سبزی پلو با ماهی
سبزیپلو یکی از انواع پلوها در آشپزی ایرانی است سبزی پلو با ماهی یکی از معروف ترین غذاهای عید نوروز است. معمولا طی یک رسم قدیمی مردم ایران در روز اول عید و یا شب آن این پلو را تهیه می کنند و معتقدند که سبزی این غذا مایه خیر و برکت و زایش طبیعت است و ماهی نیز نشانی از روشنی و جنب و جوش است و اولین غذای سال نو را با نشانه های خیر و برکت و یاد خدا آغاز می کنند و شکر گزار نعمات بی کران خداوند هستند. درکنار این غذا معمولا از کوکو سبزی و یا کوکو اشپل که مربوط به مردمان شمال ایران است نیز استفاده می شود. برای تهیه این غذا شما می توانید از انواع ماهی های موجود در بازار استفاده کنید و این بسته به ذائقه شما دارد که ماهی جنوب را انتخاب کنید یا از ماهی های شمال استفاده کنید. سبزی های مورد استفاده در این غذا عبارتند از: شوید (بیشتر از بقیه)، گشنیز، جعفری کمی، تره کمی، شنبلیله کمی، ساقه سیر. شما می توانید با توجه به ذائقه افراد خانواده مقدار سبزی هارا تغیر دهید. مثلا ساقه سیر را حذف کنید و یا مقدار شوید را کمتر کنید که همه اینها سلیقه ای ست. علاوه بر اینکه سبزی پلو با ماهی یک غذای خاص در بین ایرانیان است ماهی نیز در بین مردم ایران از جایگاه ویژه ای برخوردار است و به صورت های مختلف طبخ می شود. ماهی جزو سالمترین غذاهای روی این سیاره است. ماهی سرشار از مواد مغذی مانند پروتئین و ویتامین D است. بهترین منبع اسیدهای چرب امگا ۳ در جهان است، که فوق العاده برای بدن و مغز مهم هستند. ماهی حاوی پروتئین با کیفیت بالا، ید، ویتامینهای مختلف و مواد معدنی است. با این حال، برخی از ماهیها بهتر از انواع دیگر هستند و انواع چرب آن در زمره سالمترین نوع ماهیها در نظر گرفته میشوند. دلیل این است که در ماهیهای چرب (مانند ماهی آزاد، قزل آلا، ساردین، ماهی تن و ماهی خال مخالی) مواد مغذی بر پایه چربی، بیشتر یافت میشود. این مواد شامل ویتامین Dمحلول در چربی، ماده غذایی که اکثر مردم دچار کمبود آن هستند، میشود. در ادامه شما را با طرز تهیه ناروشت ماهی(خورش ماهی)، بریان ماهی، قلیه ماهی و مچبوس(ته انداز) آشنا می کنیم.
مواد لازم
- مواد لازم سبزی پلو:
- سبزی پلویی :۱/۳ مقدار برنج
- برنج :به ازای هر نفر ۱ پیمانه
- روغن : به میزان لازم
- نمک : به میزان لازم
- زعفران : به میزان لازم
- مواد لازم برای ماهی:
- ماهی متوسط: ۲ عدد
- پیاز : ۲ عدد
- آبلیمو : نصف فنجان
- نمک : به میزان لازم
- فلفل : به میزان لازم
- پودر سیر: به میزان لازم
- زعفران دمکرده : به میزان لازم
مراحل پخت
- مرحله ۱
ابتدا برنج را از ۲-۳ ساعت قبل پاک کرده، میشوییم و یکی-دو ساعتی همراه با کمی نمک خیس میکنیم.
- مرحله ۲
هنگام شروع پخت غذا، یک قابلمه مناسب برداشته و در آن آب ریخته و روی حرارت میگذاریم تا آب به جوش آید.
- مرحله ۳
پس از جوش آمدن آب، برنج خیس داده را داخل آب ریخته و مقداری نمک به آن اضافه میکنیم.
- مرحله ۴
برای خوشعطر و خوشطعمتر شدن سبزی پلو، وقتی برنج در حال جوشیدن است مقدار کمی زعفران دمکرده به آب برنج اضافه میکنیم.
- مرحله ۵
بعد از چند دقیقه (بسته به نوع برنج) یکی از دانههای برنج را برداشته و با ناخن نصف می کنیم، اگر به اندازه یک نقطه سفید وسط برنج، خام بود، وقت آبکش کردن برنج است.
- مرحله ۶
برنج را آبکش کرده و ته قابلمه، در صورت تمایل تهدیگ مورد نظر خود را انداخته و یا فقط روغن میریزیم و برنج و سبزی پلویی را که از قبل ساطوری و آمادهکرده ایم، به طور لایهلایه کف قابلمه میریزیم.
- مرحله ۷
درب قابلمه را بسته و حرارت زیر قابلمه را ابتدا زیاد میکنیم تا برنج بخار بگیرد.
- مرحله ۸
بعد از اینکه صدای جلز و ولز از قابلمه شنیده شد، به اندازه یک استکان آب ولرم و یک قاشق روغن دور تا دور برنج داخل قابلمه ریخته و حرارت را کم میکنیم.
- مرحله ۹
روی قابلمه دمکنی قرار داده و در آن را می بندیم و حدود ۳۰ دقیقه صبر می کنیم تا برنج با حرارت بسیار ملایم دم بکشد.
سرخ کردن ماهی:
- مرحله ۱۰
۲ عدد پیاز را رنده کرده و یا خیلی ریز خرد میکنیم.
- مرحله ۱۱
نمک، پودر سیر، فلفل، آبلیمو و زعفران دمکرده را به پیازها اضافه میکنیم.
- مرحله ۱۲
این مواد را داخل یک ظرف گود و پهن ریخته و ماهیها را حدود ۱ ساعت داخل این ترکیب قرار میدهیم به طوری که تمام سطح ماهی به این مواد آغشته شود.
- مرحله ۱۳
بعد از حدود ۱ ساعت، ماهی را از داخل مواد درآورده و سعی میکنیم تمام پیازهای چسبیده به ماهیها را جدا کنیم تا هنگام سرخکردن، نسوزند.
- مرحله ۱۴
در نهایت داخل یک تابه بزرگ، به مقدار لازم روغن ریخته و وقتی روغن حسابی داغ شد، ماهیها را داخل روغن سرخ میکنیم.
دستور تکمیلی این غذا
- برای تهیه سبزی پلو ماهی از هر ماهی که دوست داشته باشید میتوانید استفاده کنید اما توصیه میشود ماهی انتخاب کنید که تا حد امکان تیغ نداشته باشد و خوردن ان همراه با برنج برای همه به خصوص کودکان راحت باشد.
- اکثر افراد برای کنار سبزی پلو مجلسی از ماهی سالمون، قزل آلا، ماهی سفید، ماهی شیر، ماهی تیلا پیا و … استفاده میکنند.
- در زمانی که برنج در حال پخت است شما میتوانید مراحل پخت ماهی را انجام دهید.
- اگر بتوانید برای طبخ سبزی پلو مجلسی از برنج دودی یا برنج شمال استفاده کنید، عطر بینظیر این غذا را هرگز فراموش نخواهید کرد.
- شما میتوانید سبزی پلویی را کمی در روغت تفت دهید و بعد لابهلای برنج بریزید اما این کار ضرورتی ندارد.
- بعد از کشیدن برنج داخل دیس، میتوانید یک تکه کره روی برنج قرار دهید تا کمکم آب شود و به قسمتهای زیرین برنج برسد.
- در صورت تمایل میتوانید ماهی را با آرد سفید یا آرد سوخاری نیز سرخ کنید و یا اینکه آن را داخل فر گریل کنید.