شش انداز
شش انداز یک نوع خوراک است و انواع مختلفی داردکه هر کدام به روشی خاص تهیه می شود مانند شش انداز زنجان، شش انداز گیلان و… . اما در اینجا می خواهیم شما را با نوع دیگری از این غذا یعنی شش انداز شیراز آشنا کنیم.ماده اصلی این غذا هویج یا همان زردک است .هویج یک سبزی ریشهدار یا غده ای خوراکی است که میتوان آن را خام یا خردشده یا رندهشده در سالاد خورد و بیشتر در پخت سوپها و خورشها کاربرد دارد. بتاکاروتن، دوپاری از ویتامین آ، در هویج به فراوانی یافت میشود و رنگ نارنجی خاص این سبزی نیز به همین خاطر است. به علاوه هویج منبعی غنی از فیبر خوراکی، آنتیاکسیدانها و موادّ معدنی بهشمار میرود. هویج میتواند بهطور مصنوعی در رنگهای گوناگونی به عمل بیاید.
جوانی و شادابی پوست با هویج ممکن است. این مادهی غذایی نه فقط برای عضو های داخلی بدن خاصیت بخش است بلکه برای بهتر شدن وضعیت پوستمان تاثیر گذار است.استفاده از هویج به صورت پوره، آب هویج و یا هویج خردشده برای جلوگیری از بیرون روی موثر است.کم شدن قدرت بینایی، ریزش اشک چشمها، مشکلات دید و غیره. با گذر زمان چشمها ضعیفتر شده و گاهی واگیر بیماریهای داخلی میشوند. می شود این را به راحتی گفت که هویج دوست سلامت چشمهاست. این سبزی نارنجی حاوی لوتئین همان آنتیاکسیدان بسیاری قوی میباشد که می تواند از شبکیهی چشمها مراقبت کرده و از مشکل دژنراسیون ماکولای مربوط به پیری پیشگیری میکند. برای برطرف کردن دوربینی و آب مروارید در مردان موثر است. مواد مغذی که در این گیاه خوشمزه وجود دارد با سم زدایی که انجام می دهد می تواند باعث سلامت پوست و مو و ناخن شود و ساخت سلول های جدید در بدن را بهبود دهد.مصرف هویج برای رفع کمخونی جزئی مفید است. هویج خواصی دارد که با کمخونی جزئی مقابله میکند به خاطر اینکه به تولید بیشتر گلبولهای قرمز خون کمک میکند.از انواع دیگر خوراک می توان به :میرزاقاسمی ، یتیمچه ، سرگنجشکی نخود و دو پیازه آلو اشاره کرد.
مواد لازم
- هویج بزرگ : ۱ کیلو (۹ تا ۱۰ ) عدد
- مغز گردو : ۲۵۰ گرم
- پیاز متوسط : ۱ عدد
- رب انار : یک استکان
- تخم مرغ : ۴ عدد
- نمک : به مقدار لازم
- زردچوبه : به مقدار لازم
- روغن : به مقدار لازم
مراحل پخت
- مرحله ۱
ابتدا پیاز را تفت داده هویج رنده شده را به آن اضافه می کنیم و در ظرف را می گذاریم تا هویج پخته شود.
- مرحله ۲
سپس مغز گردو را نگینی خرد کرده با رب انار به آن اضافه می کنیم.
- مرحله ۳
در آخر تخم مرغ را اضافه کرده هم می زنیم تا کاملا مخلوط شود سپس صبر می کنیم تا کاملا بپزد.
- مرحله ۴
البته می توان تخم مرغ را هم نزد تا مخلوط نشود و به صورت درسته پخته شود تا زیبایی غذا نیز حفظ شود.
دستور تکمیلی این غذا
- از حداقل مقدار روغن در طبخ این غذا استفاده کنید.
- به منظور حفظ ارزش غذایی ، پیاز و سایر مواد سرخ نگردد و کمی تفت داده شود.
- این غذا وعده مناسبی برای شام و پیش غذا می باشد.
- در ماه رمضان غذای مناسبی برای افطار است.
- در این غذا از مغز و تخم مرغ از گروه گوشت و هویج و پیاز از گروه سبزیجات استفاده شده است.
- با توجه به اینکه روزانه هر فرد سالم می تواند یک عدد تخم مرغ مصرف کند و به دلیل داشتن اسیدهای آمینه ضروری و ارزش غذایی بالا برای کودکان و نوجوانان مصرف این غذا توصیه می گردد.
- نصف روی و کلسیم مورد نیاز روزانه یک فرد بالغ را این غذا تامین می کند و برای سنین رشد توصیه می گردد.
- با توجه به خاصیت آنتی اکسیدانی رب انار ، برای پیشگیری از سرطان مفید می باشد.
- مصرف تخم مرغ منجر به افزایش کلسترول خون نمی شود.البته رط آنکه در طول روز از سایر منابع غذایی کلسترول مانند گوشت قرمز ، جگر و امعاء و احشا استفاده نگردد.
- گردو حاوی اسیدهای چرب غیر اشباع مفید و فسفر بوده بنابراین برای سیستم قلب و عروق و بهبود عملکرد مغز مفید می باشد.