شیر برنج
شیر برنج یکی از دسرهای خوشمزه ایست که معمولا بعد از غذا سرو می شود. این دسر یکی از غذاهای سنتی استان کهکیلویه و بویراحمد است که مردم آن شهر به مناسبت های مختلف و مخصوصا در ماه رمضان تهیه می کنند. این غذا را می توان در وعده صبحانه، عصرانه و افطار و همانطور که گفته شد به عنوان دسر پس از صرف غذا مصرف کرد. شیر برنج به دلیل وجود شیر (منبع غنی از کلسیم) و برنج (منبع ویتامینهای گروه ب) و همچنین طعم دهندههای مقوی و آرامبخش اعصاب مانند هل و گلاب، بسیار مفید است. از جمله انواع دیگر دسر می توان به کاچی، شعریه و دسر انار دو رنگ لیوانی نیز اشاره کرد. در مازندران مراسمی تحت عنوان تمنای باران وجود دارد که در یکی از آیینهای آن، همهٔ اهالی روستا شیر و برنج جمع میکنند و با آن شیربرنج درست کرده، میخورند و مقداری از آن را با این باور که باران ببارد، روی پشت بام میریزند
مواد لازم
- شیر : ۴ لیوان
- برنج محلی : ⅕ پیمانه
- رازیانه : به مقدار کافی
- نمک : به مقدار کافی
مراحل پخت
- مرحله ۱
ابتدا برنج را پاک کرده و میگذاریم تا یک ساعت خیس بخورد.
- مرحله ۲
سپس برنج را با آب یا شیر می پزیم اگر برنج کامل بود پس از پخت کامل باید آن را با قاشق خوب له کرد اگر برنج نیم دانه بود که راحت تر کار پخت انجام می شود و نیازی به له کردن نیست.
- مرحله ۳
پس از آن شیر(اگر برنج را با شیر نپختید در این مرحله باید از شیر استفاده کنید) و کمی نمک و دانه های رازیانه را به آن اضافه کرده حرارت می دهیم و صبر می کنیم تا خوب قوام بگیرد.
- مرحله ۴
پس از پخت کامل ظرف را از روی گاز برداشته و در ظرف سرو می ریزیم و با خلال پسته و یا بادام آن را تزیین می کنیم.
دستور تکمیلی این غذا
- بهتر است از شیر پاستوریزه کم چرب استفاده شود.
- در اکثر مناطق شیر برنج را به همراه گلاب و شکر و هل درست می کنند اما این نوع شیر برنج دارای طریقه پخت متفاوتی می باشد.
- هنگامی که شیر را اضافه میکنید کمی حرارت را بالا ببرید تا شیر بجوشد سپس حرارت را متوسط کنید و توجه داشته باشید حین پخت درب قابلمه باز باشد تا شیربرنج سر نرود.
- برای خوشمزه تر شده شیر برنج می توانید برنج را با شیر خیس کنید.
- این غذا وعده مناسبی برای عصرانه و پیش غذا می باشد.
- در ماه رمضان غذای مناسبی برای افطار است.
- این غذا در کودکان زیر یک سال که تغذیه تکمیلی را شروع کرده اند مناسب می باشد.
- ترکیب لبنیات و غلات (برنج و شیر) باعث شده که این غذا منبع خوبی از پروتئین و کلسیم باشد.