سیر قلیه

سیر قلیه

سیر قلیه (سیر چغرتمه) یکی از خورشت های خوشمزه استان گیلان است. گیلان یکی از شهرهای ایران است که تنوع غذایی بالایی دارد و غذاهای خوشمزه ای دارد.. همان طور که می دانید در اکثر غذاهای شمالی از سیر و تخم مرغ استفاده می شود. از جمله غذاهایی که از لحاظ مواد اولیه به سیر قلیه شباهت دارند می توان به باقلاقاتق، ترش تره و ترش واش خورش اشاره کرد. در این غذا از برگه های سیر تازه استفاده می کنند به همین دلیل می توانید به راحتی از این غذا استفاده کنید و نگران عواقب بعدی بابت خوردن سیر نباشید. یکی از مهمترین مواد این غذا همان طور که گفته شد سیر است. سیر گیاهی است علفی به طول ۴۰ سانتیمتر که قسمت زیرین آن متورم است و از ۵ تا ۱۲ قطعه تشکیل شده است و در یک غشای چند برگی نازک محصور شده اند. سیر دارای تاریخچه زیبایی است از بزرگان مصر که آن را مقدس می شمرده و یک پر آن را در بلندترین مکان هرم جیزه حکاکی کردند تا یونانیان که از آن متنفر بودند و هر کس که سیر استفاده کرده بود را از معابد بیرون می کردند. البته مردم چین نیز آن را مقدس می دانسته و می دارند به طوری که به دلیل استفاده بیش از حد آمار سرطان در این کشور بسیار پایین است. سیر سرشار از فولیک اسید، ویتامین C، کلسیم، آهن، منیزیم، پتاسیم و مقدار کمی روی و ویتامین های B2، B1 و B3 است. از سالهای دور تا کنون از سیر برای تصفیه خون استفاده می شده است. سیر حاوی ترکیبات گوگرد است که سیستم ایمنی بدن را تحریک کرده و پتانسیل بالایی در نابودی تومورهای سرطانی دارد. خوردن سیر مجاری تنفس و خون را پاک می کند و با این کار از شدت و زحمت تنگی نفس کاسته و گاهی موجب درمان آن می شود. سیر پوست بدن را خوش رنگ و گونه را سرخ و روده ها را از عفونت ها پاک می کند به خصوص در اطفال، و با این خصوصیت، سپری مقابل تیفوئید و دیفتری و مسکن سیاه سرفه و خروسک است.

مواد لازم

  • برگ سیر : ۵۰۰ گرم
  • گوشت مرغ : نصف یک مرغ
  • تخم مرغ : ۳-۴ عدد
  • لپه : نصف پیمانه
  • نمک : به مقدار لازم
  • فلفل : به مقدار لازم
  • زردچوبه : به مقدار لازم

مراحل پخت

  • مرحله ۱

    ابتدا برگ های سیر را خرد کرده و آنها را تفت می دهیم.

  •  مرحله ۲

    پس از تفت دادن برگ سیر تخم مرغ ها را به آن اضافه می کنیم و زمان کوتاهی صبر می کنیم تا تخم مرغ ها سرخ شود.

  •  مرحله ۳

    مرغ و لپه را جداگانه می پزیم.

  •  مرحله ۴

    سپس مواد سرخ شده را به مرغ و لپه پخته شده اضافه می کنیم.

  •  مرحله ۵

    شعله گاز را کم کرده تا غذا جا بیافتد.

  •  مرحله ۶

    سپس ادویه های گفته شده را به غذا اضافه می کنیم و هم می زنیم صبر می کنیم تا کمی مخلوط شوند .

  • زمان مهیا کردن:۳۰دقیقه

  • زمان پخت:۲ساعت

  • زمان آماده سازی:۲ساعت ۳۰دقیقه

  • مناسب برای:۴نفر

  • ملل:گیلان

دستور تکمیلی این غذا

  • این غذا همراه با برنج در وعده نهار سرو می شود.
  • این غذا را گاهی بدون لپه تهیه می کنند.
  • در بعضی از مناطق پس از خرد کردن برگ سیر شسته می شود ولی جهت حفظ مواد مغذی برگ سیر قبل از خرد کردن می بایست شسته شود.
  • اگر در تهیه غذا از تخم مرغ محلی استفاده شود ظاهر غذا زیباتر خواهد بود.
  • از روغن سرخ کردنی و نمک ید دار تصفیه شده در حداقل مقدار استفاده شود.
  • با توجه به وجود مرغ در ساختار غذای فوق می توان از تعداد تخم مرغ ها کاست.
  • بهتر است پوست مرغ و چربی های اضافی آن قبل از طبخ کامل گرفته شود.حرارت زیاد از خواص سیر و برگ سیر می کاهد لذا در هنگام طبخ سیر و سایر سبزیجات زمان حرارت دهی را کاهش دهید.
  • جهت تعدیل کالری غذایی از روغن کمتری استفاده شود و در روغن حتما از نوع مایع مخصوص پخت و پز باشد.
  • استفاده از انواع جوانه زده حبوبات علاوه بر پیشگیری از نفخ و ناراحتی های گوارشی میزان دسترسی به مواد مغذی را چندین برابر می کند.
  • از آن جا که جوانه زدن تا حدودی ترکیبات نفخ ای حبوبات را کاهش می دهد ، افرادی که با خوردن کمی حبوبات نفخ می کنند ، می توانند از انواع جوانه زده آن استفاده کنند.
  • حبوبات را حداقل ۶ تا ۸ ساعت قبل از مصرف خیس کنید تا نفخ آن گرفته شود.
  • پیاز را به جای سرخ کردن ، در حرارت ملایم و روغن کم تفت دهید.
  • حبوبات را قبل از اضافه کردن به غذا حتما جداگانه بپزید.
  • به جای مرغ می توانید از اردک ، غاز یا مرغابی نیز استفاده کنید.
  • به دلیل استفاده از تخم مرغ و ارزش بیولوژیک بالای پروتیین آن جهت افراد در حال رشد و ورزشکاران مناسب می باشد.
  • با مصرف این غذا به دلیل استفاده از گوشت مرغ و تخم مرغ بخشی از پروتیین و مقداری از روی مورد نیاز روزانه فراهم خواهد شد.
  • چون این غذا همراه با برنج سرو می شود درصد زیادی از کالری روزانه تامین می گردد.
  • برگ سیر دارای اثرات متنوع از جمله خواص ضد میکروبی ، ضد قارچ ، کاهنده چربی و کلسترول و کاهش چسبندگی پلاکت هاست.
  • مصرف مکرر تخم مرغ برای افراد دارای کلسترول بالا توصیه نمی شود.لذا در این افراد می وتان میزان تخم مرغ را کاهش داد.

مطالب مرتبط

چشم بلبلی پلو

چشم بلبلی پلو

رشته پلو و کلم

رشته پلو و کلم

چیزبرگر

چیزبرگر