سس کچاپ
سس کچاپ یکی از سس های معروف است طرفدار زیادی دارد که تقریبا در کنار هر غذایی می توان استفاده کرد و از محبوبیت خاصی برخوردار است. یکی از مواد اصلی این سس گوجه فرنگی می باشد. این سس قرمز خوشمزه از میوه گوجه فرنگی و یا پوره گوجه فرنگی تهیه می شود. امروزه این سس در ابعاد زیاد و به صورت صنعتی تهیه می شود و به راحتی در تمامی سوپر مارکت ها و بازارهای بزرگ مواد غذایی می توانید انواع این سس را ببینید اما ما در اینجا می خواهیم طرز تهیه این سس را به صورت خانگی به شما آموزش دهیم تا خود در خانه تهیه کنید. پایه اصلی این سس سرکه ، شکر ، نمک و فلفل است اما در برخی از دستورات از پیاز و کرفس نیز استفاده می شود نه به صورت کامل بلکه آنها را له کرده جوشانده و آب آنها را از صافی رد کرده و به گوجه فرنگی ها اضافه می کنند.نام این سس اولین بار در قرن ۱۷ به فرهنگ لغت کشور انگلستان وارد شد. از آن زمان بود که در بسیاری از متون ادبی و دیگر کتابها نام این سس به میان آمد. البته گفته میشود که نام این سس را از یکی از گویشهای چین برگرفتهاند.منظور از کچاپ، سسی است که از عصاره گوجه فرنگی تهیه میشود. ـ و نیز به کچاپ، ماهی آزاد یا در کل، ماهی گفته میشود؛ بنابراین منظور از کچاپ. سس ماهی است. اینها نشان می دهد که این واژه برگرفته از کشور چین نیست.در دههٔ آغازین قرن ۱۹، به هر سسی که با سرکه تهیه میشد، سس کچاپ میگفتند. با گذشت سالیان متمادی، به تدریج سس کچاپ امروزی محبوبیت خود را بدست آورد و آنهم به این دلیل بود که مردمان آمریکا، علاقه خاصی به گوجه فرنگی داشتند.فردی به نام هینز اولین کسی بود که سس کچاپ کارخانهای را برای اولین بار در سال ۱۸۷۶ میلادی تولید نمود. که همین کارخانه سس کچاپ ،خود دارای داستانی طولانی است که بعدها به آن اشاره خواهیم کرد.از انواع دیگر سس می توان به : سس تند ، سس گوشت ، سس بشامل و سس خردل اشاره کرد.
مواد لازم
- پیاز متوسط : ۱ عدد
- روغن زیتون : ۱ قاشق غذاخوری
- سیر : ۱ حبه
- پوره گوجهفرنگی : ۵۰۰ گرم
- سرکه : ۳۵۰ گرم
- آب : ۲۰۰ میلیلیتر
- شکر قهوهای : ۱۵۰ گرم
- نمک : ۱-۲ قاشق غذاخوری
- پودر پاپریکا : ۱/۲ قاشق چایخوری
- فلفل سیاه آسیابشده : ۱/۴ قاشق چایخوری
مراحل پخت
- مرحله ۱
ابتدا پیاز را پوست کنده و خیلی ریز خرد کنید.
- مرحله ۲
داخل یک تابه مقداری روغن ریخته و پیاز را با حرارت کم به مدت ۵-۱۰ دقیقه تفت دهید تا نرم و سبک شود.
- مرحله ۳
سیر را رنده کنید و آن را نیز داخل تابه ریخته ۲-۳ دقیقه تفت دهید.
- مرحله ۴
پوره گوجهفرنگی، سرکه و آب را به تابه اضافه کنید.
- مرحله ۵
حرارت را کمی زیاد کنید تا سس به جوش بیاید.
- مرحله ۶
شکر، نمک، پودر پاپریکا و پودر فلفل سیاه را به سس اضافه کنید و خوب مواد را باهم مخلوط کنید.
- مرحله ۷
حالا بدون بستن درب ظرف، آن را به مدت ۲۰ تا ۲۵ دقیقه روی حرارت بسیار ملایم بپزید و در این فاصله مدام مواد را هم بزنید.
- مرحله ۸
از همزدن مداوم سس غافل نشوید به خصوص در دقایق آخر که احتمال تهگرفتن و سوختن سس بیشتر است، آن را مدام به هم بزنید.
- مرحله ۹
بعد از این مدت زمان، سس را از روی حرارت برداشته و داخل مخلوطکن بریزید و دستگاه را روشن کرده، تا زمانیکه یک سس یکدست و نرم به دست بیاید آن را مخلوط کنید.
- مرحله ۱۰
اگر احساس کردید که نرمی و لطافت سس مورد پسندتان نیست میتوانید سس را از داخل یک صافی عبور دهید تا از یکدستی آن اطمینان حاصل کنید.
- مرحله ۱۱
حالا ظرفی که می خواهید سس را داخل آن نگهداری کنید را استریل کرده و سس کچاپ داغ را داخل ظرف شیشهای داغ بریزید و درب آن را مهر و موم کنید.
- مرحله ۱۲
در صورت مهروموم کردن درب ظرف، میتوانید این سس را به مدت ۶ ماه داخل یخچال نگهداری کنید و در غیر این صورت، تا ۱ ماه میتوانید آن را داخل یخچال نگه دارید.
دستور تکمیلی این غذا
- در این سس می توانید از شکر سفید به جای شکر قهوه ای استفاده نکید .فقط میزان شکر سفید کمتر باشد تا سس شیرین نشود.
- می توانید از مقداری جعفری خرد شده و کرفس نیز در این سس استفاده کنید به طوری که آنها را ریز خرد کرده و روی حرارت ملایم قرار دهید سپس آب دست آمده از آنها را در گوجه فرنگی بریزید.
- سس کچاپ خانگی را همراه با انواع ساندویچ، همبرگر، سیب زمینی سرخ کرده، چیپس و پنیر و … میل نمایید.
- می توانید به جای پوره از خود گوجه فرنگی استفاده کنید که در این صورت حدود ۱ کیلو گرم نیاز است.