شامی آرد نخودچی
شامی کباب یکی از غذاهایی است که در ایران تهیه و مصرف میشود بسیاری از افراد کتلت را با شامی کباب یکی می دانند شامی آرد نخودچی یکی از معروف ترین شامی های ایران است.به ندرت پیش آمده که کسی تا حالا شامی آرد نخودچی را میل نکرده باشد. به طوری که از قدیم تا حال جزوه یکی از غذاهای مصرفی ایرانیان بوده است. شاید در زمان حال تهیه آن کار مشکلی باشد و یا تمام مردم نتوانند آن را تهیه کنند ولی در گذشته یکی از غذاهای ثابت ایرانیان بوده است.
شامی آرد نخودچی جزوه خانواده ی کتلت و شامی ها می باشد. همچنین این خانواده ی غذایی جزوه خوشمزه ترین غذاها در بین مردم می باشد. مواد مورد نیاز در این غذا بسیار مقوی و پرخاصیت می باشد به طوری که می توان در وعده سحری یا افطار در ماه رمضان استفاده کرد. آرد نخودچی مورد استفاده در این شامی خود به تنهایی می تواند ویتامین های یک فرد را تامین کند.
بیشینه تاریخی این غذا به زمان های بسیار دور برمی گردد، به طوری که در زمان ناصر الدین شاه نیز شامی آرد نخودچی در دربار سرو می شد. حتی این غذا را برای ناصرالدین شاه نیز فراهم می کردند. در بعضی اوقات این شاه ایرانی وقتی از کباب و چلو ها خسته می شد دستور پخت شامی آرد نخود چی را می داد. در نتیجه می توانید مشاهده کنید که این غذا حتی در بین شاهان ایرانی نیز پرطرفدار بوده است.
اگر شما کمی پرس و جو کنید می توانید دستور پخت های مختلفی را پیدا کنید که هر کدام به گونه ای مواد اولیه را تعریف کرده اند. شاید این نظر شخصی و یا ذائقه افراد در نواحی مختلف ایران باشد. زیرا این غذا همانطور که گفتیم از زمان قدیم وجود داشته و در بین ایرانیان پر طرفدار بوده است. این غذا حتی زمان پختی بسیار کمی نسبت به دیگر غذاها دارد ولی باید دقت کنید که غذای شما به قدر کافی مغز پخت شود تا طعم اصلی غذا از بین نرود. از انواع دیگر کتلت و شامی می توان به : شامی بابلی ، شامی ترش ، شامی کباب و شامی لپه اشاره کرد.
مواد لازم
- گوشت چرخ کرده : ۳۰۰ گرم
- پیاز درشت : ۱ عدد
- آرد نخود چی : ۱۰۰ گرم
- نمک : به میزان لازم
- فلفل : به میزان لازم
- زردچوبه : به میزان لازم
- آب :به میزان لازم
- روغن جهت سرخ کردن : به میزان لازم
- تخم مرغ : ۳ عدد
- زعفران : ۱/۲قاشق چایخوری
مراحل پخت
- مرحله ۱
تمام مواد که شامل، آرد نخودچی، تخم مرغ، پیاز، گوشت چرخ کرده، زعفران، زردچوبه، نمک و فلفل را باهم به خوبی مخلوط می کنیم و کمی ورز می دهیم
- مرحله ۲
سپس آب را اضافه می کنیم تا مایه نسبتا شلی بدست آید.
- مرحله ۳
روغن را داخل ماهیتابه می ریزیم و می گذاریم تا به خوبی داغ شود .
- مرحله ۴
سپس از مایه به اندازه ی یک تخم مرغ برمی داریم و داخل روغن پهن می کنیم.
- مرحله ۵
می گذاریم تا شامی سرخ شود سپس طرف دیگر آن را برمی گردانیم تا دوطرف آن طلایی رنگ شود.
- مرحله ۶
شامی ها را داخل یک بشقاب می چینیم و به سلیقه خود تزیین می کنید.
دستور تکمیلی این غذا
- در کنار شامی می توانید از سس دست ساز حود نیز استفاده کنید.
- در وسط شامی حتما باید سوراخی ایجاد کنید شاید فکر کنید این سوراخ برای قشنگی شامی است ولی اشتباه فکر می کنید بلکه برای این است که شامی به صورت کامل مغز پخت شود.
- بیشتر از یک بار شامیها را در روغن زیر و رو نکنید تا سطحِ خوشرنگی پیدا کنند.
- بهتر است برای تهیه این غذا مقدار گوشت از آرد نخودچی بیشتر باشد تا شامی خشک و شکننده نشود.