عدسی
عدسی یا آش عدس، نوعی خوراک است که ماده اصلی آن را عدس تشکیل میدهد که یکی از میان وعده های سنتی در استان کرمانشاه می باشد. عدسی در عین حال که یک غذای ساده و سریع است دارای خاصیت های فراوانی نیز می باشد معمولا به ورزشکاران توصیه می شود که بعد از ورزش از این خوراک مقوی برای تقویت بدن استفاده کنند. یک نوع دیگر عدسی که در استان چهارمحال و بختیاری تهیه می شود به آب عدسی معروف است. معمولا برای کسانی که از رژیم غذایی استفاده می کنند نوع بدون روغن آن توصیه می شود. این غذا بسیار مغذی و کم کالری می باشد. عدس در مقایسه با بقیه حبوبات خیلی سریعتر پخته می شود و همچنین نیاز به خیس خوردن طولانی مدت ندارد تا نفخش گرفته شود. عدس منبع بسیار خوبی از فیبرهای کاهش دهنده کلسترول است و نه تنها به کاهش کلسترول کمک می کند بلکه خاصیت تنظیم قند خون هم دارد زیرا فیبر موجود در آن از افزایش قند خون در یک وعده غذایی جلوگیری می کند. عدس یک غذای سالم است و انرژی لازم را برای فعالیت بدن انسان فراهم می کند. عدس منبع غنی پروتئین گیاهی است؛ به طوری که مقدار پروتئین موجود در ۱۵گرم عدس، بسیار بیشتر از ۱۵ گرم گوشت گاو است. عدس حاوی اسیدهای آمینه مختلف، ویتامینهای گوناگون از جمله ویتامین B و مواد معدنیای همچون آهن، کلسیم و فسفر است.عدسها همچنین حاوی ۶ ماده معدنی مهم، ۲ ویتامین B و همچنین پروتئین بدون، چربی میباشند.عدس به علت داشتن آهن، برای رفع کمخونی و افزایش شیر مادران شیرده مفید است. عدس، لعابدار است و به همین علت مصرف آن برای ناراحتیهای رودهای توصیه میشود. عدس ها مثل دیگر حبوبات غنی از فیبرهای غذایی هستند چه از نوع قابل جذب و چه از نوع غیر قابل جذب. فیبرهای قابل جذب، یک ماده ژله مانندی در دستگاه گوارش ایجاد میکنند که سبب دفع صفرا (حاوی کلسترول ) میگردد و آن را به خارج از بدن میبرد. در ادامه توجه شما را به طرز تهیه ماش ماشک قم، دال عدس بوشهر و خوراک لوبیا پیله البرز دعوت می کنم.
مواد لازم
- عدس : ۲ پیمانه
- پیاز متوسط : ۱ عدد
- روغن : به مقدار لازم
- شنبلیله : به مقدار لازم
- نمک : به مقدار لازم
- دارچین : به مقدار لازم
- فلفل : به مقدار لازم
مراحل پخت
- مرحله ۱
ابتدا عدس را با مقداری آب می پزیم.
- مرحله ۲
سپس سبزیجات مورد نظر(شنبلیله) و پیاز داغ را همراه با نمک و ادویه به آن اضافه می کنیم.
- مرحله ۳
اجازه می دهیم پخته شود و مواد خوب با هم مخلوط شود تا به غلظت مورد نظر برسد.
دستور تکمیلی این غذا
- حبوبات را حداقل ۶ تا ۸ ساعت قبل از مصرف خیس کنید تا نفخ آن گرفته شود.
- حبوبات را قبل از اضافه کردن به غذا حتما جداگانه بپزید.
- در صورت تمایل می توانید به این غذا سیب زمینی و قارچ هم اضافه کنید.
- می توانید به این غذا زردچوبه و یا رب گوجه فرنگی به مقدار کم اضافه کنید تا رنگ غذا تغییر کند.
- این غذا وعده مناسبی برای صبحانه ، عصرانه و یا شام می باشد.
- بعد از ورزش می تواند گزینه خوبی برای بازگرداندن انرژی لازم به بدن باشد.
- عدس بستهبندی بخرید. توجه کنید که بستهبندی آن چروک و سوراخ سوراخ نباشد. در ضمن، وقتی در کاسهای از آب آن را خیس میکنید، عدسها ته ظرف باقی بمانند و به سطح آب نیایند. به علاوه از خریدن عدسهای فلهای نیز خودداری کنید زیرا امکان دیرپز بودن آنها وجود دارد.
- ادویه و چاشنیهای این غذا را در مراحل پایانی به آن اضافه کنید زیرا هم باعث دیرپز شدن عدس میشوند و هم عطر و بوی ادویهها از بین خواهند رفت.
- به عنوان ادویه به این غذا زیره بزنید و اگر تمایل دارید در آن گلپر بریزید، چاشنی عدسیتان بهتر است سرکه باشد اما در صورت نزدن گلپر، چاشنی مناسب این غذا آبلیموی تازه است
- عدسی غلظت مشخصی دارد، بهتر است نه خیلی رقیق باشد و نه مانند حلیم غلیظ بلکه مانند آشی نسبتاً غلیظ باید پخته و سرو شود.
- میزان اسید فولیک عدس بسیار بالاست. با مصرف این غذا در حدود ۷۵% از نیاز روزانه یک فرد بزرگسال تامین خواهد شد.
- همچنین ، حدود ۸۳% از نیاز روزانه یک فرد بزرگسال را به آهن تامین می کند.
- برای افزایش کیفیت و جذب این نوع از آهن موجد در مواد غذایی ، مصرف غذاهای ترش(مانند لیمو ترش) و یا حاوی ویتامین C تاکید می شود.
- عدس منبع بسیار خوبی از فیبرهای کاهش دهنده کلسترول است که نه تنها کم به کاهش کلسترول می کند بلکه خاصیت تنظیم قند خون هم دارد ، زیرا فیبر بالای آن از افزایش قند خون بعد از خوردن یک وعده غذایی جلوگیری می کند.