این نوع سالاد مواد به صورت درشت خرد می شوند. به غیر از نان که در این غذا اهمیت دارد شما می توانید برای چاشنی این سالاد از سماق نیز استفاده کنید.نان پیتا ،نان صاف و گردی است که در حدود ۲۰ سانتیمتر قطر دارد. مصرف این نوع نان در مدیترانه، خاورمیانه و شمال آفریقا بسیار رواج دارد. مواد آن را آرد گندم، نمک، خمیر ترش، شکر و آب تشکیل میدهند. خمیر را پس از پهن کردن، مدت نسبتاً طولانی می گذارند تا ور بیاید، بعد خمیر را در داخل فر بسیار داغ قرار می دهند. داخل خمیر شروع به باد کردن می کند و به شکل پاکت در می آید. به همین علت به انگلیسی به آن pocket bread نیز گفته میشود. نان پیتا علاوه بر آنکه برای این سالاد کاربرد دارد خود به تنهایی می تواند نان بسیاری از غذاها از جمله انواع مواد خوراکی برای نمونه حمص (خوراک لبنانی) (غذایی از نخود)، کباب و فلافل باشد و مانند ساندویچ صرف شود. این نان تاریخ چند هزار ساله در خاورمیانه دارد و منشأ پیتزا نیز دانسته شدهاست. از انواع دیگر سالاد می توان به : سالاد یونانی ، سالاد شیرازی ، سالاد روسی و سالاد مرغ و نودل اشاره کرد.
مواد لازم
- نان پیتا : ۳ عدد
- پیاز ریز خلالی شده : ۱/۲ پیمانه
- کاهو : ۱ عدد
- زیتون نصف شده : ۱/۲ پیمانه
- سیر : ۱ حبه درشت
- خیار خرد شده : ۱/۲ پیمانه
- پودر سماق : ۱ قاشق سوپخوری
- سینه مرغ گریل شده : ۱/۲ عدد
- لیموترش : ۲ عدد پر آب و درشت
- نمک : به مقدار لازم
- پیازچه : ۳ شاخه
- فلفل سیاه : به مقدار لازم
- جعفری خرد شده :۱ قاشق سوپخوری پر
- روغن زیتون : به مقدار لازم
- گوجه چیلی خرد شده : ۳/۴ پیمانه
- پنیر فتا مکعبی خرد شده : برای سرو
مراحل پخت
- مرحله ۱
نان پیتا را به شکل مثلث های کوچک برش بزنید و در سینی فر بچینید.
- مرحله ۲
مقداری روغن زیتون روی تکه های نان بریزید تا روی هر تکه کمی روغن زیتون باشد.
- مرحله ۳
فر را روی ۲۰۰ درجه سانتی گراد روشن و گرم کنید .
- مرحله ۴
نان های پیتای برش خورده و به روغن زیتون آغشته شده را داخل فر روی طبقه وسط قرار دهید و ۵ تا ۸ دقیقه زمان دهید تا نان ها تُست و برشته شوند.
- مرحله ۵
بین پخت نان ها را خارج کنید و برگردانید تا دو طرف نان برشته گردد.
- مرحله ۶
نان های تست شده را کنار بگذارید تا سرد شوند و در این زمان به آماده کردن سالاد بپردازید.
- مرحله ۷
برای سس سالاد فتوش می توانید از رب انار نیز استفاده کنید اما نسخه اصلی سس سالاد فتوش استفاده از سماق و لیموی تازه است.
- مرحله ۸
سیر را با دستگاه خرد کننده سیر له کنید و در ظرفی بریزید ( اگر دستگاه مخصوص ندارید با چاقو سیر را ریز خرد کنید).
- مرحله ۹
آب لیموترش ها را اضافه کنید.
- مرحله ۱۰
سماق تازه و تمیز و خوش طعم را نیز اضافه نمایید.
- مرحله ۱۱
مواد را به خوبی مخلوط کنید و نمک و فلفل را نیز اضافه نمایید.
- مرحله ۱۲
پیازچه ها را خرد کنید و به سس اضافه نمایید.
- مرحله ۱۳
دقت داشته باشید فقط ساقه های سبز پیازچه را خرد کنید و قسمت سفید آن اصلا خرد نشود.
- مرحله ۱۴
جعفری را ریز خرد کنید و اضافه نمایید .
- مرحله ۱۵
قاشق سوپخوری پیمانه اندازه گیری را کاملا پر کنید که میزان جعفری کم نباشد.
- مرحله ۱۶
گوجه چیلی ها را از وسط نصف کنید و به مواد اضافه نمایید.
- مرحله ۱۷
اگر از گوجه درشت استفاده می کنید آن را ۸ قسمت کنید و هر قسمت را نصف نمایید تا تکه ها درشت نباشد و با بقیه موارد هم مزه گردد.
- مرحله ۱۸
پیاز قرمز را خلالی ریز خرد کنید .
- مرحله ۱۹
دقت داشته باشید اندازه برش ها در ایجاد طعمی دلپذیر در سالاد بسیار مهم است و اگر تکه های گوجه و پیاز خیلی درشت باشد طعم سالاد را تحت تاثیر قرار می دهد.
- مرحله ۲۰
زیتون را به دلخواه اضافه کنید اگر طعم زیتون را دوست دارید به دلخواه از زیتون سیاه یا سبز استفاده کنید و می توانید مقدار آن را کمتر نیز بریزید.
- مرحله ۲۱
خیار ها را با پوست خرد کنید. سایز خیار باید متناسب با سایز دیگر سبزیجات سالاد باشد و مثلا کمی از گوجه ها بزرگتر خرد شود.
- مرحله ۲۲
برگهای کاهو را تمیز بشویید و بگذاریید آب آنها کاملا برود و سپس به قطعات درشت خرد کنید.
- مرحله ۲۳
ترکیبات سالاد فتوش ریز نیست و باید درشت تر از سالادهای دیگر خرد شود.
- مرحله ۲۴
از برگهای تازه و خوش طعم کاهو استفاده کنید. دقت داشته باشید کاهو پیچ یا کاهوهای دیگر مناسب سالاد فتوش نیست و باید سالاد فتوش را با کاهو سنتی تهیه نمایید.
- مرحله ۲۵
نان های تُست شده پیتا را نیز خرد کنید و روی کاهو ها بریزید.
- مرحله ۲۶
تمام مواد سالاد را با مایه زیرین آن که ترکیبات سس بود کاملا مخلوط نمایید.
- مرحله ۲۷
با دو چنگال بزرگ مواد را از زیر به رو بیاورید و مخلوط کنید و آنقدر این کار را انجام دهید تا تمام ترکیبات سالاد با هم ترکیب شده و روی تمام سبزیجات یک لایه از سس نیز نشسته باشد.
- مرحله ۲۸
سالاد فتوش در اینجا آماده سرو است.
دستور تکمیلی این غذا
- اگر می خواهید این سالاد را به عنوان وعده غذای کامل برای نهار یا شام استفاده کنید از سینه مرغ گریل شده برای کنار سالاد استفاده نمایید .
- برای این سالاد حتما از کاهو سنتی استفاده نمایید.
- برای تهیه این سس می توانید از رب انار هم استفاده کنید.
- تمامی مواد را به یک اندازه خرد کنید.
- در این سالاد مواد باید درشت خرد شوند.
- به تناسب فصل می توانید سبزیجات این سالاد را تغییر دهید.