سس ماست
سس ماست یکی از سس های رژیمی ست که می تواند برای افراد زیادی کاربرد داشته باشد.این سس طعم متفاوتی دارد.این سس را به کسانی که در رژیم هستند و از طرفی به سس علاقه دارند توصیه می کنیم. امروزه معمولا انواع سالادها سس های مخصوص به خودشان را دارند که همین امر باعث شده است تا سالادها طعم بی نظیری پیدا کنند. سس ماست از آن دسته سس های کم چرب و کم کالریست که می توانید برای هر سالادی مورد استفاده قرار دهید. این سس علاوه بر اینکه در انواع سالاد کاربرد دارد در کنار انواع ساندویچ ها نیز سرو می شود. سس ماست برای کسانی که می خواهند لاغر شوند و کسانی که دارای دیابت ، فشار و یا چربی خون بالا هستند نیز مناسب است. ماده اصلی این سس همان طور که از اسمش پیداست ماست است.ماست یکی از انواع لبنیات است که از تخمیر شیر توسط نوعی باکتری به نام لاکتوباسیلوس حاصل میشود. از هر نوع شیری برای تهیه ماست میتوان استفاده نمود؛ اما ماستهای امروزی را اغلب از شیر گاو تهیه میکنند.شاید برایتان جالب باشد که بدانید به غیر از زبانهای ایرانی مانند فارسی و کردی در دیگر زبانهای دنیا ، غالباً نام یوقورت را برای ماست بکار میگیرند که ریشه زبان ترکی دارد و از گویشهای دامنه کوه قفقاز عاریت شده و ترجمه به فارسی آن به معنای هم آوردن است. اگرچه در تاریخ فرهنگ هند و ایران باستان به ماست در پانصد سال قبل از میلاد مسیح اشاره شدهاست و در سنت ایران مردم بر این باور بودهاند که ابراهیم پیامبر به علت مصرف منظم و روزانه ماست صاحب عمری طولانی همراه با سلامتی بودهاست. اما اولین ماستها احتمالاً بهطور تصادفی تهیه شدند؛ یعنی زمانی که شیر را برای حمل و نقل داخل کیفهایی که از پوست بز درست شده بود میریختند، باکتری موجود در پوست بز، شیر را تخمیر نموده و ماست به دست میآمد.یک زیستشناس روسی عقیده داشت که لاکتوباسیلوس برای سلامتی مفید است، او سعی نمود که استفاده از ماست را در سرتاسر اروپا رواج دهد. به دنبال آن در سال ۱۹۱۹ میلادی اولین کارخانه صنعتی تولید ماست در شهر بارسلونای اسپانیا احداث شد و مصرف ماست روز به روز افزایش یافت.از انواع دیگر سس ها می توان به سس فرانسوی ، سس مایونز ،سس خردل و سس بشامل اشاره کرد.
مواد لازم
- آب لیمو تازه : ۲ قاشق غذاخوری
- نمک : ۱/۲ قاشق چایخوری
- سرکه سفید :۱ قاشق غذاخوری
- فلفل سیاه تازه : ۱/۴ قاشق چایخوری
- سیر تازه له شده : ۲ حبه درشت
- شوید خشک : ۱ قاشق چایخوری پر
- ماست : ۳/۴ پیمانه
- فلفل قرمز تند : در صورت دلخواه
- روغن زیتون : ۱/۳ پیمانه
مراحل پخت
- مرحله ۱
ابتدا ماست، آب لیمو ترش ، روغن زیتون، سرکه و نمک را بزنید تا کمی شکل بگیرند.
- مرحله ۲
سپس ادویه ها و دیگر مواد را اضافه نمایید.
- مرحله ۳
سس ماست را بعد از آماده کردن در یخچال بگذارید .
- مرحله ۴
حدود ۱ ساعت به سس ماست زمان دهید تا مزه ها با هم ترکیب شود و سس به خوبی جا بیفتد.
دستور تکمیلی این غذا
- برای تهیه این سس از ماست سفت استفاده کنید.
- اگر می خواهید سس کاملا رژیمی باشد از ماست کم چرب استفاده کنید و اگر کمی افزایش کالری زیاد برایتان مساله ساز نیست از ماست با چربی بیشتر استفاده نمایید.
- اگر ماست شل است حدود ۱۵ دقیقه آن را در تنظیف تمیز بافت ریز بریزید تا آب آن کم شود و ماست سفت گردد.
- سس ماست را می توانید ۳ تا ۴ روز در یخچال نگهداری کنید..
- همه این مقدار سس ماست حدود ۱۲۵ کالری دارد .
- در واقع کالری مصرف سس ماست در هر وعده حدود ۲۰ کالری است که در مقایسه با سایر سس ها بسیار ناچیز است.