فسنجان گیلانی

فسنجان گیلانی

فسنجان گیلانی یکی از غذاهایی است که از محبوبیت خاصی در گیلان برخوردار است. البته فسنجان در اکثر نقاط کشور درست می شود ولی در گیلان استفاده از رب انار ترش و پرندگانی مثل اردک، غاز، مرغابی و خوتکا به جای مرغ طعم خاصی به این غذا می دهد. اغلب ایرانی ها این غذا را با برنج سرو می کنند از طرفی گردو هم انرژی زیادی دارد و در نتیجه این غذا برای تامین کالری روزانه نقش موثری دارد. گیلانی ها فسنجان ترش را بیشتر می پسندند  اما اگر شما مایلید که آن را شیرین کنید می توانید در آخر کار به آن دو قاشق شکر و یک قاشق آبلیمو اضافه نمایید.شیرینی و ترشی غذا بستگی به مزاج افراد دارد.

این غذا برای وعده ناهار مناسب می باشد اما به علت ترش بودن مصرف آن در ماه مبارک رمضان توصیه نمی شود. یکی از مواد مهم که استفاده از آن در خورش فسنجان گیلانی ضروری است گردو است، به همین دلیل این غذا منبع خوبی برای تامین پروتئین است،مغز گردو یا مغز گردو نوعی مغز دانه است که به صورت خام (طبخ نشده) مصرف می‌گردد. این مغز می‌تواند به تنهایی یا آجیل با ترکیب سایر مغزها نظیر بادام، پسته، فندق و… مصرف شود. مغز گردو از خشکبار است.گردو بهترین منبع منگنز و مس می‌باشد.گردو حاوی بیشترین مقدار ویتامین‌های B6, B۱ و B۵(پانتوتنیک اسید) می‌باشد.

همچنین کلسترول خوب خون را افزایش می دهد و به علت این که مقدار چربی آن مناسب است در کاهش ابتلا به امراض قلبی نقش موثری دارد. گوشت مرغ یا اردک که در این غذا استفاده می شود برای کلیه گروه ها، به ویژه برای کودکان در حال رشد مناسب است. لازم به ذکر است که افراد چاق باید در مصرف این غذا احتیاط نمایند. از دیگر غذاهای گیلانی می توان به شامی رودباری، شش انداز و ترش تره اشاره کرد.

مواد لازم

  • مرغ : ۵-۶ تکه
  • پیاز متوسط : ۱ عدد
  • گردوی ساییده : ۴۰۰ گرم
  • رب گوجه : ۱ قاشق غذاخوری
  • رب انار : ۲-۳ قاشق غذاخوری
  • نمک : به مقدار لازم
  • فلفل : به مقدار لازم
  • زردچوبه : به مقدار لازم
  • زعفران: به مقدار لازم
  • روغن سرخ کردنی : به مقدار لازم

مراحل پخت

  •  مرحله ۱

    ابتدا مرغ ها را با مقداری نمک، فلفل، زردچوبه و زعفران طعم دار و در روغن سرخ کنید.

  •  مرحله ۲

    پیاز را رنده کنید و در روغن جداگانه تفت بدهید.

  •  مرحله ۳

    میتوانید کمی آرد برنج هم در این مرحله اضافه کنید(در صورت تمایل) و همراه پیاز تفت بدهید تا خورشت لعاب دار تری داشته باشید.

  •  مرحله ۴

    سپس گردو ساییده شده را اضافه کنید.

  •  مرحله ۵

    برای خوش رنگ تر شدن بهتر است کمی رب گوجه بریزید.

  •  مرحله ۶

    پس از اضافه کردن رب گوجه و کمی تفت دادن رب انار را هم اضافه کنید (به هر اندازه ای که میخواهید خورشت ترش باشد).

  •  مرحله ۷

    بعد کمی تفت بدهید در حدی که بوی خامی رب گرفته شود. اما زیاد تفت ندهید و مراقب باشید گردو نسوزد.

  •  مرحله ۸

    حال، آب سرد را به مواد اضافه کنید و بگذارید جوش بیاد.

  •  مرحله ۹

    پس از جوش آمدن شعله را کم کنید تا خورشت به آرامی بپزد.

  •  مرحله ۱۰

    حدود ۱ ساعت و نیم اجازه دهید تا با شعله کم خورش بپزد.

  •  مرحله ۱۱

    در صورت تمایل چند عدد آلو بخارا اضافه کنید.

  •  مرحله ۱۲

    پس از پخت خورش مرغ های سرخ شده را به خورش اضافه کنید تا مرغ ها بپزد و خورشت جا بیافتد.

  •  مرحله ۱۳

    در آخر چند عدد یخ داخل خورش بگذارید تا روغن بیاندازد.

  •  مرحله ۱۴

    خورشت فسنجون با مرغ شما آماده است. آن را همراه با زیتون پرورده، پلو و مخلفات دلخواه سرو کنید.

  • زمان مهیا کردن:۳۰دقیقه

  • زمان پخت:۴ساعت

  • زمان آماده سازی:۴ساعت ۳۰دقیقه

  • مناسب برای:۴نفر

  • ملل:گیلان

دستور تکمیلی این غذا

  • می توان به جای مرغ از اردک ، غاز ، مرغابی و خوتکا نیز استفاده کرد
  • این غذا به همراه برنج سرو می شود.
  • در اکثر نقاط کشور فسنجان تهیه می شود ولی در گیلان استفاده از رب انار ترش و پرندگان شکاری که اشاره گردید طعم خاصی به این غذا می دهد.
  • برای تهیه این غذا بهتر است از گردوی سالم و تازه شکسته شده استفاده گردد.
  • به منظور حفظ ید ، توصیه می شود نمک در انتهای مراحل پخت و از نوع تصفیه شده اضافه شود و قبل از افزودن آن ، طعم غذا چشیده شود زبرا رب انار مصرفی ممکن است به اندازه کافی نمک داشته باشد.
  • گیلانى ها فسنجان را همیشه ترش می پسندند، اما در صورتی که بخواهید فسنجان را شیرین کنید، دو قاشق شکر و یک قاشق آبلیمو در آخر کار به خورش اضافه می کنید.
  • رنگ غذا بسته به نوع رب انار کم رنگ و پر رنگ میشود.در رشت آنقدر مهم نیست .. یعنی مهم نیست حتما سیاه شود .. قهوه ای ملایم هم خوب است.
  • این غذا وعده مناسبی برای نهار می باشد.
  • به علت ترش بودن این غذا برای ماه رمضان توصیه نمی شود.
  • به دلیل استفاده از گردو در مواد به کار رفته منبع خوبیی از پروتئین تامین می گردد و به علت چربی مناسب این غذا نقش موثری در کاهش امراض قلبی خواهد داشت.
  • با مصرف گردو کلسترول خوب خون(HDL) افزایش می یابد.
  • این غذا با برنج مصرف می شود و چون انرژی گردو هم بالا می باشد نقش زیادی در تامین کالری مورد نیاز روزانه را خواهد داشت.
  • گوشت مرغ یا اردک به کار رفته در این غذا مناسب برای کلیه گروه ها به ویژه کودکان در حال رشد است.
  • چون این غذا سرشار از انرژی است افراد چاق در مصرف آن احتیاط نمایند.

مطالب مرتبط

کوی ترشک (خورش کدو سبز)
منسف

خورش غورابه

خورش کدو با مرغ

خورش کدو با مرغ