سوسه کباب سیکا
یکی دیگر از غذاهای لذیذ مازنران سوسه کباب سیکا است که شبیه مرغ شکم پر می باشد.در زبان مازندرانی به اردک سیکا می گویند و این غذا با گویش همان شهر معروف شده است.این غذا می تواند به عنوان یک خوراک و شام خوب مورد استفاده قرار گیرد.در این غذا از انواع سبزی های معطر شمالی استفاده می شود و همین امر باعث خوشمزه شدن این غذا می گردد.گوشت اردک در میان انواع ماکیان به عنوان یک گوشت لذیذ معرفی شده است. گوشت اردک به عنوان یکی از گرمترین گوشت ها در میان گوشت های اهلی شناخته می شود.این گوشت منبع غنی پروتئینها با کیفیت بالا، نیاسین(۱/۵ میلی گرم به ازای ۱۰۰گرم)، فسفر، ریبوفلاوین (۵/۰ میلی گرم به ازای ۱۰۰ گرم)، تیامین ( ۳/۰ میلی گرم به ازای ۱۰۰گرم )، آهن، روی، ویتامین ب۶ (۳/۰ میلی گرم به ازای ۱۰۰گرم)، ویتامین ب١٢(۴/۰ میلی گرم به ازای ۱۰۰ گرم )، سلنیوم، فولات و منیزیم میباشد.گوشت اردک، دارای مواد مغذی بسیاری از جمله مس است که در حفظ سلامت جسمی و ذهنی فرد نقش دارد. مس، نقش مهمی در رشد طبیعی بدن نیز ایفا میکند. به علاوه، در کاهش کلسترول بد و افزایش کلسترول خوب تاثیر دارد.میزان اسیدهای چرب موجود در گوشت اردک، بالاست، بنابراین در افزایش وزن طبیعی، سریع و سالم بدن، نقش دارد. به هر حال، گوشت اردک را باید به صورت متعادل مصرف کنیم زیرا مصرف درست آن باعث وزن ایدهآل میشود. میزان چربی و پروتئین گوشت اردک، دو برابر گوشت مرغ است.مصرف گوشت اردک میتواند عملکرد سیستم عصبی را بهبود بخشد زیرا دارای اسید پانتاتونیک – نوعی ویتامین B کمپلکس- است. اسید پانتاتونیک باعث آزاد شدن انرژی و فعال شدن سیستم عصبی میشود. یک سیستم عصبی خوب و قوی، مانع از استرس و افسردگی میشود. به علاوه، در کاهش اضطراب نیز نقش دارد.میزان اسیدهای چرب موجود در گوشت اردک، بالاست. بنابراین میتواند بدن را گرم کرده و مانع از سرما شود. به علاوه، این چربی میتواند در برابر تغییرات شدید دما نیز از بدن محافظت کند. از جمله انواع دیگر خوراک می توان به : مرغ شکم پر ، ماهی شکم پر ، فیله مرغ فر پز و خوراک زبان اشاره کرد.
مواد لازم
- مواد لازم:
- اردک : ۱عدد (کوچک)
- پیاز : ۱عدد
- سیر :۳حبه
- روغن :۱چهارم پیمانه
- نمک : به میزان لازم
- فلفل : به میزان لازم
- زردچوبه : به میزان لازم
- آب : ۴پیمانه
- مواد داخل شکم اردک:
- جعفری : ۲۵۰گرم
- سرسم (سبزی مخصوص شمالی) : ۲۵۰گرم
- نعنا : ۱۰۰گرم
- گشنیز : ۱۰۰گرم
- شنبلیله : ۱۰۰گرم
- اناریجه : ۱۰۰گرم
- زلنج : ۱۰۰گرم
- انار ترش : ۱۰۰گرم
- گردو : ۱۰۰گرم
- پیاز : ۱عدد
- تره : ۱۵۰گرم
- سیر :۲حبه
- رب انار : ۸۰گرم
- رب آلبالو : ۶۰گرم
- روغن : ۱سوم پیمانه
- نمک : به میزان لازم
- فلفل : به میزان لازم
- زردچوبه : به میزان لازم
مراحل پخت
- مرحله ۱
اردک را کامل تمیز کرده و محتویات شکم آن را خالی می کنیم و تمیز می شوییم.
- مرحله ۲
برای از بین بردن بوی زحم اردک، آن را در آب به مدت ۱۵ دقیقه میجوشانیم.
- مرحله ۳
پس از آن اردک(کامل و خرد نشده) را با ادویه ( نمک و زرد چوبه و فلفل ) طعم دار می کنیم.
- مرحله ۴
سپس در قابلمهای ابتدا اردک را با روغن خودش کمی تفت میدهیم و بعد با چهار پیمانه آب، نمک، فلفل، زردچوبه و پیاز آبپز میکنیم
- مرحله ۵
سپس همه سبزیها را خرد کرده روی حرارت تفت میدهیم .
- مرحله ۶
پیاز رنده شده و سیر را به سبزیها اضافه میکنیم و دوباره تفت میدهیم.
- مرحله ۷
گردوی آسیاب کرده، انار، رب انار و رب آلبالو، نمک، فلفل، زردچوبه و کمی روغن را نیز اضافه کرده و همه مواد را با هم خوب تفت میدهیم.
- مرحله ۸
اکنون اردک آبپز شده را از آب خارج کرده، با روغن سرخ میکنیم.
- مرحله ۹
از آنجا که خود اردک چرب است و روغن به غذا پس می دهد ، نیاز به روغن زیادی در حین سرخ کردن نیست.
- مرحله ۱۰
پس از آن کل مواد آماده شده را درون شکم اردک میریزیم.
- مرحله ۱۱
اردک شکم پر را درون قابلمهای که کمی از آب باقیمانده اردک در آن است با حرارت ملایم میپزیم .
- مرحله ۱۲
پس از پخت، درون ظرف سرو گذاشته و روی اردک را به دلخواه تزیین میکنیم.
دستور تکمیلی این غذا
- این غذا با برنج سرو می شود.
- پودر گردو باید در ظرف دردار و تیره ، در پخچال و به دور از رطوبت نگهداری شود تا از اکسیداسیون اسیدهای چرب غیر اشباع آن جلوگیری شود.
- می توان پودر گردو را در فریزر هم نگهداری کرد ولی ترجیح بر این است که گردو را پوست چوبی خریداری کنید و قبل از مصرف از پوست چوبی خارج کرده آسیاب کنید تا از تغییرات چربی گردو ممانعت گردد.
- رب انار حتما باید پروانه ساخت و مجوز وزرات بهداشت داشته باشد و یا توسط خودمان و یا فرد مورد اطمیتان پخته شود و از مصرف انواع رب های متفرقه بپرهیزید.
- سبزی را با چاقوی تیز خرد کنید تا ویتامین های آن حفظ شود.
- در پخت غذا از نمک کم استفاده کنید و همین مقدار کم از نمک یددار تصفیه شده باشد. نمک یددار باید در ظروف دردار ، تیره رنگ و مات و به دور از نور و رطوبت نگهداری شود و برای برداشتن نمک از ظرف ، حتما از پیمانه مخصوص ظرف استفاده شود.
- بیشتر سبزی های این غذا از نوع شمالی و محلی آن هستند که در جاهای مخصوص یافت می شوند اگر به این گیاهان دسترسی ندارید حذفشان کنید و از سبزی های موجود بیشتر استفاده کنید.
- این غذا وعده مناسبی برای نهار می باشد.
- در ماه رمضان غذای مناسبی برای سحر است.
- برخی از خواص گردو عبارتند ازبهبود وضعیت چربی های خون و در نتیجه محافظت در برابر بیماری های قلبی ، افزایش قدرت ذهنی و هوش ، دارای آنتی اکسیدان و در نتیجه محافظت در برابر سرطان ،محافظت از سیستم ایمنی و حفاظت از استخوان و بهبود تولید و ترشح انسولین خصوصا در افراد دیابتی .
- به علت وجود سبزیجات برگی ، این غذا منبع خوب ویتامین ها خصوصا ویتامین A.C و اسید فولیک بوده ، سرشار از منیزیم ، پتاسیم و سایر املاح و الکترولیت هاست که برای کنترل فشار خون می تواند مفید باشد.
- به علت وجود گوشت سفید که حاوی پروتیین با ارزش بیولوژیکی بالاست ، این غذا می تواند در تامین پروتیین مورد نیاز بدن بسیار مفید باشد.
- گوشا اردک حاوی آهن می باشد که جذب بالایی دارد و نیاز به آهن بدن را تامین می یکند . به علاوه می تواند در افزایش جذب آهن گیاهی موثر باشد.
- رب انار نیز مانند خود انار به خاطر داشتن مقادیر فراوان فلاوونویید تاثیر زیادی در پیشگیری از سرطان دارد. همچنین خواص آنتی اکسیدانی آن موجب کاهش کلسترول بد و کاهش خطر حملات قلبی و سکته های مغزی می شود.
- این غذا را در فر نیز می توانید بگذارید در این صورت روی درجه ۱۸۰ تنظیم کرده و مدت ۲.۵ الی ۳ ساعت اجازه دهید تا بپزد.