سمبوسه
سنبوسه خوراکی است که از خمیر پهنشده درست میشود به همین دلیل نوعی پای محسوب میشود سمبوسه در ایران از قدیم به عنوان یک پیشغذا یا غذای جنوبی شناخته میشده و معمولا به همراه سستند سرو میشود. در اکثر شهرهای جنوب و شرق کشور، انواع سمبوسههای خوشمزه را میتوانید در دکههای کوچک و بزرگ اطراف خیابان ببینید.
مواد لازم
- گوشت چرخ کرده : ۱۲۰ گرم
- سیب زمینی متوسط پخته: ۱ عدد
- نان لواش : ۲-۳ عدد
- روغن مخصوص سرخ کردن : ۵ قاشق غذاخوری
- جعفری : نصف پیمانه
- تره خرد شده : نصف پیمانه
- پیاز : ۱ عدد
- نمک : به مقدار لازم
- فلفل قرمز : به مقدار لازم
- فلفل سیاه: به مقدار لازم
مراحل پخت
- مرحله ۱
ابتدا گوشت را به همراه پیاز در کمی روغن سرخ می کنیم و مقداری آب درون آن می ریزیم و اجازه می دهیم تا گوشت خوب پخته شود.
- مرحله ۲
سپس سیب زمینی را که از قبل پخته ایم به مواد اضافه می کنیم تا با مواد مخلوط شود.
- مرحله ۳
سبزی ها را به مواد اضافه کرده و ادویه های مورد نیاز را به آنها اضافه می کنیم و اجازه می دهیم با هم مخلوط شوند.
- مرحله ۴
پس از زمان کوتاهی که مواد با هم مخلوط شدند ماهیتابه را از روی شعله برداشته و می گذاریم خنک شود.
- مرحله ۵
پس از اینکه سمبوسه ها کاملا پیچیده شد.آنها را در روغن سرخ می کنیم.
- مرحله ۶
روش پیچیدن سمبوسه :
- مرحله ۷
- مرحله ۸
نان را به صورت مستطیل می بریم و در گوشه چپ، مقداری از مواد را می گذاریم.
- مرحله ۹
سپس گوشه نان را روی مواد می آوریم.
- مرحله ۱۰
به این شکل یک ضلع مثلث ساخته می شود.
- مرحله ۱۱
در مرحله بعد باید ضلع دیگر آن را بسازیم.
- مرحله ۱۲
در نتیجه نان سمت راست را روی مواد می آوریم.
- مرحله ۱۳
بدین ترتیب ما دو ضلع از مثلث را ساخته ایم. اگر دقت کنید، دو ضلع بالایی مثلث را داریم.
- مرحله ۱۴
ولی مثلثمان ضلع پایینی ندارد. در نتیجه میزان نان باقیمانده که در پایین مثلث دیده می شود.را از زیر مثلث رد می کنیم تا ضلع سوم ساخته شود.
- مرحله ۱۵
به این ترتیب سه ضلع مثلث ایجاد شده و ما یک تکه اضافه نان هم داریم.
- مرحله ۱۶
می توانید آن را روی سمبوسه بیاورید. اگر به سمبوسه های حاضری نگاه کنید، معمولا یک تکه نان اضافه هم روی آن قرار دارد.
دستور تکمیلی این غذا
- می توانید در مواد از قارچ هم استفاده کنید.
- این غذا را با سس گوجه ترجیحا تند میل می کنند.
- برای جلوگیری از خشک شدن نان لواش آنها را مستطیلی بریده و داخل کیسه قرار دهید و یکی یکی آنها را در آورده و بپیچید.
- بهتر است نانی که می خرید خمیری باشد.
- امروزه در سوپرهای بزرگ و هایپرها خمیرهای یوفکا مخصوص سمبوسه نیز موجود است که در صورت تمایل نیز می توانید از آنها استفاده کنید.
- این غذا وعده مناسبی برای پیش غذا و یا عصرانه می باشد.
- خواص جعفریبرای رفع لکه ها و جوش های صورت دم کرده جعفری را روی پوست صورت بمالید .برای روشن شدن رنگ پوست مقدری جعفری را در نیم لیتر آب به مدت ۵۵ دقیقه بجوشانید و صبح وشب صورت خود را با آن بشوئید بعد از یک هفته پوست صورت شما روشن می شود.دم کرده جعفری ضد تب است.
- سبزیجات موجود در این غذا از منابع خوب تامین کننده فیبرهای غذایی بوده و در پیشگیری از یبوست و سرطان های روده بزرگ بسیار مفید است.
- این غذا به دلیل وجود گوشت و سیب زمینی و تامین پروتیین با کیفیت بالا جهت کودکان در سنین رشد ، نوجوانان و مادران باردار کم وزن مناسب است.
- در هنگام سوختن ، برشته شدن یا پختن مواد کربوهیدراتی غلات در درجه حرارت بالا در محصولاتی چون نان ، سیب زمینی و … یک ماده سرطان زا به نام آکریلامید ایجاد می شود. این ماده در نان مصرفی زمانی ایجاد می شود که نان بر اثر حرارت زیاد و مستقیم تغییر حالت داده و به رنگ قهوه ای یا سیاه در آید.به همین دلیل نان سمبوسه باید با حرارت کم و در مدت کوتاه تفت و سرخ شود.
- این غذا به دلیل داشتن کالری بالا برای افراد مبتلا به اضافه وزن ، چاق یا افراد دارای بیماری های قلبی عروقی توصیه نمی شود.