ماهی مالاتا

ماهی مالاتا

ماهی مالاتا یا ماهی فیویج از غذاهای سنتی و محلی گیلان می باشد. درواقع مبدا ماهی مالاتا برای شهرهای رامسر در مازندران و رودسر در گیلان یعنی حوزه شمال شرقی است. مردم محلی در گذشته برای تهیه و طبخ این غذا صرفا از ماهی سفید استفاده می کردند. اما در حال حاضر از انواع دیگر ماهیان درشت چون کپور دریایی، کپور نقره ای، سوف، آمور، کفال و سایر ماهیان پرورش گرمابی نیز استفاده می کنند.ماهی سرشار از اهن میباشد.

ماهی مالاتا یکی از خوشمزه ترین و لذیذترین غذاهای دریایی مخصوص شمال ایران است. استفاده از سبزی های معطر و خاص شمال چون چوچاق و خلواش طعم و عطر این غذا را خاص و منحصربه فرد می کند. به همین دلیل اگر قصد مسافرت به شمال کشور و گیلان را دارید، توصیه می کنیم که حتما غذای ماهی مالاتا را از دست ندهید.

ماهی سفید که اصلی ترین ماده غذایی این خوراک خوشمزه شمالی است، فواید و خواص بسیاری برای سلامتی شما دارد. همان طور که می دانید ماهی سفید سرشار از مواد مغذی چون پروتئین، ویتامین D، اسیدهای چرب امگا ۳، روی، ید و… است. هر یک از این مواد مغذی ماهی ده ها فایده و منفعت برای سلامتی دارند که می تواند مانع از بیماری های قلبی و سکته های مغزی، آلزایمر، افسردگی، چاقی، دیابت و… شود.

ماهی مالاتا یا مالاتای ترش یک غذای محلی سرد گیلان است که اکثر مردم شمالی آن را با برنج کته یا آبکش، اشپل ماهی، باقلای مازندرانی، ترب محلی و ماست سرو می کنند.

از دیگر غذاهای خوش طعم دریایی می توان به کتلت ماهی، تاکو ماهی، خوراک فیله ماهی و ماهی شکم پر اشاره کرد.

مواد لازم

  • ماهی سفید تازه ( یا سالمون و یا قزل آلا): ۱ عدد ( بین ۱۲۰۰ تا ۱۵۰۰ گرم)
  • سیر: ۳ حبه
  • مغز گردو ساییده شده: ۱۰۰ گرم
  • سبزیجات معطر نعناع، چوچاق و خلواش خرد شده: ۵۰ گرم
  • رب انار: ۳ قاشق غذاخوری
  • کره آب شده: ۳ قاشق غذاخوری
  • پودر گلپر: به مقدار لازم
  • نمک : به مقدار لازم
  • فلفل: به مقدار لازم

مراحل پخت

  •  مرحله ۱

    ابتدا ماهی سفید را پاک کرده و تمیز بشویید.

  •  مرحله ۲

    سپس ماهی را از وسط به صورت کتاب برش دهید. توجه کنید که فقط باید یک طرف ماهی را برش دهید.

  •  مرحله ۳

    کمی نمک و ۲ قاشق کره آب شده را بر روی ماهی بریزید و طعم دارش کنید.

  •  مرحله ۴

    می توانید ماهی را روی آتش کباب کنید. اما اگر ترجیحی به کباب کردن ماهی ندارید، می توانید در فر آن را سرخ کنید.

  •  مرحله ۵

    ماهی را به مدت ۴۰ دقیقه و در حرارت ۱۸۰ درجه بگذارید که در فر بپزد.

  •  مرحله ۶

    حالا مغز گردو و سیر را جداگانه میکس کنید و در یک ظرف بریزید.

  •  مرحله ۷

    سپس رب انار، نمک و فلفل و سبزیجات معطر را به آن اضافه کنید و خوب مخلوط کنید.

  •  مرحله ۸

    اگر سس ماهی مالاتا شما خیلی غلیظ و ترش شد، می توانید مقدار کمی آب سرد برای تغییر طعم آن اضافه کنید.

  •  مرحله ۹

    بعد از گذشت زمان تعیین شده برای پخت ماهی، آن را از فر خارج کنید و سس تهیه شده را بر روی آن بریزید.

  •  مرحله ۱۰

    البته روش دیگر این است که مواد گفته شده را با هم مخلوط کنید و داخل شکم ماهی خام بگذارید و بعد روی زغال و یا در داخل فر سرخ کنید و سپس با برنج تهیه شده سرو کنید.

  • زمان مهیا کردن:۳۰دقیقه

  • زمان پخت: ۴۰دقیقه

  • زمان آماده سازی:۱ساعت ۱۰دقیقه

  • مناسب برای:۴نفر

  • ملل:گیلان مازندران

دستور تکمیلی این غذا

  • می توانید درون شکم ماهی سفید را با مواد دلخواه خود پر کنید و سپس آن را در فر طبخ کنید.
  • اضافه کردن مقدار کمی آبلیمو به ماهی قبل از پخت آن در فر، طعم آن را لذیذتر و بهتر می کند.
  • ماهی مالاتا را با برنج کته شمالی و کال باقلا سرو می کنند.
  • سس ماهی مالاتا با سبزی معطر گشنیز خرد شده خوش طعم تر می شود.
  • می توانید این غذا را نیز در ماه مبارک رمضان در وعده افطار میل کنید.

مطالب مرتبط

ته چین کشمش و لپه سمنان
بریانی مرغ کویتی

بریانی مرغ کویتی

کباب تابه ای

کباب تابه ای