شامی کباب
شامی کباب یکی از غذاهایی است که در ایران تهیه و مصرف میشود بسیاری از افراد کتلت را با شامی کباب یکی می دانند شامی کباب از آن دسته غذاهای سنتی استان لرستان است که طرفداران زیادی دارد.کلا غذاهایی که با نان سرو می شود که در هنگام شام یا به عنوان پیش غذا و همچنین هنگام افطار خورده می شود طرفداران زیادی دارد.شامی کباب در گویش لرستانی به آن شومی کوو گفته می شود.طرز تهیه این شامی با انواع دیگر آن تفاوت چندانی ندارد اما در مواد لازم آن از رب انار و گردو استفاده می شود که همین امر باعث شده مقداری متفاوت باشد و طعم ترش و ملسی به این غذا بدهد.در قدیم هنگام طبخ این غذا از سیب زمینی استفاده نمیشده است اما امروزه در مواد لازم به چشم می خورد.از بین شامی های ایرانی شامی گیلانی شباهت زیادی به این شامی لرستان دارد.در لرستان مردم این شهر برای تهیه این غذا از سبزی های کوهی مخصوص استفاده می کنند اما چون این سبزی ها در همه جای ایران موجود نیست بهتر است از سبزی هایی که شباهت به آنها دارد استفاده شود یکی از این سبزی ها پیازچه است که دارای عطر و طعم بی نظیری ست.پیازچه در اغلب موارد برای بهبود طعم و مزه ی غذاها به کار برده می شود. اما علاوه بر این که این گیاه بسیار خوش مزه و خوش طعم است، دارای فواید تغذیه ای زیادی نیز می باشد.پیازچه برای تولید پروتئینی به نام رودوپسین مفید است چون این نوع پیاز مقدار زیادی ویتامین آ در خود دارد. رودوپسین برای شبکیه چشم جهت جذب نور بیشتر بسیار حیاتی است و در نتیجه، از شبکوری پیشگیری میکند و همچنین میتواند قدرت دیدتان را قویتر کند. ویتامین آ موجود در پیازچه همچنین از شما در برابر اختلالات چشمی مختلف مانند آب مروارید و زخمهای قرنیه محافظت میکند.پیازچه برای پیشگیری از سرطان نیز مفید خواهد بود. این به خاطر آن است که پیازچه منبع عظیمی از فلاونوئیدها دارد. ترکیب فلاونوئید با مهار آنزیمی که رادیکالهای آزاد را در بدنمان رها میسازد که به DNA ما با نام زانتین اکسیداز صدماتی وارد میکنند، از سرطان پیشگیری میکند.از انواع دیگر کوکو و شامی می توان به :شامی لپه ، شامی رودباری و کوکو پیازچه اشاره کرد.
مواد لازم
- گوشت چرخ کرده : ۲۵۰ گرم
- سیب زمینی متوسط : ۴ عدد
- تخم مرغ :۱ تا ۲ عدد
- پیاز متوسط : ۱عدد
- زردچوبه : به مسزان لازم
- نمک : به میزان لازم
- فلفل : به میزان لازم
- آرد سفید یا سبوس : ۲ قاشق غذاخوری
- رب انار : ۲ قاشق غذاخوری
- مغز گردو پودر شده : ۲۰۰ گرم
- ترخون، مرزه ،پیازچه و جعفری : ۳ قاشق غذاخوری
مراحل پخت
- مرحله ۱
ابتدا پیاز را رنده کنید و آب آن را بگیرید.
- مرحله ۲
سپس سیبزمینیها را همان طور خام ریز رنده کنید.
- مرحله ۳
پیاز و سیبزمینی رنده شده را به همراه گوشت چرخ کرده، سبزیهای خرد شده، یک قاشق پودر گردو، دو عدد تخم مرغ و ادویه در ظرفی بریزید و خوب هم بزنید.
- مرحله ۴
میتوانید مایه شامی را بوسیله دستان خود خوب ورز دهید.
- مرحله ۵
یک قاشق آرد نیز به مواد اولیه شامی اضافه کنید و مخلوط کنید.
- مرحله ۶
در تابهای مناسب به مقدار کافی روغن ریخته تا داغ شود. سپس مقداری از مایه شامی که خوب ورز آماده و یکدست شده را به شکل دلخواه درآورده و در درون روغن سرخ کنید. بهتر است اندازه این شامیها بزرگتر از یک کف دست نباشد.
- مرحله ۷
مرحله انتهایی پخت شامی کباب لرستان مربوط به سس آن است.
- مرحله ۸
در تابهای مناسب و بزرگ یک پیاز کوچک خلالی شده را سرخ کنید تا طلایی شود.
- مرحله ۹
سپس گردوی آسیاب شده و یک قاشق آرد را به آن اضافه کنید تا کمی تفت بخورد و آرد تغییر رنگ دهد.
- مرحله ۱۰
رب انار را نیز بیافزایید تا با مابقی مواد خوب مخلوط شود.
- مرحله ۱۱
سپس یک لیوان آب به تابه اضافه کنید و اجازه دهید تا با حرارت زیاد آب به جوش آید و کمی حجم آن کم شود.
- مرحله ۱۲
یک لیوان دیگر آب بیافزایید و پس از قوام آمدن سس انار و گردو، شامیهای سرخ شده را درون سس انار بگذارید و اجازه دهید تا با حرارت بسیار کم به مدت ۳۰ الی ۴۵ دقیقه جا بیافتد و آماده شود
دستور تکمیلی این غذا
- حتما از سلامت تخم مرغ استفاده شده در غذا اطمینان حاصل کنید.
- بهتر است چربی های ظاهری گوشت گرفته شود.
- برای حفظ ویتامین و املاح سبزی ها بهتر است آن ها را در قطعات بزرگ خرد کنید و از سبزی تازه استفاده کنید.
- در صورت تمایل می توانید به آن رب انار اضافه کنید . پس از سرخ شدن شامی ها رب انار را با مقداری آب مخلوط کرده و در ماهی تابه ریخته و شامی ها را درون آن قرار دهید و اجازه دهید به مدت ۳۰ دقیقه مجدد پخته شود.
- از آرد نخودچی به عنوان جایگزین آرد سفید یا سبوس نیز میتوان استفاده کرد.
- این غذا وعده مناسبی برای شام و پیش غذا می باشد.
- در ماه رمضان غذایی مناسبی برای افطار است.
- کالری و پروتیین موجود در این غذا ، به دلیل وجود گروه گوشت و تخم مرغ ، برای تامین نیاز روزانه فرد مناسب می باشد.
- آهن و روی موجود در غذا تقریبا نیمی از نیاز روزانه فرد بالغ را تامین می کند و به همین علت برای کودکان در حال رشد و نوجوانان در سنین بلوغ توصیه می شود.
- ویتامین A موجود در غذا ۳۷% نیاز روزانه فرد را تامین می کند و برای کودکان که دچار سوء تغذیه و کم وزنی هستند مناسب است.
- فولاسین موجود در غذا ۳۸% نیاز روزانه فرد را تامین می کند. فولاسین از ویتامین های گروه B است که برای تشکیل و بلوغ سلول های قرمز و سفید در مغز استخوان به خصوص در مادران باردار ضروری می باشد.
- به دلیل وجود تخم مرغ در غذا میزان ویتامین D در آن بالا است که مناسب برای کودکان و سالمندان می باشد.